Nizami şarjı biliyor muyuz?

Futbolda yapılan şarjdan daha önceleri çok bahsetmemize rağmen, uygulamalarda halen aynı hatalar yapılıyor. Uygulamayı yanlış algılayan futbolcular, teknik adamlar ve bazı hakemler için tekrarlamak zaruretinde olduğumu düşündüm. Hala hakemin çaldığı faul sonrası bazı oyuncuların hareketi omuzuyla yaptığını gösterip eyleminin nizami olduğu gerekçesiyle itirazlarını görüyoruz. Kuralın şarjı tarifinde dikkatsiz, kontrolsüz ve aşırı güç kullanarak yapılırsa bir serbest vuruş cezası verileceği belirtilmiştir. Cezalanmayan nizami şarjda ise topa sahip olmak için iki oyuncunun omuz omuza yaptığı mücadeledir. Nizami şarjda kollar vücuda yapışık değilse, yani açıkça yapılan şarj değildir. İki oyuncu kollar vücuda yapışık, top ikisi için de oynama mesafesinde olduğunda omuz omuza gelinir. Bu anda biri toptan uzaklaşır, diğeri ise topu alır. Yani yere sağlam basan nizami şarjla topa sahip olur. Diğer şarjlarda top iki oyuncu için oynama mesafesinden uzaktaysa şarjı başlatan aleyhine serbest vuruş verilir. Gerekçesi zamansız şarj olduğundandır. Top oynama mesafesinde olsa dahi hız alarak gelip omuzuyla rakibe yüklenmesi şiddetli şarja girer ve cezalandırılır. Omuzun dışında şarj yapılacak tek yer topu köşe gönderine götürüp, orada topu saklayan ve zamana oynayan takım oyuncusuna arkadan yapılan şarja müsaade edilir. Topu saklayan oyuncu eğer eğiliyorsa şarj imkanı ortadan kalktığı için aleyhine endirekt vuruş verilir. Ama maalesef bizde bunu bilen yok.

 

Galatasaray-Bursaspor

Bülent Yıldırım

 

Farklı skorla biten müsabakayı yönetmek hakem için zor değildi. Bariz gol şansı nedeniyle Bursasporlu Ekong'a gösterilen kart doğru. Galatasaray'ın iptal edilen golüne kalkan ofsayt bayrağı yanlıştı.

 

TM Akhisarspor-A. Konyaspor

Ali Palabıyık

 

Bir hakem için zor olmayan müsabakaydı. Faul hataları vardı. Topa değil rakibe yönelik hareketlerin yanlış değerlendirmelerinden dolayı hatalar sık oldu.

 

Kayserispor-Kasımpaşa

Halil Umut Meler

 

Kayserispor lehine verilen penaltı kararı yanlıştı. Faulü defanstaki Pavelka değil, Kayserisporlu Mendes yaptı. Hep söylediğimiz gibi savunma oyuncusuna bakılsa bu hatalı penaltı kararı verilmezdi. Kasımpaşa lehine verilen penaltı ise tartışmasız doğruydu. Kaleci Ramazan'ın Umut'a hareketi penaltılıktı. Kayserisporlu Deniz'e aldatmadan sarı kart verilmeliydi.

 

A. Alanyaspor-Trabzonspor

Serkan Çınar

 

Sosa'ya yapılan hareket açık penaltıydı, ancak verilmedi. Trabzonspor'da Okay rakibini açık bir şekilde itiyor ama penaltı verilmedi. Birinci Trabzonspor golünde kaleciye faul vardı. Hakem ikinci goldeki avantajı iyi oynattı. Burak'ın sarısı kasıtlı dirsek nedeniyle kırmızılıktı. Serbest vuruşta takım oyuna hemen başlayabilir ve hakem de oynatır ama buna izin vermemekle büyük hata yaptı.

 

Osmanılıspor-Antalyaspor

Hüseyin Göçek

 

Celustka'nın neden olduğu penaltı hem ayak, hem de kolla yapılan ihlaldi ve penaltı kararı doğru. Aynı Celustka, 7-8 faule sebep olduğu için sarı kart almalıydı. Osmanlıspor'un hentbol gerekçesiyle iptal edilen golünde hakemin gördüğü pozisyonda top kola gelmiş gibi göründü, kale arkası kamerada ise temas olmamış görüntüsü vardı. Hakem pozisyonu ön cepheden gördüğü için çaldı. Bu nedenle yerini daha dikkatli seçmesi gerekiyor. Bu eylem kale arkası hakemin ne kadar zaruri olduğunu bir kez daha gösterdi.

 

Beşiktaş-Fenerbahçe

Cüneyt Çakır

 

Müsabakanın başında Fernandao'nun ofsayttan attığı golü kalecinin önde olması, defansın bir oyuncuyla kaldığı pozisyonu hakem ve tecrübeli yardımcısı Tarık Ongun'un atlaması affedilmez. Bunu Avrupa'da yapsa hemen kızağa çekilirsin. Devamında Fernandaao'nun gol sevinci de seyirciye dönük sportmenlik dışı eylemi kırmızı kartlıktı. Yine ilk yarıda Isla'nın Quaresma'nın ayağına basışı penaltı ve Isla'ya 2. sarıdan kırmızıydı ama verilmedi. Yardımcısıyla beraber bu pozisyon da atlandı. Quaresma'nın son dakikalarda Valbuena'ya kontrolsüz rövanş hareketi kırmızı kartlıktı. Portekizli oyuncu sarıyla kurtuldu. Oyuna tempo kazandırması iyi ancak yönetiminde sınıfta kaldı.

 

Göztepe-DG Sivasspor

Mete Kalkavan

 

İyi bir müsabaka çıkardı. Yardımcıları çok kritik ofsayt tespitlerinde başarılıydılar. Penaltı beklentilerindeki devam kararı doğruydu.

 

EY Malatya-K.Karabük

Bahattin Şimşek

 

K. Karabük lehine verilen penaltı kararı doğruydu. Karabüklü oyuncunun ceza alanında kolları açıkken oluşan harekete de penaltı verilmeliydi.

 

M. Başakşehir-Gençlerbirliği

Ümit Öztürk

 

M. Başakşehir'in golünden önce verilen faulün hemen öncesinde Gökhan İnler'in faulünü göremedi. Bunu görseydi gol olmayacaktı. Gençlerbirliği oyuncusunun kolu açıkken çizgi üzerinde topla buluştuğu pozisyon da penaltıydı. Gökhan İnler'in rakibin kaval kemiğine kramponu sarı değil kırmızı kartlıktı. Emre Belözoğlu'nun rakibin yüzüne kolla yaptığı hareketi sarı kartlıktı ve atladı. Bu kartı verseydi, son dakikalarda yaptığı hareketle 2. sarıdan kırmızı kartla oyun dışı kalacaktı. 

Yazarın Diğer Yazıları