Off-shore hesap rezaleti / Sabri Arpaç

Off-shore hesap rezaleti / Sabri Arpaç
Ben genellikle vergi, muhasebe ve ekonomi ile ilgili yazılar yazarım. Daha çok da vergi uygulamaları ile ilgili bilgilendirme ve değerlendirmelerde bulunuyorum.

Konu ekonomi ve vergiyi ilgilendiren Off-shore yani kıyı bankacılığı konusu olunca yazmam gerektiğini düşündüm. Siyasi iklim de böyle bir görev yükledi. ''Milli ve yerli'' iddialarının bir kandırmacadan ibaret bir yalan olduğunu yazmam gerekirdi.

Kamuoyu günlerdir AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan'ın yakınlarının Man Adası'na (Isle Of Man) 15 milyon dolar gönderdikleri iddialarını konuşuyor.

Bu off-shore işi çıktı çıkalı AKP ve yandaşlarında aldı bir telaş. Şaşırdılar. Her biri bir telden çalıyor. Topu taca atıyorlar.

 AKP Genel Başkanı; ''para gitmedi, geldi'' diyor. İster gelsin isterse gitsin. Bu para geldiyse niye geldi, gitti ise niye gitti. Her türlü bilgi ve belgeyi elinde bulunduran Hükümet bunu açıklaması gerekir.

Eğer yasalara uygun bir para giriş ve çıkışı varsa kimse bir şey diyemez. Ama siyaseten söylenecek çok şey olduğu kesin

''Para gitmedi'' deniyor, ''geldi'' deniyor. Şuyuu vukuundan beter, yani bir şeyin söylendiği şeklinin gerçekleşmesinden daha kötü olduğu. Gelen paranın bir karşılığı yok mu? Fatura, gümrük beyannamesi, havale ve benzeri.

Sayın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kamuoyuna belgeler açıkladı. Herkesin elinde bu belgeler var. Hangi bankadan, hangi şirketin hesabına kim ne kadar dolar göndermiş, kuruşu kuruşuna kadar belli.

Eğer haklıysanız belge ile konuşursunuz. Ülkemizde ticaret; ticaret, vergi, gümrük ve dış ticaret mevzuatlarına göre yapılmaktadır. İşlemlerinizi fatura ile, gümrük beyannamesi ile, döviz giriş çıkış dekontlarıyla kanıtlarsınız bir sorun yok. Ama hiç biri yok ise iş sadece hakaret, bağırma ve çağırmadan ibaretse kimseyi kandıramazsınız. 

Zaten Cumhuriyet Savcılığı da olaya el koymuş. Artık, dönüşü yok.

Şimdi bu ünlü Man Adası (Isle Of Man) hakkında biraz bilgi verelim. Bu ada İngiltere'ye bağlıdır. Coğrafi olarak İrlanda Denizinde İrlanda ile İngiltere arasında bulunmaktadır. Vergi ve finansal sistemlerin gevşek uygulandığı bir vergi cennetidir. Müşterileri ile ilgili bilgileri paylaşmaz. Vergiden ve yasal takiplerden kaçanların paralarını yatırdıkları ve şirketlerini kurdukları vergi cenneti adalarından biridir. Nüfusu 80 binin biraz üstündedir.

Ada düşük vergiler nedeniyle bir vergi cenneti olması ve özellikle kara paraların aklandığı bir ülke görünümünden çıkmak için şimdilerde çeşitli ülkelerle ''vergi bilgisi değişim anlaşması'' imzaladı. OECD 2009 yılında adayı "uluslararası vergi standartlarına uyan ülkelerin" dahil olduğu Beyaz Liste'ye ekledi.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Man Adası Hükümeti Arasında Vergi Konularında Bilgi Değişimi Anlaşması İmzalandı. Tasarı TBMM sunuldu. Tam da işlerin meşru zemine oturacağı bir sıra da bu Off-shore olayı çıktı.

Meşhur fıkra var ya; camiide cemaatin ayakkabıları çalınıyormuş, cemaat şüphelendiği kişiyi ayakkabılara bekçi tutmuş ve ayakkabı hırsızlığı da sona ermiş! En iyi bu işleri yapanlar bilir.  TBMM'ye sunulan tasarı ile; vergiden kurtulmak için servetlerini bu adadaki bankalara aktaran iş adamları izlenmeye başlanacakmış.

Yeri gelmişken bazı vergi cennetti ülkelerinin adlarını da burada sayalım. Bu ülkeler; Bahamalar, Jersey, Delaware (ABD), Hong Kong ve İrlanda, Kuzey Kıbrıs, İsviçre, Madeira, Liechtenstein ve Macaristan, Seyseller, Virjin Adaları, Panama ülkelerinden oluşmaktadır.

Yukarıda sayılan ülkelerde kurulu banka ve finans şirketlerine yatan paralar ile buralarda kurulan şirketlerden elde edilen gelirler Türkiye mevzuatına göre kayıtlarda olması gerekir.

AKP'liler tutturmuş  ''savcılığa ver'' diye. O da olur. Hele bir cevap ver. Türk halkı bu  para geldi mi, gitti mi? Niye geldi, niye gitti'yi bir anlasın.

Savcılık da hemen harekete geçti. Ama gerçeği bulmak için mi dersiniz? Yoksa belgeleri yayınlayan muhalefet hakkında ceza davası başlatmak için mi? Bekleyip göreceğiz!

Ama asıl bilinmesi gereken, parayi niye gönderdin veya para niye geldi. Türk halkı bunları bilme istiyor.

Ama ilgili Kurumlar sus pus. Adı geçen bankalardan bir açıklama yok. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) niye susuyor? Türkiye'ye giren, çıkan para, kıymetli evrak ve madenlerin giriş çıkışını izleyen kurum değil mi? Bu konuyu araştırıp inceledikten sonra sonucu savcılığa bildirmek zorunda değil mi? Mali mevzuatta ''şüpheli işlem'' kavramı her kes için uygulanması gerekmiyor mu? Yasalar AKP ve yandaşları için ''şüpheli işlem'' uygulanmasına engel mi?

Bu konu ile ilgili haklarında iddia bulunanlar çıksınlar desinler ki; ''Bu işlemler şu ticari işlemden kaynaklanmaktadır.'' ''Belgeleri de bunlardır.'' Kişilik hakları ile maddi haklarının tazmini için de yasal yollara baş vursunlar.

Çıkan Torba Kanunla asgari ücretliye vergi, taşıta, ötv'ye, kdv'ye, gazoza vergi zammı, tütün ekicisine hapis ve para cezası. Gemiye, yata, kotraya vergi  istisnası.

Off-shore rezaleti ''yerli ve milli'' edebiyatı ile kimseye yutturulamaz.