15 rehineye nefes kesen baskın

15 rehineye nefes kesen baskın
Batı Afrika ülkesi Nijerya'nın Kaduna eyaletinde silahlı çetelerin rehin tuttuğu 15 kişi operasyonlarla kurtarıldı.

AA''nın haberine göre, Kaduna Eyaleti İç Güvenlik ve İçişleri Komiseri Samuel Aruwan, yaptığı açıklamada, Kaduna eyaletine bağlı Chikun bölgesinde çete üyelerine yönelik operasyonlar düzenlendiğini belirtti. Aruwan, operasyonlarda, aralarında bir bebek ve 3 kadının bulunduğu 15 kişinin kurtarıldığını kaydetti.

Operasyonlarda çok sayıda çete üyesinin yaralı kaçtığını aktaran Aruwan, çetelere ait önemli mühimmatın da ele geçirildiğini bilgisini paylaştı. Bu arada rehinelerin ne zaman kaçırıldığına ilişkin bilgi paylaşılmadı. Öte yandan ulusal basında çıkan haberlere göre, eyaletin Katarma köyünde silahlı çetelerin düzenlediği saldırıda 5 kişinin öldüğü öne sürüldü.

MOTOSİKLET KULLANIMI YASAKLANMIŞTI

Ülkede son zamanlarda silahlı kişilerin motosikletlerle saldırılar düzenlemesi nedeniyle bazı eyaletlerde motosiklet kullanımı yasaklanmıştı. Bölge, zaman zaman hayvancılıkla meşgul olan Fulaniler ile çiftçilikle geçinen bazı kabileler arasında şiddetli çatışmalara sahne oluyor.

Kaduna eyaletinde geçen sene silahlı kişilerin düzenlediği saldırılarda 937 kişi hayatını kaybetmiş, 1972 kişi kaçırılmıştı. Hayvanlarını otlatmak için ülkenin güneyine göç eden Fulaniler, çiftçilerin hayvanlarını çalmaya çalıştığını ve kendilerine saldırdığını iddia ediyor.

55 KİŞİ GÖZALTINDA

Öten yandan, Batı Afrika ülkelerinden Nijerya''nın Ebonyi eyaletinde, silahlı çetelere yönelik operasyonlarda 55 kişi gözaltına alındı.Nijerya ordusu komutanlarından Tuğgeneral Taoreen Lagbaja, yaptığı açıklamada, eyalette son zamanlarda artan saldırılar nedeniyle silahlı çetelere yönelik operasyonlar düzenlendiğini belirtti.

Operasyonlarda 55 çete üyesinin yakalandığını kaydeden Lagbaja, çetelere ait önemli miktarda mühimmatın ele geçirildiğini söyledi. Lagbaja, yakalananların mahkemeye sevk edileceğini aktardı.

Ebonyi eyaletinde 29 Mart akşamı, silahlı kişilerin düzenlediği 4 ayrı saldırıda 27 kişi hayatını kaybetmişti.
Nijerya''da, 2008''de çoban ve çiftçi çatışmalarıyla başlayan sorunlar, 2015''ten itibaren adam kaçırma ve soygun girişimlerine dönüştü. Ülkede geçen yıl silahlı çeteler arasındaki çatışmalarda 3 bin 188 kişi hayatını kaybetti.

Geçen yıl nisan ve temmuz arasında düzenlenen "Puff Adder Operasyonu" kapsamında, 2 bin 504 çete üyesi yakalandı ve fidye için kaçırılan 207 kişi kurtarıldı.