Obezite gribi nasıl etkiliyor?

Obezite gribi nasıl etkiliyor?
Yeni bir araştırma obez olan kişilerin obez olmayanlara göre grip mikrobunu daha uzun süre yaymaya devam ettikleri görüldü.

Yeni araştırmalar obezitenin grip hastalığının yayılmasında etkenlerden biri olabileceğini ortaya koydu. Nikaragua’nın başkenti Managua’da yapılan araştırmada obez olan kişilerin obez olmayanlara göre grip mikrobunu daha uzun süre yaymaya devam ettikleri görüldü. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 1975 yılından bu yana dünya genelinde obezite üç kat artmış durumda ve bu da mevcut araştırmanın sonuçlarını daha da dikkat çekici hale getiriyor.

ARAŞTIRMA 3 YIL SÜRDÜ

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre; Michigan Üniversitesi’nden epidemolog Aubree Gordon obeziteyle grip arasındaki ilişki konusunda 9 yıl önce çalışmaya başladı. Gordon, 2009 yılındaki grip salgını sırasında obez bireylerin daha büyük risk taşıdıklarının görüldüğünü söylüyor. Bununla birlikte araştırmalar obez kişilerin grip aşısından faydalanamadıklarına işaret ediyor.

Gordon’un Nikaragua Sağlık Bakanlığı’yla yaptığı işbirliği çerçevesinde 3 yıl süren araştırmada 320 evden toplam 1783 kişi üzerinde çalışma yapıldı. Araştırmacılar en az bir kişinin grip hastası olduğu evleri ziyaret ettiler. Uzmanlar iki hafta süresince birkaç günde bir örnekler alarak, hasta olan kişileri ve araştırmaya katılan diğer evlerdeki kişileri takip ettiler.

Gordon ve meslektaşları araştırma sonuçlarını incelediklerinde obez olan ve olmayan kişiler arasındaki farka ilişkin çarpıcı veriler gördüler. Obez olan kişiler obez olmayanlara göre yüzde 42 oranında daha uzun süre grip mikrobunu yaymaya devam etti. Bu da fazladan ortalama 1,5 gün kadar bir süre daha virüsün yayılması anlamına geliyor.

Önceki araştırmalar da obez olan kişilerin daha yüksek kronik ateşle karşılaştıklarını ve bağışıklık sistemlerinin daha zayıf olduğunu ortaya koymuştu. Bu araştırmaya katılmamış olan Kuzey Carolina Halk Sağlığı Okulu pratisyen hekim Will Green, bağışıklık sisteminin virüslere karşı nasıl mücadele ettiğini anlatıyor.