Neden arka arkaya 3 kez hapşırırız? İşte bilimsel sebebi...

Neden arka arkaya 3 kez hapşırırız? İşte bilimsel sebebi...
Özellikle bahar aylarında sürekli yapmış olduğumuz hapşırma durumu 3'e katlanır. Sebebi sadece polenler mi?

WebTekno''dan alınan bilgilere göre; hapşırmak aslında bir ihtiyaç. Bir hapşırıkla 160 km hızla damlacık şeklinde 2000 ile 5000 arasında bakteriyi dışarı atılıyor. Peki neden arka arkaya 3 kez hapşırırız?

Toz, polen gibi küçük maddelerden dolayı hapşırma ihtiyacı duyabiliyoruz ancak sadece polen ve tozla bu durumu açıklamak doğru değil. Güneş ışığına maruz kalmak bile hapşırık nöbetlerine sebep oluyor.

Burun ve boğazımızdaki mukus zarları hapşırma tepkisinde önemli rol oynuyor.  Hapşırma tepkisini kontrol eden mukus zarları, bazen tek bir hapşırık yerine 3 ve bazen daha fazla hapşırma eylemiyle istemedikleri maddelerden kurtulmaya çalışıyor.

PEKİ NEDEN ÜÇ KEZ HAPŞIRILIR?

Bazen tek bir güçlü hapşırıkla sistemdeki istenmeyen parçalar atılsa da bu her zaman mümkün olmuyor. Bu sebeple ilk hapşırık tahriş edici parçaları kaldırır. 2. hapşırıkla burun bölgesine kadar gelen istenmeyen parçalar 3. hapşırıkla birlikte dışarı atılır. 

HAPŞIRIK TUTMAK ZARARLI MI?

Hava akımına engel olmaya çalıştığınızda, yani daha az ses çıksın diye burnunuzu hapşırma esnasında sıktığınızda, aslında tehlike altında oluyorsunuz. Bu durum damar yollarının patlamasına, hatta beyin kanamasına bile neden olabilecek bu eylem ve sağlığa ciddi derecede zarar veriyor.

NEDEN HAPŞIRANA "ÇOK YAŞA" DENİR?

Antik Yunan ve Roma döneminde insanlar hapşırmanın sağlık işareti olduğunu düşünürlerdi. Bu sebeple de hapşıran birine "uzun yaşa" derlerdi. Günümüzde hapşıran insanlara "çok yaşa" denmesinin tarihi de buraya dayanır.

İlgili Haberler