Normalleşme takvimi belli oldu. Kapalı mekanlar ne zaman açılacak? İşte kapalı mekanların açılma tarihleri

Normalleşme takvimi belli oldu. Kapalı mekanlar ne zaman açılacak? İşte kapalı mekanların açılma tarihleri
Okul, AVM, spor salonları, cami, restoran (Restoran) ve barlar ne zaman açılacak soruları en çok aranan sorular arasında yer alırken normalleşme takvimi belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan kabine toplantısının en önemli başlığı normalleşme takvimiydi. Peki kapalı mekanlar ne zaman açılacak? sorusu cevabını buldu mu? İşte tüm detaylar haberimizde…

Kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan normalleşme planının detaylarını paylaştı.

normallesme-takvimi.jpg

AVMLER NE ZAMAN AÇILACAK?

AVM'lerin açılma tarihi belli oldu. Kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AVM'lerin 11 Mayıs itibariyle açılacağını açıkladı.

OTEL VE TATİL BELDELERİ NE ZAMAN AÇILACAK?

15 Mayısta Turizm hareketinin başlaması için sertifikasyon çalışması başlayacak. 27 Mayıs 2020 tarihinde ise uygun koşullar altında otel, motel ve pansiyonlar müşteri kabulüne başlayacak.

RESTORAN VE BARLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

AVM dışındaki restoranlar ve barların da oturma düzeni güncellenerek açılabileceği ancak disko ve benzeri konser alanı içeren mekanların ise bir süre daha açılmayacağı belirtiliyordu. Ancak Erdoğan bu yerlere ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmadı.

SPOR SALONLARI NE ZAMAN AÇILACAK?

Tele 1'de yer alan habere göre, Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan Normalleşme Planı Takvimi ile spor salonlarının açılacağı tarih belli oldu. Takvime göre spor salonlarının 1 Haziran 2020'de açılması öngörülüyor. 

KONSER VE TİYATROLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

Yaz aylarında belediyeler ve yerel yönetimler tarafından organize edilen konser, tiyatro ve benzeri toplu etkinliklere ilişkin resmi bir açıklama yapılmazken Temmuz ayında tiyatro ve benzeri toplu etkinliklerin başlaması ve birer koltuk boşluk bırakılarak ve maske takılarak etkinliklerin izlenebileceği öngörülüyor.

OTELLER NE ZAMAN AÇILACAK?

Dünyada ilk kez uygulanacak sertifikasyon sistemine göre otellerin sosyal mesafeye göre kademeli olarak açılması planlanıyor.

Bu kapsamda 28 Mayıs'tan itibaren, butik oteller ya da ailelerin kiralayabileceği apart otellerin açılmasına izin verilmesi planlanıyor. Sosyal mesafe kurallarına uygun müşteri kabulü yapacak olan otellerde açık büfe veya toplu etkinlikler yasak olacağı bilgileri kulislerde dolaşırken bu konuda resmi bir açıklama yapılmadı.

SEYAHAT YASAĞI NE ZAMAN KALKACAK?

30 Büyükşehir ve Zonguldak'a giriş çıkışlar 19 Nisan 2020'de 15 gün daha uzatılmıştı. Bu yasak 15 gün daha uzatılırken 7 Büyükşehir'de bu yasağın kalkacağı, bu şehirlerin Antalya, Muğla, Aydın, Mersin, Hatay, Erzurum, Malatya illeri olduğu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı.

LGS VE LGS NE ZAMAN YAPILACAK?

Kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, YKS sınavının 27-28 Haziran tarihinde, LGS sınavının ise 20 Haziran'da yapılacağını açıkladı.

CAMİLER NE ZAMAN AÇILACAK?

12 Haziran'da Cuma namazları cami dışında açık alanlarda kılınmaya başlanacak. Aynı tarihte vakit namazları da fiziki mesafe korunmak, maske kullanmak şartıyla uygun görülen cami ve mescitlerde cemaatle kılınmaya başlanacak ve vaaz-irşat hizmetleri de başlayacak.

OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

Üniversitelerin 15 Haziran itibariyle akademik takvime geçiş yapabileceği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Resmi bir açıklama yapılmamakla beraber İlkokul ve Ortaokul düzeylerindeki eğitimin ise 1 Eylül itibariyle başlaması öngörülüyor. 

KUAFÖRLER VE BERBERLER NE ZAMAN AÇILACAK?

Berber ve kuaförlerin açılacağı tarih belli oldu. Kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kuaför ve berberlerin belirli kurallar ile birlikte 11 Mayıs tarihi itibariyle açılacağını duyurdu.

Kuaför ve berberler için randevuyla çalışma, sosyal mesafe ve hijyen koşullarına uyulması koşuluyla  izin verilecek.

DÜĞÜN SALONLARI NE ZAMAN AÇILACAK?

Tele 1'de yer alan habere göre, Cumhurbaşkanlığı Normalleşme Planı Takvimine göre düğün salonlarının 1 Temmuz'da açılması planlanıyor.

65 YAŞA SOKAK İZNİ OLACAK MI?

Kabine toplantısı sonrası yapılan açıklamaya göre, 65 yaş üstü vatandaşlar için ilk etapta haftanın bir günü 11.00 ile 15.00 saatleri arasında haftada bir gün yürüyüş mesafesine kadar sokağa çıkma imkanı getirildi. İlk uygulama ise 10 Mayıs'ta geçerli olacak. 

0,14 yaş grubu hafta içinde 13 Mayıs çarşamba günü, yine 11 - 15 saatleri arasında yürüme mesafesiyle dışarı çıkarılabilecek.

15 - 20 yaş ise, 15 Mayıs cuma günü yine aynı şartlar ve saatlerde dışarı çıkabilecek. 

MASKE SATIŞI OLACAK MI?

Maskeye ulaşımın sağlanabilmesi için belirli bölgelerde maske satışına izin verilecek. Ancak fiyat üst limiti belirlenerek oluşabilecek fırsatçılık olaylarının önüne geçilecek. 

MASKELER NERELERDE SATILACAK?

İçişleri Bakanlığının genelgesi beklenirken edinilen bilgilerine göre, maskeler ilk olarak eczanelerde satılacak. Bununla beraber marketlerde ve internet üzerinden de maske satışı yapılabilecek. Ayrıca devlette maske dağıtımına devam edecek.

NORMALLEŞME TAKVİMİNDE 4 AŞAMA İZLENECEK

4 aşamalı normalleşme haritası izlenecek:

Buna göre aşamalar şu şekilde öngörülüyor:

Aşama 0 (Hazırlık dönemi) 4-26 Mayıs 2020

Aşama 1: 27 Mayıs-31 Ağustos 2020

Aşama 2: 1 Eylül-31 Aralık 2020

Aşama 3: 1 Ocak 2021-Kovid 19 için aşının geliştirilerek uygulandığı tarih

İlgili Haberler