Öğretmenlikten mavi yemiş yetiştiriciliğine

Öğretmenlikten mavi yemiş yetiştiriciliğine
Beden Eğitimi Öğretmenliğinden, mavi yemiş bahçesine giden yolun hikâyesidir bu...

Turgut TOPAL / YENİÇAĞ ARTVİN

Artvin’in Kemalpaşa ilçesinde yaşayan beden eğitimi öğretmeni Fatih Kıran (41), mesleğini bırakıp Likapa (mavi yemiş) bahçesi kurdu. Kilosu 100 liradan satılan mavi yemiş meyvesi, kanser hastalığı başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Hasat zamanının başladığı ilçede 4 bin kişi sırada, sipariş bekliyor.

Artvin’in Hopa ve Kemalpaşa ilçelerinde bulunan mavi yemiş bahçelerinde hasat başladı. Oldukça yağış alan ilçelerde, sanayinin olmaması mavi yemiş meyvesinin kalitesini yükseltiyor. Kanser hastaları başta olmak üzere, tansiyon ve şeker hastalarının daha çok kullandığı meyvenin kilosu ise 100 liradan satılıyor. Dalından toplandığı gibi yenebilen ya da marmelat şeklinde kullanılan mavi yemiş için hasat başladı.

fghnjmkl.jpeg

Asıl mesleği beden eğitimi öğretmeni olan fakat mesleğini bırakıp 15 yıldır tarımla ilgilenen Fatih Kıran, çay bahçesini ve kivi bahçelerini sökerek yerine mavi yemiş bahçesi kurdu. Getirisinin daha çok olduğu aynı zamanda sağlık içinde faydalı olduğunu öğrenen Kıran, 11 yıldır mavi yemiş üretimi yapıyor.

Sipariş üzerine üretim yaptıklarını belirten Kıran,

Türkiye başta olmak üzere Amerika, İngiltere, Almanya gibi dünyanın birçok ülkesinden 62 bin kişilik listesinin bulunduğunu ifade etti.

Öncelikle kanser hastalarına servis edeceklerini de vurgulayan Kıran, hâli hazırda 4 bin alıcıya siparişlerini hazırladıklarını söyledi.

Kıran, yaptığı açıklamada, “çay bahçesini olan tarlamı, kivi bahçesine çevirdim. Daha sonra kurslara katılarak getirisinin iyi olduğu ve sağlık açısından içerdiği minarelerin yüksek olduğu öğrenince arazime mavi yemiş fidanlarını diktim. 12 dönüm bahçemiz var ve orta boy sistemle, 3 ton ürün elde ediyoruz.

hjklsi.jpeg

KANSER HASTALARI DAHA ÇOK TERCİH EDİYOR

Ülkemizde genellikle Karadeniz bölgesinde yetişen mavi yemiş, yağışın fazla olması, iklimin ve sanayi bölgesi olmadığı için Hopa ve Kemalpaşa ilçelerinde verim anlamında daha yüksek, aynı zamanda organik kalitesi daha iyi. Genellikle kanser hastaları, şeker hastaları ve gözle ilgili rahatsızlığı olan kişiler tercih ediyor. Ama başı kanser hastaları çekiyor. 7-8 yıldır devamlı kullanan kanser hastalarımız bulunmakta. Aktif olarak 62 bin kişiyle iletişim halindeyiz. Kayıtlı 4 bin kişi şuan mavi yemiş bekliyor. Siparişleri hazırlarken kanser hastaları veya diğer hastalara öncelik veriyoruz."

Mavi Yemiş tarlasını ve hasadı yerinde inceleyen Tarım İl Müdürü Dursun Okur, Artvin genelinde 37 dönüm mavi yemiş bahçesi olduğunu söyledi.

vgbhnjmkol.jpeg

Okur, "Mavi yemiş, asidik toprakları seven bir meyve olduğu için genlikle sahil ilçelerimizde yetişiyor. Ama biz iç kesimlerde bulunan ilçelerimize de yönelik çalışmalarımızı yapıyoruz. Çaya alternatif olarak düşünülen bir ürün, 2017 yılından itibaren yapılan çalışmada, yüzde yüz fidan desteği sağladık. Yakından yine yüzde yüz hibeli fidan dağıtımımız olacak” ifadelerini kullandı.