O etler denetlenmeden ithal edilecek

O etler denetlenmeden ithal edilecek
Birçok ülkeden et ithal eden Türkiye'de, Brezilya'dan gelen hastalıklı etler vatandaşta büyük panik yaratırken, Rusya'dan ithal edilen etlerde laboratuvar testi şartının kaldırıldığı iddia edildi.

Türkiye son günlerde Ankara, İstanbul Silivri ve Sivas Gürün ilçelerinde görülen şarbon vakası ile diken üstünde yaşarken 20 Ağustos tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan bir değişiklik dikkat çekti.

Tarım ve Orman Bakanlığı "Sığır Eti İthalatında Sağlık ve Teknik Şartların Belirlenmesine İlişkin Tebliğ"e geçici madde ekleyerek et ithalatındaki denetimlere istisna getirildi.

 Değişiklikte, "Ürünlerin Ülkeye Girişinde Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmeliğin geçici 3'üncü maddesi bu Tebliğ kapsamı dışındadır" ibaresi yer aldı.

Cumhuriyet'in haberine göre Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı (Rosselhoznadzor), geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye başlatılan sığır eti tedarikiyle ilgili lüzumsuz şartların kaldırılarak, ihracat prosedürünün daha sade hale getirilmesini önermişti.

 Ajansın, Türkiye'nin sığır eti tedarikiyle ilgili öne sürdüğü bazı taleplerin lüzumsuz olduğuna dikkat çekildiği açıklamada, "Türkiye'nin büyükbaş hayvanların her birine ‘deli dana' laboratuvar testlerinin uygulanmasını talep etmesi, Rusya'da bu hastalığın varlığı ille ilgili herhangi bir kaydın olmaması nedeniyle lüzumsuz ve ekonomik açıdan mantıksız. Buna bağlı olarak Rosselhoznadzor, daha önce dile getirilen şartlarda değişikliğe gidilmesini önerdi. Rus yetkililer, Türk meslektaşlarımızın taleplerinde yapılmasını önerdiği değişikliklerle ilgili bilgiyi en kısa zamanda kendilerine iletecek" ifadelerine yer verilmişti.

RUSYA BİNLERCE TON GIDAYI GERİ YOLLUYOR

 Öte yandan Türkiye'den narenciye ve domates başta olmak üzere çeşitli tarım ürünleri ithal eden Rusya, sık sık ülkesindeki gıda güvenliği şartlarına uymadığı gerekçesi ile binlerce ton gıda maddesini Türkiye'ye iade ediyor. 

İlgili Haberler