Okuyucunun doğru haber alma hakkı

Okuyucunun doğru haber alma hakkı

Kısa süre önce "Türkiye''nin Narcos''u" adını verdiğim yazı dizisi bu köşeden yayımlandı. Şu ana kadar resmî olmayan sadece bir tekzip geldi.

Tekzip sahibi Fresh Freeze şirketi yetkilisi Ismael Sakalaki.

Türkiye''nin Narcos''u - 3 ve Türkiye''nin Narcos''u - 4 yazılarında geçen ilgili kısım şöyle:

"Bu firma adına gelen bir gemide tesadüfen kokain bulundu. Gemi direkt olarak firmaya gelmesine, nihai alıcı bu firma olmasına, gemideki muzlar tescilli kendi markaları olmasına rağmen olay kapatıldı.

Sonrasında takip eden 2 hafta da daha gemilerde aynı firmanın muzlarında kokain bulundu."

(…)

"Ayrıca F.R.N ile daha önceki yazımda açıkladığım Mersin Fresh Freeze şirketindeki Ismael Sakalaki arasındaki bağlantıların incelenmesi ve soruşturulması gerekiyor."

(…)

"Diğer bir firma da 4 defa konteynerlerinde ve 3 defa gemilerinde kokain yakalanmasına rağmen faaliyetine devam ediyor. Adı: Fresh&Freeze Tic Ltd Şti. Sahibi Ismael Sakalaki..."

Ismael Sakalaki''nin tekzip metni ise özetle şöyle;

"Yеtkilisi olduğum firma ve şahsım direkt olarak uyuşturucu kaçakçısı gibi gösterilmiştir. Yаzılardа şirketim ve şahsımla іlgili ifadeler bаştаn sоnа gеrçеğе ауkırıdır. Yаzılаrdа iddia еdilenin аksіnе уеtkilisі оlduğum şіrkеt аdınа gеlеn hiçbіr gemі ve kоntеуnеrdе bugünе kаdаr hiçbir uyuşturucu madde уаkаlаnmamış şirketim ve şahsım bu konuda hiçbir tahkikata uğramamıştır."

Sonunda da…

"Sunmuş olduğumuz düzeltme ve уаnıt metnіnіn, уаsanın аrаdığı koşullаrа görе уауınlanmaması durumunda şіkауеt ve davа уоluna başvuracağımı bilgilerinize sunarım."

Gazeteler o kadar çok dava ile uğraşıyor ki yasal prosedür yerine getirilsin diye yayımlamak zorunda kalıyorlar. Mutlaka kişilerin cevap hakları vardır. İstisnasız bu hakka riayet ederim.

Mesele bu değil…

Benim takıldığım nokta şurası.

Tekzip metninde "Gerçeklе ilgisi оlmауаn bu hаbеrlеrlе уеtkilisі bulunduğum şirketіn tісаrі іtіbаrınа zаrаr verildiğі gibi okuyucuların ''doğru habеr аlmа hakkı'' dа ihlаl еdіlmiştir" ifadesi geçince işin rengi değişir.

Belki hata yapmışımdır mesele o değil…

Yazdıklarıma itiraz edip düzeltme yoluna gidebilirsiniz ama beni yalancılıkla suçlayamazsınız.

O zaman biraz daha bu konuyu açalım ve okuyucuların doğru haber alma hakkını ihlal etmeyelim değil mi?

Şimdi firma yetkilisi "Hiçbir gemi ve konteynerde bugüne kadar hiçbir uyuşturucu madde yakalanmamıştır" diyor.

