Normalleşmeye hazırlanırken... Türkiye için kritik uyarı!

Normalleşmeye hazırlanırken... Türkiye için kritik uyarı!
İstanbul Tabip Odası Aile Hekimleri Komisyonu Üyesi Dr. Emrah Kırımlı "Hastalık azaldı diye kabul etmemiz çok doğru değil. Aşı ve tedavi bulunana kadar risk altındayız, bunu unutmamalıyız” uyarısında bulundu.

Korona virüs hastalarının yüzde 80’inin semptom göstermediğini anımsatan Kırımlı, Almanya’da 12 bin nüfuslu bir kasabada yapılan araştırmada testleri pozitif hastaların sayısı yüzde 3 olmasına karşın taramalarda kasabanın yüzde 15.5’inin hastalığı geçerdiğinin ortaya çıktığını belirterek “Yani normalde görülenin 5 katı daha fazla. Türkiye’de de böyle olacak büyük ihtimalle” dedi.

Cumhuriyet gazetesinden Sibel Bahçetepe'nin haberine göre İstanbul Tabip Odası’nın her hafta çarşamba günü düzenlediği korona virüs online söyleşileri sürüyor. Geçen günlerde “Covid-19 Pandemisinde Birinci Basamak” konusunda enfeksiyon ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Doç. Dr. Süda Tekin ile aile hekimi Dr. Emrah Kırımlı bir sunum yaptı.

Dr. Kırımlı, “Hızlı yükseliş ve yavaş yavaş düşme olacak. İtalya, Fransa, Almanya ve İspanya gibi ülkelerde de böyle oldu. Herkes rahatlayabilir ama biz rahatlayamıyoruz. Bugün yeni tespit edilen vaka 1600, Mart’ın 20’sinde yoğun panik olduğumuz dönemde günde 300-400 vaka vardı. İtalya’da bitti denen hastalıkta bugün 700 vaka var. Salgının başladığı zamalarda 300-500 vakalarda büyük panikler vardı. Hastalık azaldı diye kabul etmek çok doğru değil. Aşı ve tedavi bulunmadığı sürece her zaman risk altındayız” diye konuştu.

‘MESLEK HASTALIĞI SAYILMALI’

Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Doç. Dr. Süha Tekin ise Covid-19’un meslek hastalığı sayılması gerektiğini belirterek “Meslek hastalığı sayılmalı çünkü ön cephede sağlıkçılar var ve fedakârca çalışıyoruz” dedi.