Nizami şarjı yanlış biliyoruz

Uluslararası oyun kuralları şarjı tarifinde dikkatsiz, kontrolsüz ve aşırı güç kullanarak yapılırsa bir serbest vuruş cezası verileceğini belirtmiştir. Cezalanmayan, nizami addedilen şarjda ise topa sahip olmak için iki oyuncunun sadece omuz omuza verdiği mücadeledir. Bu oyuncuların kolları vücuduna yapışık, top ikisi için de oynama mesafesinde olduğunda omuz omuza gelinir, yere sağlam basan bu nizami şarjda topa sahip olur. Bunun dışında top oynama mesafesinden uzakta ise omuz omuza da olsa şarjı başlatan aleyhine serbest vuruş verilir ki, bunun adı zamansız şarjdır. Bu tür şarjlar, topun auta çıkmasını sağlayan defans oyuncuların sık sık yaptığı şarjlardır ki nedense bizde cezalandırılmıyor. Bir diğer pozisyon, rakibin omuzuna omuz ile bu defa top oynama mesafesinde olsa dahi hız alarak gelip rakibe yüklenmesidir. Şiddetli şarja girer. Örneğin Fenerbahçeli Ozan'ın Göztepeli Halil'i taca attığı şarjdır, futbolcuların her faulden sonra hakeme omuzunu gösterip omuzumla yaptım demesi bu kuralın emirlerini bilmemelerindendir. Nizami şarj sadece rakibin omuzuna yapılandır. Tek istisnası zamana oynayan takımın topu rakip köşe gönderine götürüp orada saklayan oyuncuya arkadan şarja müsaade edilir.

Kasımpaşa-Göztepe

Burak Şeker

Kasımpaşa'nın golü kritik ofsayt. VAR'dan 4 dakika sonra iptal edildi. Koita ve Atınç'ın penaltı beklentilerinde devam kararı doğruydu. Gol çizgisi kontrolü öncesi Kasımpaşalı Aytaç'a yapılan penaltıydı. Hakem ve VAR değerlendirmedi.

Gaziantep FK-Konyaspor

Özgür Yankaya

Genelde iyi yönettiği müsabakada VAR'a bariz gol şansı için gidildiğinde pozisyon ofsayt olarak çıktı.

Başakşehir-Antalya

Ali Palabıyık

Antalyalı Hamilton'a önce sarı kart çıktı. VAR'dan gelen uyarı sonrası kart, doğru bir kararla kırmızıya dönüştü. 1. verilen penaltı doğru. 2. penaltı tartışılır.

BB Erzurum-Galatasaray

Arda Kardeşler

Birinci Galatasaray golü öncesi Babel'in İbrahim'e çok net faulü verilmedi, devamında gol geldi. VAR da devreye girmedi. Falcao'ya 1. sarı kartı doğru. İkinci sarı kart yanlıştı, çünkü darbe yüzüne değildi. Futbolcular, göğüse gelen kollarda bile yüzünü tutmaya başladılar. Bunlar aldatmaya girer ve sarı kartlıktır. Ancak verilmiyor.

Y. Malatya-Gençlerbirliği

Halis Özkahya

90 dakikanın genelinde iyi bir yönetimi vardı. Kartsız biten oyunda çok itiraz vardı. Bu kadar itiraz, kartsız geçilmemeliydi. İkinci gol öncesi korner verildi. Görüntü autu gösteriyordu.

Alanya-F. Karagümrük

Mete Kalkavan

Alanya'nın iptal edilen golü elle oynamaktandı. Fatih Karagümrük'ün yardımcının verdiği golü, VAR'dan topun gol çizgisini terketmediği için iptal edildi. Futbol kalitesi olan müsabakada yönetimi iyiydi.

Fenerbahçe-Trabzonspor

Cüneyt Çakır

Oyunu çok kesmeden oynatmak düşüncesi iyiydi. Epeyi ayağa basmalar oldu. Kart gösterilecekler vardı. Abdülkadir Ömür'ün ceza alanına girerken Gustavo tarafından düşürülmesinde verilen frikik yardımcı hakem Tarık Ongun'un yardımıyla oldu. Yıllardır beraber maç yönetmenin avantajıydı. Frikik ve Gustavo'ya sarı kart doğruydu. Kornerden gelen Fenerbahçe ikinci golü öncesi faul değerlendirilemedi. Abdülkadir'in penaltı beklediği hava topu mücadelesinde devam kararı doğruydu. Bir büyük maç yönetiminden geçerli not alır.

Sivas-Çaykur Rize

Yaşar Kemal Uğurlu

Rize kalecisinin kendi arkadaşının ayağından topu alması geri pas niteliği taşır. Bu kural pek bilinmiyor. Hakem oyunu devam ettirerek hata yaptı. Çaykur Rizespor'dan Moroziuk, ikinci sarıyı görmediği için şanslıydı.

Denizli-Beşiktaş

Alper Ulusoy

Beşiktaş lehine verilen penaltıda kol açıktı. Penaltı kararı doğruydu. Denizlisporlu Özer'in penaltı alma düşüncesi hakemi yanılttı. N'Sakala, Özer'in ayağına bastığı için VAR'dan çağrıldı. Devam kararı verildi. Pozisyon penaltılıktı. De Souza'nın rakibine hareketine uzakta olduğu için sadece faul verdi. VAR'ın uyarısıyla izleyip kırmızı kart çıktı. Karar doğruydu.

 

Yazarın Diğer Yazıları