Nesilleri her geçen gün hızla tükeniyor. Yoklukları büyük kıtlıklara ve krizlere neden olacak. İnsanlar onlar olmadan yaşayamaz

Nesilleri her geçen gün hızla tükeniyor. Yoklukları büyük kıtlıklara ve krizlere neden olacak. İnsanlar onlar olmadan yaşayamaz
Dünya üzerinde yaşanan küresel ısınma ve habitat yıkımı nedeniyle dünya her geçen gün sona yaklaşıyor. Bilim insanları, dünyadaki arıların yoğun olarak yaşadığı bölgeleri ilk kez haritalayarak, onların tehlikede olduğu bölgeleri ortaya çıkardı. Bununla birlikte, arı popülasyonunun azalmasının, yakın bir gelecekte büyük kıtlıklara ve insani krizlere neden olacağı belirtildi.

NTV'de yer alan habere göre, dünya üzerinde 20 binden fazla türü bulunan ve insan hayatı için de önemli bir yere sahip olan arıların nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Bilim insanları, küresel ısınma ve tarım ilacı zehirlenmesi nedeniyle sürecin hızlandığını belirtti.

h8i9jeiblu2hp-ioa1-j1w.jpg

Ünlü fizikçi Albert Einstein'ın "İnsanlık arılar olmadan sadece 4 yıl hayatta kalabilir" sözünün önemini yakın zamanda daha net anlayabiliriz.

Current Biology dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmada, bilim insanları dünya üzerinde bulunan 5,8 milyon kovanın dağılımı ve bulunduğu bölgelerdeki tehdit analiz edildi.

ts-jln3z9eujvcqrhh41pg.jpg

"İNSANLIK KITLIKLA KARŞI KARŞIYA"

Çalışmanın yazarlarından Michael Orr, CNN'e verdiği demeçte, “İklim değişikliği birçok tür için büyük bir tehdit oluşturuyor. Şu anda yok edilmekte olan türlerin ihtiyaç duyduğu habitatları korumazsak, gelecekte büyük kıtlıklar ve insani krizlerle karşılaşabiliriz” uyarısında bulundu.

cmlkx-k00e2a0-6m7n-htg.jpg

Öte yandan Orr, arı türlerinin dağılımının doğru bir şekilde anlaşılması ve önceliklendirilmesinin gelecekteki türlerin hayatta kalması üzerinde büyük bir etkisi olacağını vurguladı.

ARILARIN EKOSİSTEMDEKİ ÖNEMİ 

Arılar, özellikle de  bal arıları besin gereksinimlerini karşılamak amacıyla çiçekli bitkiler ve meyve ağaçlarından polen ve nektar toplarken bitkilerin döllenmesini  (tozlaşma) sağlıyor.  Dünyada tozlaşmanın yüzde 80’ininden fazlasının arılar tarafından gerçekleştiği belirtiliyor.

qczwfrhfekwap3tp91-6nw.jpg

"ARILAR OLMADAN HİÇBİR BİTKİ, HAYVAN VE İNSAN VAR OLAMAZ"

Ünlü fizikçi Albert Einstein arıların ekosistem için önemini 1949’da şu sözlere ifade etmişti:

“Arılar yeryüzünden silinip giderse, insanoğlu yalnızca dört yıl yaşayabilir. Arılar olmazsa döllenme olmaz, hiçbir bitki, hiçbir hayvan, hiçbir insan olmaz."

 

İlgili Haberler