Öğretmenlerin sandık görevi iptal edildi

Öğretmenlerin sandık görevi iptal edildi
23 Haziran İBB seçimleri öncesi Kağıthane ve Şişli'de 160 öğretmenin sandık görevinin iptal ediliği öğrenildi.

İstanbul Kağıthane ve Şişli'de 160 sandık görevlisi öğretmenin 'parti üyesi' oldukları gerekçesiyle görevi iptal edildi.

Öğretmen olmadan önce parti üyesi olan görevliler bu durumu ilçe seçim kurullarına gidince öğrendi. Öğretmenler ‘pasif üye’ olarak işaretlendi.

Birgün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre; listede eski Özgürlük ve Dayanışma Partisi, AKP, Emek Partisi, Anavatan Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye Komünist Partisi ve Saadet Partisi bulunuyor.

BASKI ALTINDALAR

Bu durumun daha önce uygulanmadığını belirten CHP’nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu ilçe seçim kurulları üzerinde büyük bir baskı olduğunu söyledi. Yakupoğlu “Listeler seçim kurullarına kaymakamlıklardan gidiyor.

Kurullara bu listede olmayanların görevlerini iptal edin deniyor. YSK sürekli bu konuda baskı uyguluyor. Bunun sonucunda da böyle kararlar alınabiliyor” dedi.

Yakupoğlu “Ne siyasi partiler kanununda ne de seçimlerin temel hükümlerini düzenleyen 298 Sayılı Yasa’da olmayan bir aktif üye pasif üye diye bir şey uydurdular.

Bu daha önce uygulanan bir şey değil. Ama ilçe seçim kurulları üzerine uygulanan baskı nedeniyle kaymakamlıktan gelen listelere göre böyle saçmasapan kararlar alabiliyor. Uydurma bir gerekçeyle seçim iptal edildi. Buna kılıf bulmaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

Beykoz ilçe seçim kurulunun yeterli görevli bulamadığı için YSK’ye “Adliye çalışanlarını görevlendirelim mi?” diye sorduğunu anlatan Yakupoğlu, şöyle devam etti: “YSK bunu reddetti. Beykoz’a ‘Sen kaymakamlıktan listeyi iste onlar adliye çalışanlarını görevlendirirse onlara görev ver’ dedi.

Böyle bir durumla karşı karşıya ilçe seçim kurulları. Seçime bir hafta kaldı şimdiye kadar sandık görevlileri çoktan belirlenmiş olmalıydı. 76 tane ilçe seçim kurulu var İstanbul’da. YSK’nin başka bir ilçe için aldığı kararı diğerleri de kendileri için alıyor. Ortak sistemlerinden görüyorlar. Ona göre revizyona gidiyorlar.”

KURALIN ÖTESİNE GEÇİLDİ

“Kuralın ötesine geçerseniz, nerede duracağınızı bilemezsiniz” diyen Yakupoğlu şu ifadeleri kullandı: “Seçim hukuksuz gerekçelerle iptal edildi. Bunun sonucunda da buraya vardık. İlçe seçim kurulları alacakları bir kararla başlarına bir şey gelmesinden korkuyorlar. Soruşturma açılmasından çekiniyorlar. Sonuçta bu baskıda onlardan da normal kararlar bekleyemeyiz.”