Neden biz yapamıyoruz böyle şeyleri! Seyredince anlayacaksınız. Denizden elektrik elde etme

Neden biz yapamıyoruz böyle şeyleri! Seyredince anlayacaksınız. Denizden elektrik elde etme
Pek çok kez dillere pelesenk olmuştur bu sual: Ülkemizde yeterli kaynaklar ve iş gücü bulunmasına rağmen neden bilim alanında gelişme kaydedemiyoruz? Ne zaman kendi dengimizde olan ülkelerle bilim alanında yarışa girebileceğiz? Neden yeterlilik anlamında birçok ülkeden çok daha gerideyiz?

Bilimsel kültür, bir süreç meselesidir. Birkaç proje desteğiyle veya üniversite sanayi işbirliğiyle halledilebilecek bir konu değildir. Şüphesiz eğitim en başta gelir. Bu yüzden dünyada yapılanları görünce ister istemez akıllara, "Biz neden yapamıyoruz böyle şeyleri" şeklinde soru takılıyor.

DALGALAR ÜRPERTSE DE...

Danimarka'da deniz dalgalarından yararlanarak elektrik enerji elde ediliyor. Dalgalar, dünya üzerindeki toprak ve suların farklı ısınması sonucu oluşan rüzgârların deniz yüzeyinde esmesi ile meydana geliyor..

BÜYÜK DALGALARDAN DAHA ÇOK ENERJİ

Deniz dalgalarındaki güç dalga yüksekliği, dalga hareketi, dalga boyu ve su yoğunluğu ile belirleniyor. Dalga yüksekliği ise rüzgâr hızı, rüzgârın esme zamanı, esen rüzgârın suya olan mesafesi ve su derinliğine bağlı olduğundan büyük dalgalardan daha çok enerji elde edilebiliyor.

SÜPER BULUŞ

Danirmarka'da ise elektrik enerjisinin yüzde 40'nı deniz dalgalarından sağlıyor.Bu santral, kinetik dalga enerjisi ile elektrik üretebiliyor.