Nükleer santralde yasadışı Bitcoin madenciliği yapılmış

Nükleer santralde yasadışı Bitcoin madenciliği yapılmış
Güney Ukrayna Nükleer Santrali çalışanlarının, santralin sadece çalışanlarının girdiği bir bölümünde yasa dışı Bitcoin madenciliği yaptıkları ortaya çıktı.

Kripto para birimleri son dönemlerde iyi bir ilgi odağı haline geldi. Hem yatırımcı hem de bilgisayar korsanları iştahlarını, son birkaç yıldır kripto para birimleriyle kabartır hale geldiler. Bazı kesimlerse ticaret yapmaktan ziyade Bitcoin'lerin şifresini çözerek para kazanmaya çalışıyor.

Kripto para madenciliğiyle ilgili ilginç bir olaysa Ukrayna'da yaşandı. Ülkede açılan bir davaya göre Güney Ukrayna Nükleer Santrali çalışanları, tesise internet bağlantıları ve gerekli düzenekleri kurarak Bitcoin madenciliği yapmaya başladılar.

Yetkililer tarafından yapılan açıklamalara göre Bitcoin madenciliğinin yapıldığı bölüm, tesisin özel bir bölümüydü. Bu yüzden yetkililer, hem tesisin hem de ülkenin enerjiyle ilgili sırlarının ele geçirilmiş olabileceğini düşünüyorlar.

Ukrayna Gizli Servisi'nin mahkeme heyetine verdiği deliller arasındaysa Bitcoin madenciliğinde kullanılan ekran kartı ve anakartların bulunduğu ifade ediliyor. Edinilen bilgilere göre tesis çalışanı ya da çalışanları, tesisin hem internet hem de enerji sistemini kullanarak Bitcoin elde etmek için 6 adet Radeon RX 470 ekran kartı kullandılar ve bu ekran kartları 5 farklı anakartın üzerine yerleştirilmişti.

İddialardan en dikkat çekici olanlarıysa tesis çalışanların Bitcoin üretmek için kullandığı enerji sistemleriyle ilgiliydi. Edinilen bilgilere göre Bitcoin üretmek isteyen çalışanlar, tesisin güvenlik sistemlerinin çalışmasını engellemişti. Eğer bu iddialar doğruysa ikinci bir Çernobil faciasından ucuz kurtulduğumuzu söylemek gerekiyor.

Yapılan açıklamalara göre Bitcoin madenciliğinin kim ya da kimler tarafından yapıldığı henüz bilinmiyor ancak yetkililer, yapılacak incelemelerin sonucunda bu işten sorumlu olan isimlerin ortaya çıkacaklarını düşünüyorlar.