Öyle miymiş bakalım…

Firma adı Fresh Freeze…

Firmanın kurucuları, yazı dizisinde de bahsettiğim kısa zaman öncesine kadar Ekvador Fahri Konsolosu olan F.R.N ve R.O. Firmanın adresi ise Mersin Serbest Bölge AA Ada Pafta 11 No: 33020

Bu firmanın sahibi olarak gözüken R.O aynı zamanda Sunvit isimli firmanın da yetkilisiydi. Firma A.Ş. olunca Yönetim Kurulu Başkanı da N.A. oldu. Firma adresi: Çay Mahallesi 6486 Sok. No:4 Akdeniz/Mersin

Adresi özellikle belirttim zira bu adreste bir firma daha var. For Gıda.

(Bu firmayı da yazı dizisinde bulabilirsiniz.)

For Gıda kime ait?

Fresh Freeze''nin de eski sahibi olan R.O.! Bu firmanın bir de muz markası var FORBEST. Bunu aklınızda tutun.

For Gıda ismi Sunvit olarak değişiyor. Sunvit Dış Ticaret Ltd Şti''nin daha önce Serbest Bölge''de yeri vardı. Adresi Mersin Serbest Bölge AA Ada Pafta 11!

Fresh Freeze ile aynı adres mi dersiniz?

Fresh Freeze''yi 2014 yılında Ismael Sakalaki devralıyor ancak Mersin Serbest Bölge''nin resmî sayfası www.mesbas.com.tr''de Fresh Freeze''nin sahibi halen R.O. gözükmekte.

Şimdilik!

Benim yorumum şu şekilde; Fresh Freeze, Sunvit''e fatura kesiyor, Sunvit ithalatı yapıp For Gıda AŞ''ye yurtiçi fatura ile devrediyor.

Devam edelim.

Mesela…

Peki, Ismael Sakalaki kim?

Bu kişi eski fahri başkonsolos olan ve Fresh Freeze''nin kurucusu F.R.N''nin batan şirketi, Ever Fresh''in yanında maaşlı çalışan kişi, hatta iddia o ki kendisi F.R.N''nin koruması!

Maaş ile çalışan kişi Serbest Bölge''de olan bir firmayı nasıl almış merak konusu. "Acaba F.R.N. üzerindeki davalardan dolayı mı devretti" diye sormaktan insan kendini alamıyor.

Yani işin özü bahsi geçen firmalar adeta bir grup şirketi gibi. Sanki var olan isimler paravan, arkada başka biri yönetiyor gibi. Bunu resmî kayıtlar ile ortaya çıkarmak çok çok basit.

Devam edelim…

Sakalaki "hiçbir gemi ve konteynerde bugüne kadar hiçbir uyuşturucu madde yakalanmamıştır" demişti.

Bir video linki koyuyorum. https://m.youtube.com/watch?v=wqepfs6ySxo

Videoda Mersin Gümrük Muhafaza Ekipleri ve Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, muz yüklü bir geminin zulasında 4 Eylül 2019 tarihinde EASTERN adlı Reefer gemisinde 83 kilo kokain yakalıyor.

Gemi hangi marka muzları taşıyordu? Geminin aranması esnasında koli üzerinde muz kolilerinde açıkça FORBEST markası görülüyor.

4 Mart 2019 tarihinde İstanbul''da 185 kilogram kokain yakalandı.

Polisin kamuoyunu aydınlatmak için sergilediği kolilerin üzeri kapatılmaya çalışılsa da bir tanesinde FORBEST ismi gözüküyor.

FORBEST markalı muz kime ait?

Değerli okuyucularım…

Bugüne kadar sizlere mahcup olacak bir yazı yazmadım, yazmam da.

Bilgisi, belgesi daima vardır. Ciddi bir iddia ise de iddia olduğunu belirtirim. Yoksa hiç yazmam. Tüm bildiklerimi, delillerimi tamamen doğrular öyle aktarırım.

Ama şunu bilin ki yazdığım yazılar, uzun bir inceleme ve hatta tabiri caizse sıkı bir elekten geçen belge bilgi taramasının ardından sizlere ulaşır.

Şimdi bekleyelim görelim.

Yeni neler çıkacak takip edelim.

Yazarın Diğer Yazıları