Nipah virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Nipah virüsü bulaşıcı mı? Aşısı var mı?

Nipah virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Nipah virüsü bulaşıcı mı? Aşısı var mı?
Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip korona virüsün ardından Ölüm oranı yüzde 75'e kadar çıkan yeni bir hastalık çıktı. Nipah virüsü (NİV) denilen hastalık, halk sağlığı acil durumlarına neden olabilecek geniş bir bulaşıcı hastalık listesinin ilk 10'unda yer alıyor. Peki, Nipah virüsü nedir, bulaşıcı mı, nasıl bulaşır? Nipah virüsü belirtileri nelerdir, nerede görüldü? İşte detaylar...

Taylandlı virolog Supaporn Wacharapluesadee,  ve meslektaşları birçok yeni korona virüs türü keşfetti. Ancak, bilim insanı bunlar arasında kendisini en çok endişendirenin Nipah virüsü olduğunu açıkladı.

NİPAH VİRÜSÜ NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?

İlk Nipah virüsü enfeksiyonu vakaları, 1998 yılında Malezya yarımadasındaki domuz çiftliklerinde bir nörolojik ve solunum hastalığı salgının 105 ölümle 265 insan vakasına neden olduğu zaman tespit edildi . Virüs, ertesi yıl 1999'da izole edildi. Bu salgın bir milyon domuzun itlaf edilmesiyle sonuçlandı.

NİPAH VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELERDİR? 

Kişiye öksürük, boğaz ağrısı, ağrı, yorgunluk ve nöbetlere ve ölüme neden olabilen beyin şişmesi gibi solunum semptomları yaşatıyor.

Hastalığın 45 günlük kuluçka süresinin belirtileri arasında baş dönmesi, uyuşukluk, değişmiş bilinç ve akut ensedaliti gösteren nörolojik işaretler takip edebilir.

NİPAH VİRÜSÜ TEDAVİSİ

Nipah enfeksiyonu için spesifik bir ilaç veya aşı henüz bulunmadı. Nipah virüsünün tedavisi yok ve yüksek ölüm oranına neden oluyor. Salgının nerede meydana geldiğine bağlı olarak ölüm oranı yüzde 40 ile yüzde 75 arasında değişiyor.