Ölü canlar referandumu!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Salihli’de yaptığı konuşmada AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın referandumda ’hayır’diyenleri CHP, MHP ve BDP olarak saydığını hatırlatıp, “Neden evetçileri saymıyorsun?” dedi ve onları da kendi saydı.
“Referandumun evetçileri İmralı, Barzani, Hoca Efendi ile ABD” diye konuşan Bahçeli, “Sayın Fethullah Gülen Bey, mezardan kaldırıp oy kullandıracağına, 12 Eylül’de Amerika’dan gelip oy kullanması daha hayırlı olur diye düşünüyorum” dedi.

* * *
 
Ölülerden oy istemek, ister istemez akla Gogol’un “Ölü Canlar” romanını getiriyor. Romanın kahramanı olan çiftlik kahyası Çiçikov, birkaç yüz kölenin rehin işlemi ile uğraşmak görevini alır. Çiftlik sahibinin işleri çok kötü gitmektedir. Hükümetten borç para almak çok zordur. Çiçikov, çiftlik sahibinin vekili olarak maliyeye başvurur. Çiçikov, memura kölelerden yarısının öldüğünü, bunun sorun yaratıp yaratmayacağını sorar. Memur, ölenler listede sağ olarak gösterilmişse sakıncası olmadığını nasılsa ölenlerin yerine yenilerinin doğduğunu söyler. Bu sözler Çiçikov’un kafasında inanılmaz fikirler oluşturur. Yeni nüfus sayımından önce ölü can satın alırsa borç ödeme sandığı bu ölenler karşılığında adam başına iki yüz ruble borç para verebilecektir. Çiçikov Rusya’nın çiftliklerini gezmeye ve ölü canlar kaydetmeye başlar. Bunları yaşıyor gibi göstermeyi de unutmaz. Çiçikov bu yolculuk sonunda  300 bin Ruble biriktirmiştir. Ancak yaptığı kanunsuz işler maliye memurlarına, valiye ve hatta prense kadar gitmiştir. Prens tarafından hapse atılır.
Ölü canları köle olarak kaydetmek ile seçmen olarak düşünmek arasında bir benzerlik yok mu?

* * *

Diğer taraftan Tayyip Erdoğan, Abdullah Öcalan’ın emriyle referandumu boykot kararı alan BDP’yi hayırcılar safında değerlendiriyor. Okurumuz Oğuz Bey ise “Boykot kararı aslında evet demektir” diyor:
“Referandumu boykot etmek, özellikle Güneydoğu illerimizde evet oylarını yüzde yüze yaklaştıracaktır. (O bölgelerde AKP ve BDP var sadece..”


Erdoğan ve Gül’e balyoz gibi uyarı
Balyoz davasındaki bazı sanıkların avukatları Tolga Akalın ve Vural Ergül, Yüksek Askeri Şura’da Başbakan Erdoğan ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün  “Balyoz”  sanığı 11 komutanın terfisine ilişkin kararlarının ve bu karara Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de onay vermesinin hukuki olmadığını açıkladılar.
Akalın ve Ergül, iddianamede Balyoz Planı’nın 2003 yılını kapsadığının ifade edildiğini belirterek, “18 Kasım 2002’de kurulan AKP hükümetinin Başbakanı Abdullah Gül, 14 Mart 2003’te kurulan hükümetin Başbakanı Tayyip Erdoğan’dı. Vecdi Gönül ise dönemin Bakanlar Kurulu üyesiydi” dedi.
İddianamede, Bakanlar  Kurulunun mağdur/ müşteki olarak gösterildiğini belirten Akalın ve Ergül, Balyoz sanığı  komutanlar ile Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın husumetli olduğunun altını çizerek  “Cumhurbaşkanı ve Başbakan, Balyoz iddianamesi gereği Şura sürecinden  hukuken çekilmelidir” dediler. 
Demek ki Tayyip Erdoğan ve Vecdi Gönül, YAŞ toplantılarına katılıp oy kullandıkları için, Abdullah Gül de  “Balyoz sanıkları terfi edemez”  baskısı yaptığı ve kararları onayladığı için ileride çok büyük tazminat davaları ile karşılaşacaklardır.

Yazarın Diğer Yazıları