New York'ta Ermeni iddialarını protesto!

New York'ta Ermeni iddialarını protesto!
Kardeş ülke ve toplulukları derneklerinin de destek verdiği mitingte çirkin iftira reddedilirken, "Sorun, diyalog yolu ile ele alınmalı" çağrısında bulunuldu.

ABD'nin New York kentindeki bazı Türk dernekleri, "Ermeni Yalanlarına Son ve Şehit Diplomatlarımızı Anma Mitingi" düzenledi. Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) öncülüğünde bu yıl 13'üncüsü organize edilen mitinge Türk derneklerinin yanı sıra kardeş ülke ve toplulukların dernekleri de destek verdi. Mitingte Ermenilerin 1915 olaylarına ilişkin iddiaları reddedilirken sorunun diyalog yoluyla ele alınması gerektiği belirtildi.

42. sokak ile 7. caddenin köşesinde düzenlenen gösteride, platformun etrafına şehit diplomatların fotoğrafları ve bilgilerinin yer aldığı pankartlar asıldı. Bazı pankartlarda da diyalog çağrısı yapıldı. Katılımcılar, Türk ve Amerikan bayrakları taşıdı, gösteride sık sık mehter marşı çalındı.

Ermenilerin 1915 yılı olaylarının yıl dönümü kabul ettikleri 24 Nisan'da da Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği önünde toplanan Türk toplumu, Ermeni iddialarını protesto etmişti. Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi'nin de (TASC) desteklediği organizasyonda Türkler ve Ermeniler karşılıklı olarak protestolarını gerçekleştirmişti. Büyükelçiliğin korkuluklarına Türk bayrakları asan Türk vatandaşları, İstiklal Marşı'nı okuyarak başladıkları gösteride, Ermeni iddialarını reddeden sloganlar atmıştı.

Karşı kaldırımda toplanan Ermeni protestocular ise 1915 olaylarıyla ilgili pankartlar açmıştı. Her iki protestonun bitişinin ardından Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, elçilik binasına davet ettiği Türk vatandaşlarıyla selamlaşarak hepsine ayrı ayrı teşekkür etmiş, gösterdikleri dayanışmanın çok önemli olduğunu kaydederek tarihi olayların en doğru şekilde bugüne aktarılması gerektiğini söylemişti.

*Ermeni iddialarına karşı Kanada'da da gösteriler düzenlemiş, çeşitli kentlerden binlerce Türk, Ottawa Büyükelçiliği'ne yürümüştü.

--------------------------------

Ermenilerin çirkin iftirasını protestolar, Kanada'da da düzenlenmişti. Ermenilerin gösterilerine karşı, tekbir getiren, marşlar ve türküler söyleyen Türkler, daha sonra Türkiye'nin Ottawa Büyükelçiliği'ne doğru yürüyüşe geçmişti. Binlerce Türk, güzergah boyunca 70 metre uzunluğundaki dev Türk ve Kanada bayrakları ile Ermeni soykırım yalanlarına ilişkin pankartlar taşımıştı. Yürüyüşe Ottawa, Toronto, Montreal, Hamilton, Oakville, Mississauga ve Burlington şehirlerinde yaşayan binlerce Türk katılmıştı. Etkinliğe katılan Kanada Türk Platformu Başkanı Mesut Koçak, yaptığı açıklamada, bir acılar hiyerarşisi kurulmanın veya acıları yarıştırmanın artık bir anlamının olmadığını söyleyerek şöyle demişti:

"Tarihi meseleleri hukuki boyutları ile birlikte daha iyi anlamamız, kırgınlıkları yeniden dostluklara dönüştürmemiz mümkün olacaksa, farklı söylemlerin empati ve hoşgörüyle karşılanması ve taraflardan benzer davranışın beklenmesi tabidir. Soykırım tezgahını kuranların bile yenildiği yeni dünyada Ermenilere, Türkiye'nin şefkat kolları açıktır. Bu çağrıyı unutmamalarını ve eskitmemelerini dileriz."