O kural değişmedi!

Ulemberg, Cüneyt Çakır’ın geçen yıl UEFA’daki müsabakasında defans oyuncusunun vurduğu kafa topunun kendi koluyla buluşmasına çaldığı düdüğün doğru olmadığını söylemişti. Spor kamuoyu bunu yeni bir kural değişikliği olarak benimsedi. Yorumlarda bu kuralı FIFA değiştirmiş diyorlar, kendisinin elinden de geçse faul verilmesi lazım deniliyor. Bu sezon bu konu sürekli bu şekilde konuşuluyor ancak yanlış açıklama yapılıyor. Çünkü böyle bir değşiklik yok.
Kuralın yorumu “Futbolcu kendi yaptığı bir rövaşata anında yahut kendi vurduğu kafa vuruşundan sonra top ayağına çarpıp el konumuna gelirse oyun devam eder” diyor. Çünkü on kusurlu harekette bir tek elle oynamada kasıt faktörü söz konusudur. Bu saydığımız hareketler içerisinde kasıt olmadığı için oyun devam ederdi. 1980’li yıllarda imkanlarımız olmadığı için hareketleri resim çizdirerek o günkü hakemlere seminerlerde göstermiştim. FIFA ne kuralı değiştirmiş, ne de eski haline getirmiştir. Bu kuralın bir yorumudur ve kuralın ruhunu anlamak yeterli olacaktır. Örneğin Mersin İdmanyurdu-Antalya maçında Stepanov’un ayağına çarptı ve eline geldi. Bu konu televizyonlara maalesef tartışma olarak geldi. Hakem doğrusunu yaptı.

 


Mersin İY.-Antalyaspor
Mustafa Aydın

 


Stepanov’un, Uğur İnceman’ı boynundan çekmesi net bir penaltı olmalıydı. Stepenov’un kendi vuruşuyla eline çarpan toptaki devam kararı doğruydu. İtirazlara duyarsız kalması ise doğru değildi.

 


Fenerbahçe-Kayseri
Kuddisi Müftüoğlu

 


Fenerabahçe lehine net kornerler yardımcı ile birlikte verilmedi. Bobo’nun koluyla topa teması ile verilen  penaltı kararı doğruydu. Salih’in, Sow’a kale önünde arkadan yaptığı hareket de penaltı olmalıydı. Caner kırmızı kart görmediği için şanslıydı.

 


Sivaspor-İstanbul BB.
M. Kamil Abitoğlu

 


Eneramo’nun penaltı beklediği pozisyonda devam kararı doğruydu. Farklı biten müsabaka hakem için zor değildi.

 


Trabzonspor-Gençlerbirliği
Tolga Özkalfa

 


Özgür’ün, Yasin’e yaptığı hareket önce topa müdahele olduğu için penaltı değildi. Ahmet’in, Olcan’a yaptığı şiddet içeren hareket, penaltı ve kırmızı olmalıydı.

 


Bursaspor-Akhisarspor
Hüseyin Göçek

 


Emin’in topa müdahelesi nedeniyle devam kararı ile Edu’ya aldatmadan dolayı verdiği sarı kart doğruydu.

 


Beşiktaş-Orduspor
Fırat Aydınus

 


Stancu’nun pozisyonunda Veli topa vuruyor, sonra geliyor ve Veli’nin ayağına takılıp düşüyor. Devam kararı kesinlikle doğru. Kalecinin sakatlandığı pozisyonda kartlık bir durum yoktu. İyi bir yönetim gösterdi.

 


Kasımpaşa-Eskişehir
Abdullah Yılmaz

 


Faul hatalarının yanı sıra önemli akınlarda sadece faulleri çaldı ancak kartları atladı. Penaltı ve kırmızı kartı da yardımcı hakem verdirdi.

 


Gaziantepspor-Galatasaray
Halis Özkahya

 


Verilmeyen faullerin yanı sıra, bazı pozisyonlarda sarı kartlar da olmalıydı.

 


Elazığspor-Karabükspor
Cüneyt Çakır

 


Her iki ceza alanında elle buluşan toplara devam kararları kasıt olmadığı için doğruydu. Görkem’in, İlhan’a ceza alanında yaptığı hareket net bir penaltıydı ve iyi bir müsabaka yönetti.

Yazarın Diğer Yazıları