O ülkede askerler anlaşmalarını feshetti!

O ülkede askerler anlaşmalarını feshetti!
Sudan'da Askeri Geçiş Konseyi (AGK), iktidarın sivillere devredilmesiyle talepleriyle eylem yapan muhalif ittifakla bugüne dek varılan tüm anlaşmaların iptal edildiğini duyurdu. Konsey, 9 ay içerisinde erken seçim çağrısı yaptı.

Başkent Hartum’da dün askerler, Savunma Bakanlığı önünde oturma eylemi yapan göstericilere müdahale etmiş, en az 35 kişi askerlerin silahlarından çıkan kurşunlarla can vermişti.

Askeri Geçiş Konseyi’nin duyurusu, eylemcilere yönelik kanlı müdahalenin uluslararası çaptı kınanmasının ardından geldi.

Sudan’da idare, Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in 30 yıllık iktidarına nisan ayında son veren darbeden bu yana Askeri Geçiş Konseyi’nde bulunuyor.

Demokrasi yanlısı Özgürlük ve Değişim İttifakı ile Konsey arasında yeni yönetimin yapısı üzerinde anlaşma sağlanmıştı.

Fakat dünkü olayların ardından Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Abdül Fettah el-Burhan, devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasında, muhalif ittifakla müzakereleri durduklarını ve şimdiye kadar üzerinde uzlaşılan anlaşmaların feshedildiğini söyledi.

Burhan, dokuz ay içerisinde bölgesel ve uluslararası gözlemcilerin gözetiminde seçimlerinde gerçekleştirileceğini duyurdu.

Ülkede yönetimin sivillere devredilmesini talep eden Özgürlük ve Değişim İttifakı liderleri dün Askeri Geçiş Konseyi ile tüm teması kestiklerini duyurmuş ve genel grev çağrısı yapmıştı.

PROTESTO ALANINDA NE OLDU

Güvenlik güçleri dün sabah erken saatlerde başkent Hartum’daki ana gösteri alanına girmiş ve eylemcilere müdahale etmişti. Müdahale anına ilişkin sosyal medyada paylaşılan görüntülere yoğun silah sesleri yansımıştı.

Göstericiler askeri karargâhların karşısındaki meydanı, Ömer el Beşir’in devrilmesinden beş gün önce, 6 Nisan’da işgal etmişti.

Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Abdül Fettah el-Burhan, operasyonun “sorun çıkaranları ve suçluları” hedef aldığını belirterek, “Harekât sırasında, bu grupların oturma eylemi yapılan alana sığındığını aktardı.

Meydandaki bazı askerlerin inisiyatif kullanarak onları yakalamak için takip ettiğini savunan Burhan, bunun da ölümlere ve yaralanmalara yol açtığını öne sürdü.