Normalleşme, güneşli günler D vitamini ve güçlü bağışıklık

Merhaba sevgili okurlarım,

Yasaklı günlerin ardından normale dönüş başladı. Günler öncesinden iş yerlerini kapatanlar, iflas edenler hesap kitap yaptığını anlatıyor.

Yeniden kalkınabilir miyiz... Ya da tamamen artık gücüm yok. Dükkanı kapattık. Yazısını ilan edelim mi. Veyahut kısa yoldan kapıya asarız... konuşmaları kulağımıza çok geldi.

Ayakta kalabilen esnaf dostlarımız dükkanlarını açtı. Ekmeğini kazanmanın peşine yeniden düştüler. Hükümetten tam destek isteklerini dile getirmeyi sürdürüyorlar. Hükümet destek olacağız. Olmaya da devam edeceğiz. Esnaf yeterli değil diye söylenip duruyor. Umarım ekonomi düzelir vatandaş, esnaf rahat nefes alır.

Binlerce vatandaş nefes almayı özledik. Hiç aklımıza gelmezdi. Büyükler söylerdi öyle bir hale geleceğiz ki, hava ve su parayla satılacaktır. Tabii bizler küçüğüz gülüp inanmazdık. Zamanla gerçekmiş duyduklarımız suyu parayla içiyoruz. Durum öyle bir hale geldi ki nefes almak bile parayla oldu. Hele bir de sağlık bozulunca diye konuşmalar uzayıp gidiyor.

Kalabalık bir grup konuşuyor...

Oh be nihayet kendimize geldik. Millet bunaldı sahillere akın ediyor. Herkes bunalmış. Sıkılmış. Hatta depresyona girdik. Bu ne ya.. Ne yasımızı.. Ne de sevincimizi doya doya yaşadık. Kâbus ki ne kâbus, bitmeyen bir süreçmiş gibi bitmek bilmiyordu.. diye söylenenler var.

Hâlâ bu salgına inanan var, inanmayan var.

Bir grup yine konuşuyor. Ne düşünürsen düşün. Ailenden, yakınından birilerinden kayıp olmasaydı. O zaman görürdüm seni inanıp inanmadığını.. diye konuşmalar uzayıp gidiyor.

Hele bir de aşılarda 3 faz konuşulduğu için; inşallah bitecek, olmamız gerekiyorsa olalım. Normale dönelim... Demek ki boşuna mı vurdurduk. Zaten iğneden aşıdan korkuyoruz. Tuttu, tutmadı. Bir daha mı aşı... Antikor yüksek-az, muhabbetleri gırla gidiyor...

Sağlık Bakanlığı''ndan müjdeli haberler gelmeye başladı. Aşıya talep arttı. Normale dönüş için aşı çağrısı, maske, mesafe ve hijyen şartı sürekli vurgulanıyor.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu da Twitterdan açıkladı. Yaz dönemini rahat geçireceğiz. Salgının başlangıcından bugüne pozitif vaka oranımızda en düşük seviyeyi dün gördük. Hep birlikte başarıyoruz. Teşekkürler İstanbul. Rehavete kapılmadan, Unutmadan kovidi şehrimizden kovalım. Gündemimizden çıkaralım dedi.

Bu süreçte umarım her şey güzel olur. Daha fazla maddi, manevi kaybımız olmaz.

***

En çok bu dönemde sağlık işletmecileri, taşınır sandalye ve termos satıcılarının cirolarını artırdıklarına dair sohbet edenlere kulak misafiri oluyorum.

Güzel havayı görünce semt pazarını ziyaret ettim. Esnaf tezgah açtığına şükrediyor. Ekonomik zararın nasıl toparlanacağını birbirleriyle yaptıkları kısa sohbetlerde dile getiriyorlar.

Vatandaşın hem gezmek, hem de pazar çantasına en ucuz ne varsa çantasını doldurma çabasında, fiyatlara baktığını görüyorum.

Pandemi sürecinde uzman gözünden sohbetlerimiz çok fazla. Bu dönemde herkes bu hastalığa yakalanmamak için ne duyarsa onu aldı, pişirdi. Psikologların yorumu ruh sağlığımız için, bu süreci kabul ederek, biteceği güne kadar sabırla kurallara uyacağız. Sıkıntılarımızı paylaşmalıyız. Gerekirse destek almalıyız açıklaması yapılıyor. Dahiliye uzmanları ve diyetisyenlerimiz bağışıklık sistemi çok önemli diyor.

Mevsimine göre taze sebze ve meyveleri tüketmeliyiz. Özellikle bu süreçte içeriğinde antioksidan kaynağı kırmızı pancarın rolü çok büyük açıklamasını yapıyorlar. Pancara kırmızı rengini veren betalain etkisi çok fazla içeriğinde A, B6, B12, C, E ve K vitaminleri bulunmaktadır. Şifası, faydası müthiş.

Bağışıklık etkisi son derece güçlü olduğundan, birçok hastalığın ortaya çıkmasına engel olan harika bir besin kaynağı olduğunu dile getiriyorlar.

Gelelim D vitamininin faydalarına...

D vitamininin vücudumuz için vazgeçilmez vitaminlerin başında yer aldığını uzmanlar üstüne basa basa anlatıyor.

D vitamini vücudumuz için o kadar gereklidir ki, eksikliği vücudun sağlıklı işleyişini sandığımızdan daha fazla etkiler. Havalar güzel giderken yeşilin her tonuyla buluşacağız. İşte size; sahil parklarında hem doğanın tadını çıkarma hem de bol bol vücudunuza bedava D vitaminini gıdalar dışında güneşten faydalanarak yükleyerek hayat kalitenizi iyileştirme fırsatı. Ancak bir şeyi unutmayın; mesafe... Elbette maskenizi takıyorsunuz, el hijyeninize dikkat ediyorsunuz. En önemlisi dostlarınızla aranızdaki mesafeyi ihmal etmiyorsunuz...

Kendinize vakit ayırarak sağlıklı yaşam sizin elinizde.

Sağlıkla güzel haberleri paylaşmak dileğiyle...

Yazarın Diğer Yazıları