Obama'yı beklerken böyle tartıştılar

Obama'yı beklerken böyle tartıştılar
G20 zirvesi için Çin'e giden ABD Başkanı Obama için havalimanında üst düzey güvenlik önlemi alan Çinli yetkililerden biri ile Beyaz Saray yetkilileri arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

Çin'de düzenlenen G20 Liderler Zirvesi kapsamında ülkeye giden ABD Başkanı Barack Obama, havaalanına ineceği sırada ABD'li ve Çinli yetkililer arasında ilginç bir diyalog yaşandı.

Dailymail'in haberine göre Obama'nın uçağı havalimanına inmeden önce geniş güvenlik önlemleri alan Çinli yetkililerden biri, Beyaz Saray yetkililerini ABD Başkanı'nın yanına yaklaştırmak istemeyince tartışma yaşandı.

Habere göre, Obama'yla seyahat eden gazeteciler başkanın uçaktan inişini görmek için kanadın altında beklemeye başladı.

Fakat basın için çekilen şeridin arkasında bekleyen gazetecilerin yeterince uzakta durduğunu düşünmeyen Çinli bir yetkili, Beyaz Saray yetkilisiyle tartışmaya başlayarak, Amerikan basının alandan uzaklaşmasını istedi.

Sosyal medyada paylaşılan videoda, Beyaz Saray yetkilisi olduğu söylenen bir kadın Çinli yetkiliye, bunun bir Amerikan uçağı ve gelenin ABD Başkanı olduğunu söylüyor.

Çinli yetkili ise "Burası bizim ülkemiz, bu da bizim havalimanımız" diye yanıt veriyor.

Dailymail'in haberine göre Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice ile üst düzey Beyaz Saray yetkilisi Ben Rhodes şeridi kaldırıp Obama'ya yaklaşmak istediğinde ise Çinli yetkili Rice'ın ilerleyişini durdurmaya çalıştı.

Tartışmadan dakikalar sonra ise Obama'nın konvoyunun bölgeden uzaklaştığı bildirildi.

AP'nin haberine göre olayın ardından konuşan Obama, seyahati sırasında basının erişimine dair tartışmaların ABD-Çin ilişkilerini yansıtmadığını söyledi.

Öte yandan Obama, yurtdışına yapılan seyahatlerde ABD basının başkana ve yabancı liderlere erişimi konusunda tartışmaların her zaman yaşandığını vurguladı.