“Okullar iki yıl tatil” olacak mı? 200 yıl önce bütün yazdıkları bir bir gerçek oldu

“Okullar iki yıl tatil” olacak mı? 200 yıl önce bütün yazdıkları bir bir gerçek oldu
Ünlü Fransız yazar Jules Verne’nin yazdığı kitaplar zaman içinde bir bir gerçek oldu. Ay’a seyahati 100 yıl önce, ilk hava taşıtını 11 yıl önce, ilk denizaltını 19 yıl önce yazan yazarın, “İki Yıl Okul Tatili” kitabı korona virüs salgınıyla beraber okulların açılış tarihinin belirsizliğini koruması nedeniyle tartışmalara neden oldu.

TOLGA ŞAHİN/ YENİÇAĞ

“Bilimkurgunun babası” olarak bilinen Fransız yazar Jules Verne’nin yazdığı 4 kitabında anlatılanlar yüzyıllar sonra gerçekleşmesiyle tekrar gündeme geldi. Eserlerindeki buluşları ve makinaları ayrıntılarıyla tarif eden yazarın özellikle uzay, hava taşıtları ve denizaltılarla ilgili yazdıkları Avrupa Sanayi ve Teknolojisine ilham kaynağı oldu.

104 YIL SONRA AY’A SEYAHAT YAPILDI

Yazarın 1865 yılında kaleme aldığı “Ay’a Seyahat” adlı kitabı tam 104 yıl sonra 1969’da gerçek oldu. Apollo 11 ile ay’a yolculuk yapan ve ilk ayak basan Neil Armstrong, “Benim için küçük, insanlık için büyük bir adım” ifadelerini kullanmıştı.

11 YIL SONRA SICAK HAVAYLA İLK UÇUŞ

1872 yılında Jules Verne tarafından kaleme alınan “Seksen Günde Devri Alem” adlı kitapta ise “balonla seyahat” öngörülmüş, bu öngörü ise kitaptan 11 yıl sonra 1783 yılında Fransız Joseph Michel Montgolfier ve Jacques Etienne Montgolfier kardeşler tarafından gerçekleştirilmiştir. Kardeşler bu seyahatlerini çapı 10,5 metre olan ketenden bir torbayı sıcak havayla doldurarak gerçekleştirmiştir. Bu seyahatte balon 450 metre kadar yükselerek 10 dakikada 1,5 mil mesafe almıştır.

KİTAPTAN 19 YIL SONRA İLK DENİZALTI

Yazar tarafından 1870 yılında kaleme alınan “Denizler Altında Yirmi Bin Fersah” adlı kitapta öngörülen denizaltı fikri ise resmi olarak ilk kez Palmcrantzs Verkstader ve J & CG Bolinders Mekaniska Verkstads AB şirketleri tarafında 1879’da üretilmiştir. Ancak bununla beraber Seyyid Vehbi'nin Sürname-i Hümayun adlı kitabında Dünyanın ilk denizaltısı 1719 yılında Mimar İbrahim Efendi tarafından “Tahtelbahir” adıyla yapıldığı iddia edilmiştir.

KORONA VİRÜS VE İKİ YIL OKUL TATİLİ

Yazar tarafından 1888 yılında kaleme alınan “İki Yıl Okul Tatili” adlı kitapta bir grup öğrencinin gemi kazası geminin kayalıklara vurup parçalanması ile çocukların uzun ve belirsiz tatil günlerinin başlaması anlatılır. “İki Yıl Okul Tatili” adlı kitabın korona virüs günlerine denk gelmesi ve okulların açılıp açılmayacağının belirsizliğini koruması bu kitabın da doğru çıkıp çıkmayacağını akıllara getirdi.

İlgili Haberler