Ömer Fethi Gürer: "EYT'li açlığa mahkum ediliyor"

Ömer Fethi Gürer: "EYT'li açlığa mahkum ediliyor"
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM genel kurulunda yaptığı konuşmada EYT’lileri gündeme getirdi. Gürer, "Beş yıldır Suriye'den gelenler için 40 milyar harcama yapabilen iktidar, EYT'lilerin hak ettiği hakkını neden vermemektedir?" dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM 2020 yılı Bütçe görüşmelerinde, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a, prim ve gününü tamamlayan, yaş nedeni ile emekli olamayıp işsiz kalan emekçilerin durumunun ne olacağını sordu. Gürer, “Bu insanlara çözüm üretmeyerek açlığa mahkûm ediyorsunuz, Suriyelilere sağlanan olanakları EYT’lilerden esirgiyorsunuz” dedi.

Gürer, ”Emeklilikte yaşa takılanlar, 1999 yılında çıkarılan yasayla yaş düzenlemesi getirilenlerdir. Ancak 2008 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi aylık bağlama oranını değiştirdi, emeklilik yaşını kademeli olarak 58'den 65'e çıkardı. Yirmi beş yıl devletine hizmet etmiş, vergi ödemiş, prim ödemiş çalışanlar, istekleri dışında yapılan düzenlemelerden mağdur oldukları için yaş düzenlemesinin kaldırılmasını istemektedir. Beş yıldır Suriye'den gelenler için 40 milyar harcama yapabilen iktidar, EYT'lilerin hak ettiği hakkını neden vermemektedir? İşsiz kalan, prim ve günü tamam olan EYT'li neden açlığa mahkûm edilmektedir? Bu durum sizi rahatsız etmiyor mu? Aylık bağlama oranıyla emekli maaşları da tepetakla gitmiştir. İntibak düzenlemesi düşünüyor musunuz? EYT mağduru kaç kişidir?” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak süre yetersizliğinden soruya yanıt vermedi.Bakan'ın sorulara yazılı yanıt göndermesi bekleniyor. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer EYT konusunda kamuoyuna Cumhurbaşkanı ve Bakanların ellerinde bilgileri rakamlar ile paylaşması gerektiğini belirtip EYT düzenlemesi yapılırsa kaç kişi hemen yararlanacak, kişi başı ne ücret alacak açıklanmalıdır. Ayrıca genç emeklilik diye bir söz türetildi. Bu konuda yapılan açıklamada acaba kaç kişi 50 yaş altında emekli olabilecek? Bu sayıda bilinmiyor? İşsiz kalıp hiç bir geliri olmayan EYT'li sayısı nedir? İşsiz kalınca SGK dahi yararlanamayan sayısı nedir? Bunlarında bilinmesi gerekir. EYT sorunu partiler arası bir komisyon ile çözülebilir. Cumhur ittifakı hiç bir konuda bu kadar karşı duruş göstermezken EYT’lilere karşı yapılan onların durumunu algılamadıkları ve anlamadıkları için olduğunu düşünüyorum.Sorun çözüme erdirilmesi  şarttır. 8 milyon işsiz yarısı iş bulunması, kayıt dışı önlenmesi, israf harcamaların sonlandırılması. EYT için kaynaktır. Geçiş garantili köprü, zarar ettiği kabul edilen şehir hastanesi gibi yanlış uygulamalar için kaynak yaratan AKP iktidarı EYT içinde kaynak yaratmalıdır. EYT’li esasen vergi ve prim ödeyerek alacağı ücreti 25 yıl ödemiş ise de görünen o ki o kesintilerde doğru değerlendirilmemiştir” dedi.