Öldürülen Dr. Liu, korona virüsün sebebini mi bulmuştu?

ABD'de Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilgisayar Destekli Sistem Biyolojisi Bölümü'nde asistan olarak görev yapan ve korona virüsle ilgili çalışmalar yürüten ekipte de yer alan 37 yaşındaki Doç. Dr. Bing Liu evinde öldürüldü. Katil de evin dışında ölü bulundu. Dr. Liu'nun, arkadaşlarına "Çok önemli bulgular keşfettim" dedikten sonra öldürülmüş olması cinayeti daha önemli hale getirdi.

Polis, saldırganın cinayet sonrası intihar ettiğini ve cinayetin Dr. Liu'nun çalışmalarıyla hiçbir bağlantısı olmadığını katiliyle Liu arasında özel bir ilişkiden kaynaklanan ve uzun süredir devam eden bir anlaşmazlık bulunduğunu açıkladı ama bu açıklamadaki kesinlik ve hız da dikkat çekti. Olayın hemen ardından böyle bir açıklama yapılmış olması manidar…

***

Pittsburgh Üniversitesi, geçtiğimiz hafta Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi Üyeliğine seçilen ilk Türk bilim kadını olan Prof. Dr. İvet Bahar'ın kurucu başkanı olduğu Bilgisayar Destekli Sistem Biyolojisi Bölümü'nün web sayfasında Dr. Liu ile ilgili bir başsağlığı mesajı yayınladı.

Mesajda şöyle denildi: "Bing Liu, alanındaki birçok meslektaşının saygısını ve takdirini kazanan ve bilime benzersiz katkılar yapan seçkin bir araştırmacıydı. Uzmanlık alanı biyolojik sistem dinamiklerinin hesaplamalı modellemesi ve analizi idi. Karmaşık hücresel etkileşimlerin zaman gelişimini, Bayes ağ modellerini ve yöntemlerini ve istatistiksel model kontrol ve duyarlılık analizlerini modellemek için yüksek performanslı hesaplama teknikleri ve gelişmiş makine öğrenme yaklaşımları geliştirmiştir.

Bing üretken bir araştırmacıydı. Kariyeri boyunca, bir kitaba ek olarak, 2020'de dördü de dahil olmak üzere 30'dan fazla yayında yazarlık yaptı. Bahar Laboratuarı'nda kritik bir rol oynamıştır ve Ivet ve laboratuarı için sistem biyolojisi araştırmalarında liderdir. Tek başına hepimize ve buradaki ve diğer kurumlardaki klinisyenler de dahil olmak üzere birçok işbirlikçiye yardımcı oldu, çalıştığı konular, bağışıklık sinyal olayları, apoptotik ve ferroptotik hücre ölümü, otofaji, redoks lipit programlama, radyasyona yanıt ve radyasyon tedavisi, sistemler (poli) farmakolojik tedavileri idi.

Bing, SARS-CoV-2 enfeksiyonunun (korona virüsün) altında yatan hücresel mekanizmaları ve aşağıdaki komplikasyonların hücresel temellerini anlamaya yönelik çok önemli bulgular elde etmek üzereydi. Bilimsel mükemmelliğine saygı göstermek amacıyla başlattığı şeyi tamamlamak için çaba göstereceğiz."

***

Bu açıklamadan da anlaşılıyor ki Dr. Liu, korona virüs salgını sırasında, insan hücresinin nasıl ve ne sebeple değiştiğini ve öldüğünü keşfetmişti. Gerçi, elektromanyetik radyasyonun apoptotik yani "programlanmış hücre ölümü"ne yol açtığını söyleyen Prof. Dr. Martin. L. Pall gibi Amerikalı bilim adamları da var ve onlar yaşıyor ama Bing Liu'nun, çok net sonuçlara ulaştığı sanılıyor.

Liu'nun araştırmalarını önemli kılan, doğrudan doğruya korona virüsten meydana gelen hücre ölümlerini incelemiş olmasıdır.

Tabii Dr. Liu'nun araştırdığı "programlanmış hücre ölümü", vücudun normal işleyişi sonucu hücrelerin ölmesi değil, dış etki sonucu, doğal programın dışına çıkarak hızlı veya yavaş ölmesi olsa gerek... İkincisi kansere sebep oluyor. Normalde bir insan vücudunda günde 50-70 milyar hücre, doğal program sonucu ölmekte, yerlerine yenisi gelmektedir. Bu denge, dış etkiyle değiştirilirse, değişimin hızına göre ani ölümler bile gerçekleşebilir. Ani organ yetmezliği meydana gelebilir veya radyasyonla tedavi edildiği söylenen kanser gibi hastalıklar hızlandırılabilir.

Bunlar, grip ailesinden bir virüsün başaracağı işler midir? Konuyu araştıran Dr. Liu'nun öldürülmesi, insanlığın kaderini etkileyecek kadar önemlidir.

 

Yazarın Diğer Yazıları