Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Cahit Armağan DİLEK

Cahit Armağan DİLEK

Obama planları Trump'la devam

Biz;

En az 5 yıldır uyarıyoruz.

Daha sizlerin aklınızda ve gündeminizde Fırat'ın doğusu diye bir şey yokken Fırat'ın doğusuna operasyon yapılmalı, tehdit büyümeden yılanın başı koparılmalıdır demiştik.

ABD ile kurulan Suriye, Irak, terörle mücadele, Menbiç Yol Haritası mekanizmaları oyalama taktiğidir, bu tuzağa düşmeyin diye uyarmıştık.

Hatalar zinciri Suriye politikamızda ana hatanın Suriye savaşının esas aktörü Esad'ın yok sayılması olduğunu, sonuç almak istiyorsanız Esad'la hemen diplomatik temas sağlanmalı demiştik.

ABD'nin Suriye'deki planlarının tıkır tıkır işlediğini, Türkiye'ye düşman değiştirme operasyonu yaptığını, YPG'nin yerine IŞİD'i koymaya çalıştığını, Avrupa ve Körfez ülkelerini (Arap NATO'su) Suriye'ye çağırarak YPG bağlamında düşmanın ABD değil diğer ülkeler olduğu algısını yaratmaya çalıştığını yazmıştık.

ABD'nin PKK ile YPG arasında ayırım yapıyoruz algısıyla Türkiye'de PKK, Suriye'de PYD ile müzakere sürecine ortam hazırlıyor, dayatmalar yapıyor diye uyarmıştık.

ABD, Suriye kuzeyinde PYD kontrolündeki bölgeye siyasetçilerini, diplomatlarını, en üst düzeyde askerlerini göndererek oradaki PYD/YPG yapısını siyaseten de tanıdığını, bunun PKK'nın dört parçalı Kürdistan hayalinin ikinci parçasını oluşturmak olduğunu uyarmıştık.

2014'ten itibaren ABD'nin özel kuvvetler personeliyle eğittiği 70 bin kişilik düzenli ordu gibi bir PKK/YPG terör ordusu oluşturduğunu, ordu varsa bunun da devlete dönüşeceğini söylemiştik.

ABD'nin PKK/YPG'ye gönderdiği binlerce TIR'ları sayacağımıza üçüncü beşinci TIR'ı vursaydık devamı gelir miydi, ABD Türkiye'ye karşı sahada askerî düşmanca hareketler yaparken Türkiye neden bu TIR'ları vurmakla başlayacak askerî yanıt vermiyor, bu şimdi yapılmazsa sonrası çok geç olur diye sormuştuk, uyarmıştık.

Göç tehdidinin artık terör tehdidinin önüne geçtiğini, çok kısa sürede 4 milyon Suriyeli sığınmacıyı almak zorunda bırakılan Türkiye'nin aslında bu yöntemle bir Truva Atı operasyonuna maruz bırakıldığını, bunun yaratacağı ekonomik, sosyolojik, siyasi, güvenlik tehdidinin 3-5 yıl sonra çok derinden hissedileceği uyarısında bulunmuştuk.

PKK terör örgütüyle müzakere masasına oturtulmuş Türkiye'nin önümüzdeki kısa sürede Türkiye'nin demografik yapısını değiştirecek Suriyeli sığınmacılar üzerinden Kürt ve Araplar üzerinden üç ortaklı konfederal bir devlet yapısı dayatmasına maruz kaldığını söylemiştik.

ABD sadece Irak, Suriye'de değil Doğu Akdeniz, Ege ve Karadeniz'de askeri ittifaklarla Türkiye'yi kuşatıyor demiştik.

Trump'ın ani çekilme kararı bir algı operasyonudur, zafer naraları atmayın, bastırdık çekiliyorlar demeyin, Suriye'den çekilmeyecek yeniden konuşlanma yapıyor, Türkiye'ye daha fazla askeri güç (NATO) getirme planı yapıyor demiştik.

Çekiliyoruz dedikten sonra bile ABD'nin Suriye'de PKK/YPG'ye askeri desteğini sürdürdüğünü, bundan vazgeçtiğine veya vazgeçeceğine ilişkin hiçbir emare olmadığını söylemiştik.

Trump çekilme kararı vermeden önce bile Türkiye'nin operasyonlarını önlemeye yönelik olarak, Fırat'ın doğusunda sınıra Arap aşiretlerden ve PYD dışında kalan Kürt partilerin silahlı Peşmerge güçlerini yerleştirerek Türkiye ile YPG arasına tampon bölge kurmakta olduğunu açıkladık.

ABD'nin PYD/YPG'yi Şam yönetimiyle müzakere yaparak Menbiç gibi yerlerde sınır hattına Suriye ordusunun konuşlanmasını, pazarlıklarla Suriye kuzeyinde ortak yönetimler oluşturmasını teşvik ettiğini, Rusya'nın da bunu desteklediğini söylemiştik.

Suriye sınırında 911 km.nin cephe hattına dönüştüğünü, 3 senedir sürekli sınır ötesi harekâtlara angaje olunduğunu, tehdidin yayıldığını, sürdürülebilirlik açısından bunun kırılganlıklar yarattığı uyarısında bulunmuştuk.

Trump'ın sözlerine inanıp Suriye'de ABD ile politikalarımız örtüşüyor, Trump'a güveniyoruz demeyin, Trump sadece ABD'yi düşünür demiştik.

Neredeyse yazı dizileri halinde ABD'nin devlet politikası değişmez, sadece iş yapış biçimi değişir, Trump'ın söylediklerine kanmayın demiştik.

Putin zaten kırmızı gösterdi, Trump ise Türkiye'ye yeşil ışık yakıyor görünüyor ama bu aslında kırmızı ışık, renk körlüğüne dikkat demiştik.

Ve;

Yıllardır yaptığımız bu uyarılarımızın maalesef gerçekleşmekte olduğunu Amerikalı Senatör Graham'ın Trump'la görüşmesinden sonraki açıklamaları bir kez daha gösteriyor. Önce zafer ilan edip şimdi tam bitmedi diyen Trump'ın lastik gibi açıklamalarına nasıl güveniyorsunuz?

Biz halen lafla iş yapıyoruz. Sanki YPG'yi sadece o senatör, Pentagon, CIA müttefik görüyormuş ama Trump görmüyormuş, Trump iyi ama çevresi kötüymüş gibi o senatöre twit atmak üç maymunu oynamak, milleti kandırmaktır.

Obama-Trump atışmalarına kanmayın. Türkiye ile ortaklık yapmama Obama döneminde başlamıştı. Obama dönemindeki planlar Trump'la devam ediyor. Çünkü devlet yönetiyorlar. Planları aynı, üslupta nüanslar var.

Trump'dan Türkiye dostu çıkarmaya çalışmak, Türkiye çıkarlarına öncelik verecek kararlar alacağına inanmak ABD politikalarına teslim olmak demektir. Son, Menbiç'e girildi girilmedi olayı bunun aynısının Putin için de geçerli olduğunu gösteriyor.

 

Yazarın Diğer Yazıları