Nejat Eslen'den 'PKK açılımı' uyarısı

Nejat Eslen'den 'PKK açılımı' uyarısı
Emekli Tuğg. Nejat Eslen, "Rapora göre, Nusaybin'i Ankara işgal etmiş. Çatışmanın askeri çözümü yoktur. Tek yol, Kürtlere demokratik haklarını vermek. Bu haklar anadilde eğitim, merkezi olmayan yönetim (özerklik) ve nötr bir anayasa" dedi.

Salim Yavaşoğlu / İSTANBUL

PKK açılımı politikalarına yön veren Uluslararası Kriz Gurubu (International Crisis Group-ICG) yeni bir Kürt raporu yayınladı. Raporda, askeri çözümün terk edilerek, Kürt kökenli partiler üzerinden PKK ile diyalog sağlanması, Türk kimliğinin bulunmadığı yeni bir anayasa yapılması, ana dilde eğitim ve Kürtlere özerklik verilmesi gibi önerilerde bulunuldu.

Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, açılımı yeniden dayatan ve PKK ile müzakere masasını işaret eden raporu değerlendirdi. Kürt Raporu'nda son zamanlarda Nusaybin'de meydana gelen olayların örnek alındığını belirten Eslen, şunları kaydetti: "Raporda şu hususlar dikkat çekmektedir: Nusaybin, Ankara tarafından işgal edilmiş durumdadır. Devlet Nusaybin'i orantısız bir yıkıma maruz bırakmıştır.

Nusaybin'de gerçekleşenler devletin, Kürtlerin kimliğine hasmane davranışının neticesidir. Çatışmanın askeri çözümü yoktur. Raporda, sözde Kürt sorununa Nusaybin örneği üzerinden çözüm getirilmektedir. Sürdürülebilir tek yol Kürt halkına demokratik haklarını vermektir. Bu haklar; tam bir anadilde eğitim hakkı, merkezi olmayan yönetim hakkı (Bu ifadeyle özerklik ima edilmektedir), düşük seçim barajı, terörle mücadele konusunda reform ve teknik bakımdan nötr bir anayasadır (Türk kimliğinin anayasadan çıkarılması).

Kürt sorunu ile ilgili Batı'nın dayatmalarına ve Güneydoğu'da tansiyonun yükseltilmesine karşı hazırlıklı olunmalı.

Eslen, Batı'nın müesses nizamının uzantısı olan ve sözde barışı temin etmek amacıyla devletlerin içişlerine burnunu sokan, kurucuları arasında ABD'li ünlü spekülatör George Soros'un ve ABD'nin eski Türkiye Büyükelçisi Morton Abramowitz'in de yer aldığı ICG'nın sözde kürt sorunu konusunda bir süredir uyuduğunu ve bu uykusundan uyandığını belirterek şöyle devam etti: "Güneydoğu'da bahar gelirken Türkiye, Suriye ve Irak'ta PKK uzantısı PYD/YPG ile mücadele ederken, sözde Kürt sorununa çözüm getirmek amacıyla Türkiye'ye Atlantik sisteminin emirvakilerini empoze etmeye başladı.

Rapor özetle Kürt kimlikle partiler üzerinden (HDP-BDP) PKK ile diyaloğun başlatılmasını, Kürtlere özerklik verilmesini, anayasadan Türk kimliğinin çıkartılarak kimliksiz hale getirilmesini istemekte. Sorunun askeri çözümünün olmadığını ifade ederek aksi durumda çatışmanın şiddetleneceğini ima etmektedir. Türkiye, ateş çemberine dönmüş Orta Doğu'dan gelen etkiler karşısında rasyonel stratejiler uygularken, sözde Kürt sorunu ile ilgili Batı'nın dayatmalarına ve Güneydoğu'da tansiyonun yükseltilmesine karşı hazırlıklı olmalıdır."

Türkiye haritasında Güneydoğu ile Doğu Anadolu bölgesinin bir kısmı Türkiye'den ayrı bir bölgeymiş gibi gösterilmiş!

Uluslararası Kriz Grubu raporları okunduğunda geçmişte ve bugün bunların Türkiye'de harfiyen uygulandığının görüleceğine dikkat çeken Nejat Eslen, şunları kaydetti: "Bu, dünyayı yönlendirmeye çalışan uluslararası bir örgüt. Bu, küresel güçlerin kontrolünde ve küresel güçler tarafından beslenen bir örgüt. Amerikan ağırlıklı. Dünyanın her tarafından sözde akil adamları, bir de ülkelerindeki kanaat önderlerini bir araya toplamışlar. Danışman diye veya başka isimle toplamışlar. 'Değişik ülkelerdeki değişik sorunları çözüyoruz' diyerek, o ülkeleri kendi çıkarlarına göre şekillendirmeyi amaçlayan bir kuruluş. Raporda yer alan Türkiye haritasında Güneydoğu bölgesi ile Doğu Anadolu bölgesinin bir kısmının Türkiye'den ayrı bir bölgeymiş gibi gösterilmesi ise hem Uluslararası Kriz Grubu'nun, hem de Batı'nın bu konudaki asıl niyetini açıkça ortaya koymaktadır."

Yönetim Kurulu'nda Kofi Annan, George Soros, Morton Abramowitz gibi isimlerin olduğu ICG'de Onursal Başkanlığı eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari, Mütevelli Heyeti Başkanlığını ise eski ABD Dışişleri Müsteşarı Thomas R. Pickering üstlenmiş. 2000-2008 yılları arasında Birleşmiş Milletler Barış Gücü Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreterlik görevini yürüten Jean-Marie Guéhenno, şu an grubun CEO'su. 2013 yılında dönemin MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, TBMM'de, Küresel Kriz Grubu'nun hazırladığı raporlardaki önerilerin, İmralı canisi, PKK'nın Kandil'deki elebaşıları ve BDP'nin talepleri ile bire bir örtüştüğünü, bu öneriler doğrultusunda da TBMM'de yasal düzenlemeler yapıldığını söylemişti. Şandır'ın iddiaları 9 Nisan 2013 günlü TBMM Tutanağı'nda yer aldı.