Normal ve zor maçlar

Hakemlerin yönetimlerinin hepsi, aynı kategoride değerlendirilemez. Normal maçlar ve güç maçlar diye sınıflandırılır. Normal maçlar, hakemi zorlamayan ölçülü ikili mücadeleler, dürüst oyun tarzı, hakemi aldatmaya yönelik hareketlerin meydana gelmediği centilmenlik sınırı içinde oynanan maçları kapsar. Başta derbiler olmak üzere güç maçlarda ise şiddetli ikili mücadeleler, ihtilaflı pozisyonlar, agresif oyun tarzı, iyi niyetli olmayan futbolcular vardır. Bu tür maçları ayırmak, oyun karakterini ölçmek, müsabaka hakemine düşmektedir. Bu tür maçları yönetecek hakemler, sahadan yüzünün akıyla çıkmak istiyorsa, maçtan önce yönetim tarzını belirlemeli. Oyuncunun oyun tarzını adeta ezberlemelidir. Bazen kolay kategoride gözüken maçlar, hakemin verdiği hatalı kararlarla birden zorlaşır. Tıpkı güneşli bir havanın, birden gök gürültülü, şimşekli bir havaya dönüştüğü gibi... Fenerbahçe-Trabzonspor müsabakası her zaman önem kazanan müsabakalardandır. Bir yerde derbi de diyebiliriz. Hakemlerin en formda ve en tecrübeli olanı bu maçta düşünülmeliydi. Bu maça verilen genç hakem de geleceğin iyi hakemlerinden. Ancak böyle maçlara tecrübeli, bu derbileri daha önce bir çok kez yönetmiş hakemlerden birinin verilmesi daha uygun olurdu. Trabzonspor, şampiyonluk için önemli yol katetmiş, Fenerbahçe de bu yarışın dışında kalmış olsa da hiç bir zaman önemini kaybetmez. Başta Cüneyt Çakır olmak üzere diğer kıdemliler, bu müsabaka için düşünülmeliydi. Cüneyt Çakır''a Avrupa''nın önemli müsabakalarında görev veren UEFA hakem komitesi bile, bu maçta neden görev verilmediğini merak ediyordur herhalde.


Yeni Malatya-Adana Demir
Yasin Kol
İki ekibin sportmenlik çerçevesinde oynadığı maçta tek sarı kart çıktı. Hakem için zor olmayan müsabakaydı. Balotelli''nin penaltı beklentilerine devam kararları doğruydu. Futbolcuların vücuda yapışık kola penaltı itirazları boşuna. Çünkü o kol artık vücut olmuştur. 

Çaykur Rize-Giresun
Yaşar Kemal Uğurlu
Verilmeyen sarı kartlar vardı. Holmen''in Muhammed''e yaptığı harekete verilen penaltı kararı doğruydu. Giresun aleyhine verilen penaltı VAR''dan izlenerek iptal edildi. 

Göztepe-Kasımpaşa
Atilla Karaoğlan
Göztepe''nin 1. golü VAR''a rağmen geçerliliğini korudu. Doğru karardı. Kasımpaşa''nın iptal edilen golü elle oynamaktan dolayı doğruydu. İyi bir yönetim gösterdi.

Konya-Galatasaray
Ali Şansalan
Hiç kartın çıkarılmadığı bir müsabakayı yönetti. Bazı fauller değerlenmedi. Babel''in Adil''e şarjı penaltılıktı, değerlenmedi. Gomis''in tribünden gelen düdüğe aldanıp tuttuğu top hentbol değil, hakem atışı olmalıydı. Futbolcular, yere düşen oyuncunun destek koluna gelen topun cezalanmayacağını artık öğrenmeliler. 

Fatih Karagümrük-Altay
Sarper Barış Saka
Soğuk, rüzgârlı bir havada iyi bir yönetim gösterdi. Altay''dan Naderi''ye verilen iki sarıdan kırmızı kart da doğruydu.

Antalya-Sivas
Cüneyt Çakır
6 puanlı müsabakada gülen taraf Antalya oldu. Hakem örnek bir yönetim gösterdi.

Fenerbahçe-Trabzon
Zorbay Küçük
Müsabakaya damga vuran kırmızı karttı. 17. dakikada Siopis yatarak topu kurtarmak isterken, İrfan Can da kasıtsız Siopis''in ayağına bastı. Hakem pozisyona yakındı ve devam işareti verdi. VAR devreye girdi, girmemeliydi. VAR''dan seyredip kırmızı kartını çıkardı. Pozisyon en fazla sarı kart olabilirdi. VAR''a gidiş ve gelişte hakemin otoritesini sarsacak hiç hoş olmayan sahneler ortaya çıktı. Bazı kartlar gösterilmedi. 

Kayseri-Alanya
Suat Arslanboğa
Kayserisporlu İbrahim''in sarı kartı sadece fauldü. Yine İbrahim''e verilmesi gereken sarı kart verilmedi. Hikmet Karaman sahaya girdiği için kırmızı kart gördü.

Gaziantep-Hatay
Hüseyin Göçek
Penaltı beklentilerine devam kararları doğruydu. İyi bir yönetim sergiledi.

Beşiktaş-Başakşehir
Erkan Özdamar
20. dakikada Başakşehir''li Aleksic''in, Teixeira''nın bileğine kramponu kırmızı kartlıktı. Hakem ve VAR beraber atladılar. Ravil''in, Beşiktaşlı Teixeira''ya arkadan yaptığı şarj penaltıydı. Bunu da VAR''la beraber atladılar. Beşiktaş''ın ikinci golü öncesi faul vardı, değerlenmedi. 80. dakikada Rosier sarı kart gördüğü pozisyonda kırmızı görmediği için şanslıydı. Neticeye tesir eden hatalar yaptı.
 

Yazarın Diğer Yazıları