Normal ve zor maçlar

Hakemlerin yönetimlerinin hepsi aynı kategoride değerlendirilmez. Normal maçlar ve güç maçlar diye sınıflandırılır. Normal maçlar, hakemi zorlamayan ölçülü ikili mücadeleler, dürüst oyun tarzı, hakemi aldatmaya yönelik hareketlerin meydana gelmediği, centilmenlik sınırı içinde oynanan karşılaşmaları kapsar. Başta derbiler olmak üzere güç maçlarda ise hiddetli ikili mücadeleler, ihtilaflı pozisyonlar, agresif oyun tarzı, iyi niyetli olmayan futbolcular vardır. Şimdi bunlara ilave olarak bir hakemin üst üste aynı takımın maçına verilmesi eklendi. Bu tür maçları ayırmak ve oyun karakterini ölçmek müsabaka hakemine düşmektedir. Bu tür maçları yönetecek hakem, sahadan yüzünün akıyla çıkmak istiyorsa, müsabakadan önce yönetim tarzını belirlemeli, bütün oyuncuların oyun tarzını adeta ezberlemelidir. Bazen kolay kategorisinde gözüken maçlar da hakemin verdiği hatalı kararlarla birden zorlaşır. Tıpkı günlük güneşlik bir havanın birden gök gürültülü şimşekli bir havaya dönüştüğü gibi. Rakip sakatlandığında topu taca atan o centilmen oyuncunun, sportmenlik gösterisi bitince hakemi aldatıp haksız faul veya penaltı almaya çalışmak ve rakibine kart göstertmek için artistik hareketlerine şahit oluyoruz. Normal maçlarda bile zaman çalmaya, oyunun temposunu düşürmeye yönelik sahte sakatlanma hareketlerini izliyoruz. Bunları gözönünde bulundurması gereken hakemler, bu yüzden her maça yüksek bir konsantrasyonla çıkmalıdırlar.
Kayserispor-Göztepe
Burak Şeker
Bazı fauller değerlendirilmedi. Aldatmalarda sarı kartlar atlanmamalı. Yine de yönetimi geçer not alır.
Çaykur Rize-Fatih Karagümrük
Ümit Öztürk
Çaykur Rize'den Skoda'ya ikinci sarıdan el kol itirazından kırmızı kart doğruydu. Merkez Hakem Kurulu'nun son seminerinde, bu el kolla sert itirazlara kart gösterilmesi için hakemlere uyarılar yapıldı. Daha önceleri hakemler bu tip itirazlara genellikle göz yumuyor, ya da uyarıyla geçiştiriyordu. Rize'nin penaltı itirazı hakem için zordu, VAR'dan bakılabilirdi.
Sivasspor-Trabzonspor
Mete Kalkavan
Genel yönetimi iyiydi. Penaltı beklentilerinde maçı devam ettirmesi doğruydu. Avantaj oynattığı pozisyon sonrası Trabzonspor'dan Hugo'ya sarı kartı atladı.
Hatayspor-Galatasaray
Abdülkadir Bitigen
Müsabakanın hakemi Fırat Aydınus'un testinin pozitif çıkması nedeniyle son dakika değişikliği, Abdülkadir Bitigen'in konstrasyonunu etkilemiş olmalı ki verilmeyen kartlarda hataları vardı. Popov'un VAR'ın uyarısıyla verilen kırmızı kart bariz gol şansı nedeniyle doğruydu.
Erzurumspor-Konyaspor
Sarper Barış Saka
Konya lehine verilen penaltı doğruydu. Erzurum lehine verilen penaltı, VAR'a çağrılıp izleyip iptal edildi. Oysa pozisyonu net görüyordu. VAR'a gitmeden pozisyonun penaltı olmadığını görmeliydi.
Ankaragücü-Antalyaspor
Ali Palabıyık
Ankaragücü için ateş hattından kurtulma maçı tempolu geçti. Buna rağmen pozisyonlara yakındı ve iyi bir maç yönetti.
Başakşehir-Yeni Malatya
Yaşar Kemal Uğurlu
Başakşehir lehine verilen penaltı kararı VAR'ın uyarısıyla iptal edildi. İkinci verilen penaltı gol olmadı ancak tartışmalıydı. Malatyalı Adem'e devamlı faul yapıldı. Oyun kurallarına göre sürekli ihlaller sarı kartlıktır. Bunlara riayet edilmiyor.
Alanyaspor-Gençlerbirliği
Ali Şansalan
Art arda 3. galibiyetini alan Gençlerbirliği'nin Alanya deplasmanında oldukça iyi bir yönetim gösterdi.
Kasımpaşa-Beşiktaş
Halil Umut Meler
Bu maç tayini epey konuşuldu. Ancak bunların Meler'i fazla etkilememiş olduğunu gördük. Yalnız tartışmaya açık verilen ve verilmeyen sarı kartlar vardı. Aytaç'ın 60. dakikada 2. sarı karttan kırmızı çıkmaması tenkit edilecek tek yanıydı. Frikik olarak verilen ihlalin penaltıya dönüşmesi doğruydu.
Fenerbahçe-Denizlispor
Cüneyt Çakır
Futbolculara sevecen yaklaşımı vardı. 90 dakikayı tek sarı kartla ve iyi bir yönetimle sonlandırdı. VAR'a giden iki pozisyon için birinde penaltı olmadığı anlaşıldı. Fenerbahçe'nin İrfan Can'la bulduğu ikinci golde ise top pasifteki oyuncunun şortuna değdiği için VAR'dan ofsayt nedeniyle iptal edildi.

Yazarın Diğer Yazıları