Normal ve zor maçlar

Ligin sonuna yaklaştığımız son haftalarda daha ziyade normal değil zor maçlar oynanıyor. Normal maçlar hakemi zorlamayan ölçülü ikili mücadeleler, dürüst oyun tarzı, hakemleri aldatmaya yönelik hareketlerin meydana gelmediği, sportmenlik sınırının zorlanmadığı maçlardır. Güç müsabakalar ise şampiyonluğa ve düşmemeye oynayan takımların maçları ile derbilerdir. Bu maçlardaki ikili mücadeleler, ihtilaflı pozisyonlar, iyi niyetli olmayan futbolcuların yaptıkları. Rakibine sarı kart göstertmek için rakibin kolu göğsüne gelmişken, yüzüne vurulmuş gibi rol yapanlar hep bu tür maçlarda olur. VAR da bir yere kadar müdahale edebiliyor. Bu tür maçları ayırmak, oyun karakterini çözmek, müsabaka hakemine düşmektedir. Zor maçları yönetecek hakemler müsabakadan önce yönetim tarzını belirlemelidir. Bazen hakemin kolay kategorisine koyduğu maçlarda verilen yanlış kararlarla birden maç zorlaşabiliyor. Bu yüzden hakemler her maça yüksek konsantrasyonla çıkmalıdır. Hakemler, erken kart göstermeyeyim düşüncesinden sıyrılmalı, kural emirlerini yerine getirmeyi düşünmeli.

Denizli-Gaziantep

Özgür Yankaya

Müsabakanın genelinde yönetimi iyiydi ve kartları Mustafa Yumlu hariç doğru kullandı. Çünkü Yumlu'nun en az 3 sarı kartlık hareketi vardı.

Malatya-Gençlerbirliği

Abdülkadir Bitigen

Tehlikeli bölgeden uzaklaşma mücadelesinde penaltı beklentilerinde devam kararı doğru.

Ankaragücü-Alanya

Halil Umut Meler

Ankagücülü Orgill'e yapılan fauldu. Penaltı doğru ancak bariz gol şansından Welinton kırmızı görmeliydi. Alanya lehine verilen penaltı doğruydu.

Fenerbahçe-Göztepe

Bahattin Şimşek

Gustavo'nun Titi'yi düşürdüğü pozisyon penaltıydı. Serdar Aziz'in de havada itilişi de penaltıydı. Serdar Aziz'in birinci sarısı tartışılır, ikinci sarısı doğruydu.

Antalya-Başakşehir

Y. Kemal Uğurlu

Kritik maçta bazı fauller verilmese de 90 dakikanın genelinde yönetimi iyiydi.

Kasımpaşa-Sivas

Atilla Karaoğlan

Kasımpaşalı Hadergionaj'a iki sarı karttan kırmızı kart doğruydu. Sivas'ın Kone ile attığı golde Sivassporluların sevincini VAR ofsayt olarak bozdu. Ofsaytlarda VAR'ın dediği olur. Bu konularda hakemlere yüklenmek son derece yanlış.

Konyaspor-Rizespor

Fırat Aydınus

Rizesporlu Samudio'nun Uğur'u düşürmesi, Melnjak'ın Jonsson'u itişi penaltı olmalıydı. Son dakika açık ele çalınan penaltı olmasa o pozisyonlar çok konuşulurdu ve Konyaspor da haklı olarak tepki gösterirdi.

Galatasaray-Trabzon

Cüneyt Çakır

Trabzon'dan Da Costa'nın Feghouli'ye hareketinde sarı kart doğru. Feghouli, tecrübesine yakışmayacak bir şekilde, yerdeyken Da Costa'nın göğsüne tekme attı. Ancak Cüneyt Çakır pozisyonu göremedi. VAR'dan Ali Palabıyık müdahale etti ve haklı olarak kırmızı kart çıktı. Burada hakem uzakta kalmayıp ihlal noktasına hareketlenmeliydi. Donk'un Sörloth'un ayağına müdahalesine Çakır'ın verdiği aut kararına yine VAR'dan uyarı geldi. Ayağa darbe, top oyunu terketmeden meydana geldiği için penaltı kararı doğruydu. Televizyonda yorum yapan bazı hakemler ise topa vurulduktan sonra darbe olduğunu belirtip penaltı olmadığını söyleyerek hata yapıyorlar. Galatasaray lehine verilen penaltı da doğru. Sörloth'un hücum faulüne verdiği sarı kart doğruydu. Norveçli oyuncunun böyle hareketleri bazı maçlarda es geçiliyor.

Kayseri-Beşiktaş

Arda Kardeşler

İyi bir yönetim gösterdi, verdiği serbest atışta eliyle atma işareti yaptı. Hakem düdüğümü bekle demişse oyuncu oynamışsa sarı kart verilir. Ancak hakem bunu söylememişse barajı düzeltirken atış yapılmışsa kart göstermeye gerek yoktur.

HAFTANIN ENLERİ

TAKIM: Kayserispor

YILDIZ: Ferdi Kadıoğu (F.Bahçe)

TEKNİK DİREKTÖR: Prosinecki (Kayseri)

HAKEM: Y. Kemal Uğurlu (Antalya-Başakşehir)

GOL KRALLIĞI

21 GOL: Sörloth (Trabzon)

20 GOL: Cisse (Alanya)

15 GOL: Vedat Muriç (F.Bahçe), Jahovic (Antalya)

13 GOL: Burak (Beşiktaş)

ALTIN KARMA

Lung (Kayseri)

Goiano (Sivas) N'Sakala (Alanya), Kana Bıyık (Gaziantep FK), Anicic (Konya), Flavio (G.Birliği)

Güray (Gaziantep), Sosa (Trabzon), Hasan Hüseyin (Kayseri), Ferdi (F.Bahçe)

Kravets (Kayseri), Demba Ba (Başakşehir)

CEZA RAPORU

KIRMIZI KARTLAR: Serdar Aziz (F.Bahçe), Hajradinovic (Kasımpaşa), Feghouli (G.Saray)

SARI KARTLAR: Alpaslan (Göztepe), Jahovic (Antalya), Epureanu (Başakşehir), Saracchi (G.Saray), Da Costa (Trabzon), Ziya (Sivas)

 

Yazarın Diğer Yazıları