Yeniçağ Gazetesi
06 Aralık 2025 Cumartesi
İstanbul 15°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyon
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkari
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • İstanbul
  • İzmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
E-Gazete

Odun ateşinde pişiriliyor ülserin kökünü kazıyor. Kilosu 200 TL'den kapışılıyor

Malatya'da yapılan ve odun ateşinde saatlerce pişirilip itinayla hazırlanan dut pekmezi ülseri kökünü kazıyor. Köylüler pekmezin kilosunu 200 TL'ye satarak bütçelerine katkı sağlıyor.

Odun ateşinde pişiriliyor ülserin kökünü kazıyor. Kilosu 200 TL'den kapışılıyor - Resim: 1

Osmanlı döneminde yaprağı ipek böcekçiliğinde kullanılan dut ağaçlarının meyvesi günümüzde çeşitli işlemlerden geçirilerek pekmez, pestil, olarak tüketiliyor.

1 8
Odun ateşinde pişiriliyor ülserin kökünü kazıyor. Kilosu 200 TL'den kapışılıyor - Resim: 2

Malatya Arguvan'da, dut hasadı sürüyor. Dutun olgunlaşmasıyla, sabahın erken saatlerinde bahçelerin yolunu tutan çiftçiler pekmez üretimi için yoğun mesai harcıyor.

2 8
Odun ateşinde pişiriliyor ülserin kökünü kazıyor. Kilosu 200 TL'den kapışılıyor - Resim: 3

Ağaçlardan silkelenen dutlar brandalara alınıyor. Toplanan dutlar daha sonra özenle ayıklanıp yıkandıktan sonra pekmeze dönüştürülmek üzere kazanlarda odun ateşinde saatlerce kaynatılıyor.

3 8
Odun ateşinde pişiriliyor ülserin kökünü kazıyor. Kilosu 200 TL'den kapışılıyor - Resim: 4

Doğal ortamda yetiştirilen dutların kaynatılmasıyla, hiçbir katkı maddesi kullanılmadan hazırlanan geleneksel lezzet pekmez daha sonra tepsilerde soğumaya bırakılıyor.

4 8
Odun ateşinde pişiriliyor ülserin kökünü kazıyor. Kilosu 200 TL'den kapışılıyor - Resim: 5

Özellikle kış aylarında kahvaltı sofralarını süsleyen besleyici pekmez yapımı için günler süren yorucu ama ekonomik bir kazanç için yoğun bir çalışma gerçekleştiriliyor.

5 8
Odun ateşinde pişiriliyor ülserin kökünü kazıyor. Kilosu 200 TL'den kapışılıyor - Resim: 6

DUT PEKMEZİNİN FAYDALARI

Kansızlığa karşı etkilidir.

Enerji özelliği ile sporcuların tercihidir.

6 8
Odun ateşinde pişiriliyor ülserin kökünü kazıyor. Kilosu 200 TL'den kapışılıyor - Resim: 7

Bebeklerde gelişimi destekler.

Zekâ gelişiminde etkilidir. Çocuklar için tavsiye edilir.

Boğaz ağrılarına iyi gelir. Yumuşatır.

7 8
Odun ateşinde pişiriliyor ülserin kökünü kazıyor. Kilosu 200 TL'den kapışılıyor - Resim: 8

Mide yaralarına karşı tedavi amaçlı kullanılır. (ülser)

Astım ve bronşit gibi hastalıklarda kullanılır. Rahatlama hissi verir.

Vücudun direncini arttırır. Özellikle soğuk havalarda iyi gelir.

8 8
Kaynak: İHA