Netanyahu istifa edecek mi?

Netanyahu istifa edecek mi?
Yolsuzluk iddialarıyla yargılanan İsrail Başbakanı Netanyahu'nun istifa edip etmeyeceği merak konusu oldu.

İsrail polisi, 14 ay süren soruşturma sonucunda Netanyahu hakkında iki olaya ilişkin rüşvet  suçlamasıyla dava açılması için yeterli kanıt bulduğunu açıkladı.

Jerusalem Post gazetesine göre, söz konusu olaylardan birinde Netanyahu’nun işadamlarından “hediye” almakla suçlanıyor. Diğer olayda ise Netanyahu’nun İsrail’in önde gelen gazetelerinden Yediot Ahronot tarafından hakkında olumlu bir yayın politikasını izlenmesi için gazete yayıncısı Arnon Mozes ile “müzakere” yaptığı öne sürülüyor.

Polisin ayrıca yayıncı Mozes ve Netanyahu’ya “pahalı hediyeler” verdiği iddia edilen işadamlarından biri olan Hollywood sinema yapımcısı Arnol Michan hakkında da dava açılmasını istediği belirtiliyor.

“DOSTLARDAN HEDİYE ALMAK YASA DIŞI DEĞİL”

Haberde, Netanyahu’nun geçmişte hakkındaki suçlamalarını “dostlardan hediye almak yasa dışı değil” sözleriyle de reddettiğine dikkat çekildiği haberde, “Bu aşamada savcılık ve Adalet Bakanı Avichai Mandelblit, polisin soruşturma sırasında topladığı kanıtları inceleyecek ve daha sonra başbakan hakkında dava açılıp açılmamasına karar verecek” bilgilerine yer veriliyor.

“BU AŞAMA İSTİFA GEREKMİYOR”

Netanyahu’nun bu aşamada istifa etmesi gerekmediği, yasaya göre istifanın ancak mahkum olması durumunda Yüksek Mahkeme’nin temyiz başvurusunu reddetmesi halinde istifa etmesi gerekeceğine dikkat çekiliyor.

JPost, polisin dava açılması tavsiyesinin Netanyahu’nun soruşturmayı itibarsızlaştırmak için kampanya yürüttüğü günlere rastlandığına işaret ediyor.

Gazete diğer bir haberde, polisin kararı ardından gelişmeleri çok yakından izleneceği dünya başkentlerinin merak edeceği konunun Netanhayu’nun başbakanlık görevini “etkin” biçimde yürütüp yürütemeyeceğinin olacağını belirtiyor.

İlgili Haberler