Nijerya'da yemiyor içmiyorlar tüm paralarını mucize kreme harcıyorlar. Uzmanların tehlike uyarısı bile durduramıyor. O ürünü alamayan kadınlar kocalarını boşuyor

Nijerya'da yemiyor içmiyorlar tüm paralarını mucize kreme harcıyorlar. Uzmanların tehlike uyarısı bile durduramıyor. O ürünü alamayan kadınlar kocalarını boşuyor
Afrika'nın en yüksek nüfusuna sahip ülkesi olan Nijerya'da, uzmanların uyarına rağmen çok sayıda kadın ve erkek "daha güzel görünmek" için cilt beyazlatma uygulamalarına başvuruyor. Sadece kadınların değil erkeklerin de büyük ilgi gösterdiği cilt beyazlatma ürünlerini satın alabilmek için temel ihtiyaçlardan bile vazgeçilebiliyor.

AA'da yer alan habere göre, Nijerya'da yayılan 'cilt beyazlatma' trendi büyük tehlikelere yol açıyor. Uzmanlar, ülkede cilt beyazlatmanın insanların gündelik hayatının parçası haline geldiğini, bunun sonuçlarının büyük bir tehlike oluşturduğunu açıkladı.

KADINLAR KOCALARINI BİLE BOŞUYOR

Sadece kadınların değil erkeklerin de büyük ilgi gösterdiği cilt beyazlatma ürünlerini satın alabilmek için temel ihtiyaçlardan vazgeçiyorlar. Ülkede hamile kadınlar, doğacak çocuklarının beyaz olması umuduyla çeşitli ilaçlar kullanırken, bazı kadınlar, eşleri cilt beyazlatma ürünleri alamadığı gerekçesiyle boşanma davası açıyor.

NEDEN ÖNEMLİ GÖRÜLÜYOR?

Ten rengine çok önem verilen ülkede, bazı kültürlerde yer alan "Beyaz, Tanrı'nın isteği, siyah ise şeytanının isteği" şeklindeki batıl inanç, açık tenlilerin "daha iyi, daha üstün" olduğu algısı oluşturuyor.

KULLANMA ORANI YÜZDE 73

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), 2011'de yayımladığı verilere göre, Nijerya'da kadınların yüzde 77,3'ü düzenli olarak cilt beyazlatma ürünleri kullanıyor. Rapora göre, Afrika ülkelerinden Togo'da kadınların yüzde 59'u, Güney Afrika'da yüzde 35'i ve Senegal'de de yüzde 27'si cilt beyazlatma için çeşitli kimyasal ürünlere başvuruyor.

"ENFEKSİYONA YOL AÇIYOR"

Dermatoloji Uzmanı Hajia Bilkisu Abubakar cilt beyazlatma işleminin genel sağlık açışından da tehlikeli sonuçlara yol açabileceğine işaret ederek, "Cilt beyazlatma işlemi ister organik ürünler ister krem ya da ilaç yoluyla olsun, hangi yöntem kullanıldığı fark etmeksizin başta enfeksiyon olmak üzere çeşitli sorunlara neden olabilir." ifadesini kullandı.

Nijerya Kuzeyli Kadınlar Sosyal Değişim Federasyonu (NNWSCI) Başkanı Dr. Zeynep Muhammed Satahu, ülkede özellikle kadınların ten renkleri nedeniyle öz güven kaybı yaşadığını söyledi.

YILDA 50 MİLYON DOLAR PARA HARCANIYOR

Halkın, cilt beyazlatma kremleri için yılda 50 milyon dolardan fazla harcadığını kaydeden Satahu, "Bu ürünleri satanlar, ürünlerin insanlar için ne kadar tehlikeli olduğunun farkında ama bi işten çok para kazandıkları için tehlikesini umursamıyorlar." dedi.

"ÜRÜNLERİN FİYATI 200 DOLAR"

Nijerya'da kozmetik ürünler satan mağaza sahibi Yunusa İbrahim, "Ürünler kalitesine göre satılıyor ve herkes kendi bütçesine göre alıyor. Bazı ürünler 200 dolar olmasına rağmen yine de alınıyor." diye konuştu.