Uzmanı uyardı: Öğle saatlerinde 20 dakikadan fazla güneşte kalmayın

Uzmanı uyardı: Öğle saatlerinde 20 dakikadan fazla güneşte kalmayın
Dermatoloji Uzm. Dr. Mehmet Feyzi Candan, “UVB ışınlarının etkili olduğu 10:30-15:30 arasında korunmamız gerekmektedir. Güneşe öğle saatlerinde 20 dakikadan fazla çıkılmamalıdır.” diye uyardı.

Kızılay Kayseri Hastanesi Dermatoloji Uzm. Dr. Mehmet Feyzi Candan, güneşin cilde etkileri ve bu etkilerden korunma yöntemleri hakkında açıklamalarda bulundu. Candan, şunları söyledi:

“UVB ışınlarının etkili olduğu 10:30 - 15:30 arasında korunmamız gerekmektedir. Aksi halde gerek cilt gerekse göz sağlığımız tehlikeye girer. Birinci ve ikinci derece güneş yanıkları ve hatta güneş çarpmaları bu saatler arasında olmaktadır. Güneşin zararlı etkilerinin en başında cilt kanseri gelmektedir. Deride kırışıklık, yaşlanma ve lekelenme ile güneş yanıklarını da eklersek korunmanın önemi kendiliğinden ortaya çıkar.
Güneşe öğle saatlerinde 20 dakikadan fazla çıkılmamalı. Uygun giysi ve güneş gözlüğü kullanılmalı. Güneş kremlerinin önemli bir kısmının suya dayanıklılığından bahsedilse de denizden ya da havuzdan çıkıldığında duş alınıp yeniden güneş koruyucu kullanılması daha uygun olur. Geniş şapka giymek, ultraviyole özelliği bulunan güneş gözlükleri seçmek, uzun kollu ve açık renkli giysileri tercih etmek gerekir. Bilhassa güneş alerjisi olanlar, uzun kollu beyaz gömlek ile denize ve havuza girebilirler. İmkânı olanlar güneşe çıkmadan her sabah bir adet antihistaminik alabilirler ”