Öğrenciler dikkat: Dizüstü bilgisayar...

Öğrenciler dikkat: Dizüstü bilgisayar...
Yapılan araştırmaya göre, kağıt kalem kullanmak yerine dizüstü bilgisayar kullanmak öğrenmeyi yavaşlatıyor.

Artık okulda ders dinlerken veya toplantı esnasında not almak için dizüstü bilgisayar ya da tablet kullanıyoruz. Ancak New York Times’a göre artık kağıt ve kalem kullanmanın tam zamanı. Çünkü konferanslarda, okul ve diğer yerlerde dizüstü bilgisayar kullanmanın öğrenmeyi yavaşlattığına dair kanıtlar var!

Princeton ve Kaliforniya Üniversitesi’nin ortaklaşa yaptığı bir çalışmada öğrencilerin bir kısmına ders sırasında kalem kağıt, diğer kısmına ise dizüstü bilgisayar verildi. Ardından her iki gruptan da not tutmaları istendi. Çalışma sonucunda dizüstü bilgisayar kullanan öğrencilerin, dersi kağıt kalem kullananlar kadar anlayamadıkları ortaya çıktı. Araştırmacılara göre bunun sebebi elle not alan öğrencilerin dersin devamı için öğretmenlerinin anlattığı konuları zihinlerinde işleyip özet haline getirmeleri. Dizüstü bilgisayar kullanarak not tutanların ise anlatılanları zihinlerinde işlemek yerine kelimeleri tek tek kopyalama eğilimi içerisinde oldukları belirtiliyor. Ayrıca bu ikincisinin öğrenmeye olumsuz bir etkisi olduğuna özellikle dikkat çekiliyor.

York Üniversitesi ve McMaster Üniversitesi’nde yapılan bir başka araştırmada ise öğrencilerden dizüstü bilgisayarlarında dersleriyle pek de alakalı olmayan şeyler aramaları istendi. Bir filmin seansları gibi. Bu öğrenciler şaşırtıcı olmayan şekilde dersi çok hatırlamıyordu ve yanlarında oturanlar da bundan olumsuz şekilde etkilendi. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri Askeri Akademisi de öğrencilerin performanslarını dizüstü bilgisayar ve tablet kullanımının kısıtlı, sınırsız ve izin verilmemiş olmasına göre değerlendirdi. Değerlendirme sonunda bir aygıta erişimi olmayan öğrencilerin çok daha iyi bir performansa sahip olduğu ortaya çıktı.

Elle yazmanın motor becerileri, hafızayı ve yaratıcılığı geliştirdiğine dair de pek çok kanıt var. Bir dahaki sefer bir toplantı veya derse katıldığınızda not tutmak için diz üstü bilgisayar yerine kağıt kalem götürmeyi unutmayın!