Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Özcan YENİÇERİ

Özcan YENİÇERİ

Nesiller kurban edilmesin!

Hayatın, yaşamanın, ölmenin hele hele intiharın anlamını bilmeyecek yaşta olan çocukların intihar haberleri gittikçe artıyor.

Çocuk intiharlarının "Mavi Balina" faktörüyle ilişkili olarak ortaya çıkması da konuyu iki defa daha önemli kılıyor.

Ülkeyi derinden sarsması gereken bu intihar olguları "olur böyle vakalar" bağlamında görülüp geçiliyor.

Bir süre önce, Trabzon'un Dernekpazarı ilçesinde bir genç, evlerinin bahçesinde tabancayla başına ateş ederek intihar etti. Gencin intihar etmeden önce 'Mavi Balina' oyunu oynadığı intihardan önce sosyal medya hesabından, "Mavi Balina öldü... Hakkınızı helal edin, anlamsız..." şeklinde bir not bıraktığı tespit edilmiştir.

Bir başka haber de Adana'dan geldi. Orada da on üç yaşındaki bir kız çocuğunun av tüfeğiyle intihar ettiği kayıtlara geçti. Aile ve polisin yaptığı incelemede, küçük kızın ölmeden önce "Bir yıllık yapılacaklar" başlığı altında yirmi beş maddelik bir liste ele geçmiş.

Listede "İntihar kaçıştır. Herkesle zıtlaşacaksın, herkesle ters gideceksin. Hep yalnız takılacaksın. Gerektikçe konuşmamaya yemin edeceksin. Anneni babanı huzur evlerine atacaksın. Sana herkes hayalet diyecek." Komutları var.

İntihar eden bu çocuğun cep telefonundan intihar çeşitlerini not ettiği belirlenmiş. Bu notlar arasında "Fare zehiri ile karışım yapıp intihar edersen hemen öldürüyor" ibaresi de bulunuyor.

Polis intihar eden küçük kızın "Mavi Balina" adlı oyunu oynadığı, intiharını bu oyundan etkilenerek gerçekleştirdiğini açıklamıştır. Çocuğun defterine "Mavi Balina" resimleri çizdiği tespit edilmiş.

İntiharlar kitleselleşiyor!

"Mavi Balina" olayıyla ilgili bir çok olgu süreç içinde gerçekleşti. Son olarak Van'da meydana gelen olgu, gençler arasında bu oyuna dayalı olarak meydana gelen intiharların giderek kitleselleşme eğilimine girdiğini göstermektedir. Bu talimatlar çocuğu sosyal ve doğal çevresinden kopartıyor. İçine kapatıp, izole ediyor. Böylece sanal dünyadan gelen talimatlara açık hale geliyor. Ardından verilen talimatlarla intihar etmesi sağlanıyor.

Geçtiğimiz günlerde, Van'ın Tuşba ilçesinde yedi genç oynadıkları "Mavi Balina" oyununun etkisinde kalarak kayalıklara intihar etmek için çıkar. Bunlardan birisi intihar eder. Gurubun içinden bir başkasının durumu polise bildirmesi sonucu harekete geçen ekipler, bölgeye helikopterle ulaşır ve geri kalan altı genci kurtarır.

Bu örnekte görüldüğü gibi genelde intihar özelde "Mavi Balina" oyununa dayalı olarak gerçekleşen genç intiharları kitleselleşme eğilimi göstermektedir. Tehlike büyüktür. Artık bu tür olguların bir anda gündem oturması ardından yeni bir intihar vakasına kadar unutulması mümkün gözükmüyor.

Teknolojinin meydana getirdiği yabancılaşmanın yan ürünü olan bu tür intiharların nedenini acilen ortadan kaldırmak şarttır.

Bir defa şu gerçeği dikkatle not etmek gerekir; Yeni nesil artık annenin babanın değil bilgisayarın, internetin, cep telefonunun çocuklarıdır. Teknoloji çocuğu ailenin, öğretmenin ve imamın elinden almıştır.

Çocuklar sosyal/insani çevrede kendini kanıtlama, takdir edilme, beğenilme, ihtiyacını karşılayamıyor. Bu ihtiyaçlarını sanal/teknolojik ortamlardan karşılamaya kalkıyor. Bu da süreç içinde istemeden de olsa bağımlılık yaratıyor. Bu durum sonuçta yalnızlığa, yabancılaşmaya ve nihayet intihara giden yolu açıyor.

Türkiye'de siyaset söz konusu olduğunda ekonomi, sosyoloji, psikoloji, teoloji ve teknoloji yeterli ilgiyi görmüyor. Bu nedenle sosyalpsikolojik sorunlar üzerinde yeterince durulmuyor ve gençliği tehdit eden risklere karşı da yeterli tedbirler alınamıyor. Meydana gelen olguların ardından zevahiri kurtarma türünden sözler edilmesi de sorunu çözmüyor, büyütüyor.

Nesilleri tehdit eden gelişmelerin yakından takip edilmesi, yeterince üzerinde durulması ve alınması gereken tedbirlerin bir an önce alınması gerekmektedir. Bunun yolu da konunun bilimsel bir biçimde irdelenmesinden, anlaşılmasından ve gerekli tedbirlerin alınmasından geçmektedir!

Yazarın Diğer Yazıları