Böyle giderse kıtlık kapıda | Ağla Türkiyem ağla | Nevşehir'in en büyük çiftçisi çiftçiliği bıraktı

Böyle giderse kıtlık kapıda | Ağla Türkiyem ağla | Nevşehir'in en büyük çiftçisi çiftçiliği bıraktı
Dolarda kurundaki tırmanıştan en çok etkilenen kesimlerden biri de çiftçiler. İYİ parti kurucularından Ahmet Erdemli Nevşehir'de tarlada çalışan vatandaşların derdini dinledi. İşte ayrıntılar...

İktidardan maddi destek alamayan çiftçiler gübre, mazot, tohum ve diğer girdi maliyetlerinin yanı sıra tarımsal amaçlı kullanılan elektrik ücretlerine de isyan etmeye devam ediyor.

Harman zamanı geldi bölgede ilk biçer arpa tarlası işlemeye başladı.

İYİ parti kurucularından Ahmet Erdemli Nevşehir''de tarlada çalışan vatandaşlarla konuştu. Erdemli, Özkonak kasabasında "yettiremediği için" çiftçiliği bırakan bölgenin en büyük çiftçisi Özkay Kaya ve oğlu matematik bölümü öğrencisi Bahadır Kaya''nın dertlerini dinledi.

"Hergün zam geldiğinden artık bizde yetişemiyoruz"

Babasına yardım ettiğini belirten Bahadır "hesaplar artık uymuyor birbirine. Kenarda para olmadıktan sonra kredi sistemiyle, borçla yapıyor her şeyi. Çiftçinin yüzde 80''i böyle. Mazotta fiyat arttı, gübre fiyatı arttı. Malzeme fiyatlarını hiç saymıyorum. Traktör, vidaya bile bunların hepsi maliyet. Kenara para koyuyoruz yatırım yapalım derken ertesi sene bir zam çöküyor. Enflasyondan dolayı kazandığımız para eriyor. Geçen sene 100 bin lira kazanıyorsak bu sene 400 binin bir değeri yok. Geçen yıl dönüm 50 liraydı bu sene 150 lira olur herhalde . Çünkü mazot 4 katı. Hergün zam geldiğinden artık bizde yetişemiyoruz. Masraflar çıkacak inşallah..." dedi.

"Geçen seneye kadar diktirmiyorlardı"

"Böyle giderse kıtlık kapıda'' diyen Nevşehir''in en büyük çiftçisi "çiftçi çok zor durumda" diye isyan ederek Erdemli''ye şöyle dert yandı:

"Çiftçi olmazsa şehirdeki insanların olmayacağı kesin. Biz yetiştirmeyelim siz Avrupa''dan getirin. Her imkanlarımızı elimizden alıyorlar. Geçen seneye kadar diktirmiyorlardı.

Bir dekar tarla 15 milyar. Traktör almak için 1500 dekarlık ekim almak lazım. İyi bir traktör bin, bin buçuk TL..."

İlgili Haberler