Obezite ile mücadelede kesin ve kalıcı çözüm

Obezite ile mücadelede kesin ve kalıcı çözüm

Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hasan Erdem, tüp mide ameliyatı hakkında merak edilenleri anlattı.

tv100’ün haberine göre; Obezitenin ameliyatlı tedavileri arasında en çok başvurulan yöntem olan tüp mide ameliyatı hakkında merak edilenler araştırılmaya devam ediyor. Bu süreçte Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hasan Erdem, tüp mide ameliyatı hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.

İŞTE KALICI ÇÖZÜM

İşlem genellikle laparoskopik olarak yapılır ancak hastanın durumuna göre açık ameliyat olarak da yapılabildiği biliniyor. Ameliyat sırasında mide ilk önce etrafını saran yağ dokusundan arındırılır ve zımbalamaya hazır hale getirildiği bildirildi. Ardından mide, içerisine yerleştirilen kalibrasyon tüpü rehberliğinde yaklaşık yüzde 80 oranında küçültüldüğü ifade edildi. Bu işlem geri döndürülemez ve bu nedenle kalıcı bir çözüm olduğu vurgulandı. Tüp mide ameliyatından sonraki iyileşme süresi hastadan hastaya değişir, ancak çoğu kişi hastanede 2-3 gün, evde ise yaklaşık 2 hafta istirahat edilebilir. Bu süreçte sıkı bir beslenme planı izlenmelidir.

TÜP MİDE AMELİYATI NEDİR, NEDEN YAPILIR?

Tüp mide ameliyatı yaklaşık bir ila bir buçuk saat sürer. Mide küçültme işlemi genel anestezi altında yapılır ve hasta ameliyat sırasında hiçbir şey hissetmez. Ameliyat sonrasında da midede kaçak olup olmadığını anlamak için hasta bir ya da iki gün hastanede kalabilir.

TÜP MİDE AMELİYATI SONRASI BAŞARI ORANI VE VERİLEN KİLOLARI GERİ ALMA RİSKİ NEDİR?

Tüp mide ameliyatı sonrasında hastalar kurallara uydukları takdirde tahmini olarak ilk aylarında ameliyat öncesi kilolarının yüzde 10’unu verirler. Üçüncü ayda bu oran yüzde 20’ye, altıncı ayda ise yüzde 30’a yükselir. Bir senenin sonunda ise kişi ameliyat öncesi kilosunun yaklaşık yüzde 40’ını kaybeder ve ideal kilosuna ulaşır. Özellikle ameliyat sonrası gerekli kurallara uyulmadığı takdirde geri kilo alımı görülebilir. Tekrar kilo alma durumu ise hastaların yaklaşık yüzde 10’unda görülebilir. Bu durum da sağlıksız beslenme ve olumsuz yaşam koşulları ile bağlantılı olarak gelişir.
Ancak unutulmamalıdır ki yoğunluk seviyesi ne olursa olsun, operasyon sonrasında ve mümkün olan en kısa sürede fiziksel aktivitelere başlamanız obezite ile mücadelenizde size yardımcı olacaktır. Aktif bir hayat; genel sağlığınıza ulaşmada, ameliyatın etkilerinin kalıcı olmasında ve sağlıklı bir hayat sürmenizde etkili bir faktördür.

AMELİYAT TEK BAŞINA YETERLİ OLMAZ

Mide küçültüldüğünde hasta, yemeklerde her zaman tükettiği porsiyonların çok daha azını tüketecektir. Böylece kişi daha erken doymuş olup daha az yiyeceğe ihtiyaç duyacak ve kilo verimi sağlanacaktır. Hastanın midenin yeni boyutuna alışması için porsiyon boyutlarını ayarlaması ve yeme alışkanlıklarını değiştirmesi gerekir. Bir beslenme planı kendisine sağlanır ve buna kesinlikle uyulmalıdır. Sürekli kilo vermeyi sağlamak için cerrahi tek başına yeterli değildir. Ameliyat sonrası süreç sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve düzenli spor egzersizleri ile desteklenmelidir.

İlgili Haberler