Niğde'deki IŞİD davası ertelendi

Niğde'deki IŞİD davası ertelendi
IRAK Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün Türkiye'de düzenlediği ilk kanlı eylem olarak kayıtlara geçen Niğde'nin Ulukışla İlçesi'ndeki silahlı saldırı davasına bugün devam edildi. Şehit ailelerinin katılmadığı dava 11 Mayıs'a ertelendi.

Niğde Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 4'ü tutuklu, 2'si firari 11 sanıklı davanın 6'ıncı duruşması saat 09.30'da başladı. Davada yargılananlardan IŞİD'li tutuklu sanıklar Benyamin Xu, Çendrim Ramadani ile Muhammed Zakiri'nin 'Anayasayı ihlal, 6136 sayılı yasaya muhalefet, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme, yakalanmamak amacıyla kasten öldürme, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs, patlayıcı madde bulundurmak, nitelikli yağma ve kasten yaralama' suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası isteniyor.

Bir diğer tutuklu sanık Fuad Mövsümöv 'Silahlı terör örgütüne üye olmak ve resmi belgede sahtecilik' suçlarından; 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan yargılanan ve haklarında yakalama kararı bulunan firariler Heysem Topalca ve İsmayılov Qosqar ile 'Bilerek ve isteyerek örgüte yardım etmekle' suçlanan tutuksuz Türk uyruklu M.A., K.Ö., H.Y., K.Y. ve A.Y.'nin yargılandığı duruşmaya tutuklu sanıklar getirilmedi.

SAVUNMA YAPMADILAR

Saldırıda şehit olanların ailelerinin katılmadığı duruşmaya avukatlar katıldı. Mahkeme salonuna getirilmeyen tutuklu sanıklar Benyamin Xu, Çendrim Ramadani ile Muhammed Zakiri, duruşmaya bulundukları Ankara Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi'nden SEGBİS sistemiyle katıldı. Mahkeme heyeti, mağdurlarla ilgili sağlık raporların gelmemesi nedeniyle duruşmayı 11 Mayıs'a erteledi.


TEDAVİ İÇİN DOKTORA GİDİNCE YAKALANDILAR

IŞİD'in Türkiye'deki ilk kanlı eylemi olarak bilinen saldırı 20 Mart 2014'te Niğde'nin Ulukışla İlçesi'nde meydana geldi. K.Ö.'nün yönetimindeki taksi ile İstanbul'a gitmek üzere Hatay'dan yolan çıkan Benyamin Xu, Çendrim Ramadani ile Muhammed Zakiri, Ulukışla-Adana Otoyolu'nun Gedeli viyadüğündeki rutin yol kontrolünde taksiyi durdurmak isteyen güvenlik güçlerine otomatik tüfeklerle ateş açarak Jandarma Astsubay Üstçavuş Adil Kozanoğlu ile polis memuru Adem Çoban'ı şehit edip 7 asker ve yolcu otobüsündeki bir kişiyi de yaraladıktan sonra gasp ettikleri kamyonun şoförü Turan Yaşar'ı da öldürerek kaçtı.

Çatışmada yaralan ve tedavi için Eminlik Köyü'ndeki 3 Nolu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu'na giden teröristlerden 2'si burada, diğeri de Köşkönü Köyü'nde yakalandı. Teröristlerin üzerinde ve gasp ettikleri kamyonda yapılan aramada 3 kalaşnikof tüfek, 3 tabanca 7 el bombası, 2 susturucu, 3 kasatura, telsiz ve batarya ele geçirildi. Savcılık iddianamesinde IŞİD terör örgütü üyesi olduğu iddia edilen ve Ankara'ya gönderilen teröristler, sorgularının ardından sevk edildikleri Ankara 9'uncu Sulh Ceza Mahkemesi'nce tutuklandı. Olayla ilgili yürütülen soruşturmada Fuad Mövsümöv de gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

'RAPOR GELMEDEN DAVA BİTMEZ'

Duruşma sonunda Niğde Adliyesi önünde bir değerlendirme yapan tutuklu IŞİD'li sanıkların öldürdüğü kamyon şoförü Turan Yaşar'ın avukatı Ali Çil, davada eksik olan hususların tamamlanmadığını söyledi. 2 mağdurun kesin raporunun, 2 kişinin de talimat ifadesinin sonuçlarının gelmediğini belirten Çil, şöyle dedi: "Onları beklemek zorundayız. Önümüzdeki duruşmaya kadar inşallah gelir. İki kişinin kesin raporu gelmek zorunda. İki tane de talimat ifadesi eksik. Kesin raporlar gelmek zorunda, gelmezse bitmez. Talimatlar gelir de, raporları beklememiz gerekiyor. Rapor gelmeden dava bitmez. Çünkü alınacak cezayı etkilediği için bunu beklemek zorundayız."

Ali Çil ayrıca, ailelerin davayla ilgili eksiklerin giderilmediğini öğrenince duruşmaya katılmadığını söyledi.