OHAL düzenlemeleri AYM’ye takıldı

OHAL düzenlemeleri AYM’ye takıldı
Anayasa Mahkemesi, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle üç OHAL düzenlemesini iptal etti. İptal edilen düzenlemeler; toplu taşıma hizmetleri ile bankacılıkta grevlerin 60 gün ertelenmesi, “örgüt irtibatı” gerekçesiyle kişilerin kamu ihalelerinden yasaklanması ve kayyum atanan belediyelerin hizmetlerinin başka belediyelere yaptırılmasına yönelik yapılan düzenlemelerdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), TBMM’de 1 Şubat 2018’de kabul edilen 7071 Sayılı OHAL Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkındaki KHK’nin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun’un bazı maddelerinin iptaline ilişkin CHP’nin başvurusunu karara bağladı.

ANAYASAYA AYKIRI BULUNDU

AYM, oy çokluğuyla kanunun, “büyükşehir belediyelerinin şehir içi toplu taşıma hizmetleri ile bankacılık hizmetlerinde ekonomik veya finansal istikrarı bozucu nitelikte olan grev ve lokavtların Bakanlar Kurulu kararıyla ertelenmesini”, “terör örgütleriyle irtibat ve iltisaklı olma gerekçesiyle kişilerin kamu ihalelerinden men edilmesini” ve “kayyum atanan belediyelerin işlerinin başka bir belediye tarafından yerine getirilmesini” öngören maddelerini anayasaya aykırı bularak iptal etti.

HAK SINIRLANMASI KABUL EDİLEMEZ

Grev erteleme düzenlemesini iptal gerekçesinde, “Bankacılık hizmetleri ile şehir içi toplu taşıma hizmetleri Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından kabul edilen toplum için yaşamsal nitelik taşıyan temel kamu hizmetlerinden değildir... Karar verilmiş veya başlanmış bir grevin ertelenmesine karar verilmesi, grev hakkının yaşama geçirilmesine engel oluşturacaktır. Demokratik bir toplumda temel hizmet sayılamayacak bir sektörde iktisadi kaygılarla anayasanın tanıdığı grev hakkının sınırlanması kabul edilemez” denildi.

KEYFİ DURUM SÖZ KONUSU

Kamu İhale Kanunu’nda, “ihaleye katılamayacak olanlar” maddesine, “terör örgütlerine iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından bildirilen gerçek ve tüzel kişiler ile bu kapsamda olduğu MİT tarafından bildirilen yurt dışı bağlantılı gerçek ve tüzel kişiler” eklenmişti. Bu düzenlemenin iptaline ilişkin AYM’nin gerekçeli kararında da “Değerlendirmeye esas alınan olay ve olguların istihbarî nitelikte olması kuvvetle muhtemeldir. Bu nedenle kamu ihalelerini gerçekleştiren idarelerce tesis edilecek işlemlerle ilgili yargısal denetim daha da önemli hâle gelmektedir. Kanunda anılan yetkinin kuralın getiriliş amacına uygun olarak kullanılmasını sağlayacak ve bu konudaki olası keyfilikleri önleyecek yasal güvencelere de yer verilmediği görülmektedir.”