Nomofobi nedir? Nomofobi belirtileri nelerdir

Nomofobi nedir? Nomofobi belirtileri nelerdir
Nomofobi hastalığı nedir? Nomofobi belirtileri nelerdir? Son günlerde en sık aranılan kelimelerden biri oldu. Teknolojinin gelişmesiyle cep telefonlara olan ilgimiz bizi bu korkuya atıyor. 

Nomofobi nedir? Nomofobi nasıl anlaşılır? Belirtileri nelerdir? Son günlerde dikkat çeken kelimelerden biri oldu. Bunun sebebi ise, cep telefonu bağlantısını kaybetme korkusu olarak biliniyor. 'No mobile phobia' sözlerinin kısaltmasından oluşan Nomofobi telefonsuz kalma yada iletişimden kopma olarak ta tanımlanabilir.

NOMOFOBİ NEDİR

Nomofobi, cep telefonu bağlantısını kaybetme korkusu. Terim, İngilizce "no mobile phobia" sözlerinin kısaltılmasından oluşur. Birleşik Krallık Posta Ofisinin yetkilendirmesi ile YouGov isimli pazar araştırması şirketi cep telefonu kullanıcılarına acı çektiren endişelere göz attı. Bu çalışmaya göre, Birleşik Krallık'taki telefon kullanıcılarının yaklaşık %53'ü "telefonunu kaybetme, batarya veya kontör bitimi, kapsama alanı dışında kalma" gibi durumlarda huzursuz olmaya eğilimliler. Araştırma erkeklerin %58'inin kadınlarınsa %48'lik kısmının bu fobiden acı çektiği tespit etti. Aynı zamanda %9'luk bir kesim cep telefonları kapalıyken stres hissediyor.

NOMOFOBİ BELİRTİLERİ

Nomofobi olan kişide görülen tipik özellikler şunlardır:
Kişinin telefonu yokken kendini “eksik” gibi hissetmesi, boşluk duygusu yaşaması,
Telefonu yanındayken bile obsesif bir şekilde kontrol etme,
Şarj bitince kendini aşırı çaresiz hissetme,
Telefonunu bir yerlerde unutmak, telefonun arızalanması yani telefonunu kullanamamaktan korkma,
Telefonu olmayınca baş dönmesi, kalp çarpıntısı, nefes almada zorluk, mide krampları gibi bir takım anksiyete belirtileri yaşaması.

Cep telefonu bağlantısını kaybetme korkusunun altında yatanın bağımlılık olduğu söylenebilir. Cep telefonu ve sosyal medya bağımlılığı da tıpkı diğer bağımlıklardaki mekanizma ile işliyor. Kişi nasıl ki bağımlı olduğu şeye ulaşamayınca yoksunluk belirtileri yaşıyorsa, gittikçe daha fazlasına ihtiyaç duyuyorsa, nomofobide de aynı etkiler görülür. Hatta yine bağımlılıktaki gibi birçok kişi telefonunu daha az kullanma kararı alabiliyor; yani bırakmaya çalışmayı deneyebiliyor. Modern çağ fobisi olarak nitelendirilebilecek bu korkunun altında yatan ise modern çağın tetiklediği yalnızlık, izolasyon, korku gibi duygulardır.