Onur Öymen: "İhtiyatlı bir iyimserlik görüyorum"

Onur Öymen: "İhtiyatlı bir iyimserlik görüyorum"
Emekli Büyükelçi Onur Öymen, ABD'nin Suriye'den asker çekme kararı konusunda ihtiyatlı bir iyimserlik içinde olmanın faydası olacağını belirtti.

Fatih ERBOZ / ANKARA

 ABD'nin Suriye'den 60-100 gün arasında askerlerini çekeceği yönündeki açıklaması ihtiyatla karşılandı. Emekli Büyükelçi Onur Öymen, ABD'nin Suriye'den asker çekme kararı konusunda ihtiyatlı bir iyimserlik içinde olmanın faydası olacağını belirtti. ABD'nin yerine oraya Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri askerlerinin geleceğinin söylendiğini hatırlatan Öymen, Türkiye'nin bu ülkelerin askerleriyle baş başa kalabileceğini kaydetti. ABD çekilirse o bölgeye Suriye devletinin hakim olup olmayacağının da belli olmadığını dile getiren Öymen, IŞİD'in yerini YPG'nin mi alacağının da önemli olduğuna vurgu yaptı. 

ABD'nin açıklamalarının ardından fiilen uygulanmasının da dikkatle takip edilmesi gerektiğini bildiren Öymen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"ABD'nin fiilen çekilip çekilmediğini görmemiz gerekiyor. Ardında kimleri bırakıyor? Suudi Arabistan'dan, Birleşik Arap Emirliklerinden askerlerin o bölgeye yerleşeceklerini söylüyorlardı, oradan askerler geldi mi, gelecek mi, başka Arap ülkelerinin askerleriyle Türkiye'yi baş başa mı bırakacak, bunların hepsini göreceğiz. Diplomaside erken sevinmek yanlıştır, biraz görmek lazım, nasıl sonuç verecek? Artık bize ihtiyaç kalmadı, kimseye de ihtiyaç kalmadı, IŞİD terör örgütü de fiilen bitti kalanları da Suriye temizlesin, Ruslar temizlesin, biz görevimizi yaptık gidiyoruz mu diyecek? Burada acele etmemek gerekiyor ve bilhassa bu işi Suudi Arabistan'a finanse ettireceğiz sözünü de unutmamak gerekiyor."

Eğer ABD çekilirse doğru yolda atılmış bir adım olduğunu söyleyen Öymen, "O bölgeyi ne yapacaklar, IŞİD varlığından sonra PYD varlığı mı sürecek? Suriye hükümeti mi yeniden o bölgeye hakim olacak? Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlanacak mı? Eğer böyleyse doğru bir işi olur. Bütün bunların cevabı için biraz erken diye düşünüyorum. Biraz ihtiyatlı iyimserlik söz konusu olmalı" dedi.

DIŞARIDAN ANAYASA DAYATMA OLMAZ

Suriye'nin bir anayasaya ihtiyacı varsa bunu yapacak olanın Suriye halkı olduğuna da değinen Öymen, "2. Dünya savaşından sonra ABD bir anayasa dayattı, Japon anayasası o anayasa. Bunun başka örnekleri de var dünyada. Suriye halkı yapmalı anayasayı. Dışarıdan dayattılar mı sonuç görülüyor. Hemen sınırımızda Irak örneği var. Dışarıdan anayasa dayattılar Irak'a bu anayasa sonucunda bir otonom Kürt bölgesi oluşturuldu. Bağımsız bir devlette olan her şey neredeyse var. Bağımsız yasama, yürütme, yargı organları var. Silahlı kuvvet bulundurma yetkisi var. Böyle sonuçları var. Demokratik ülkelerde görülmemiş uygulamaları var. Suriye'de anayasa konusuna biraz mesafeli durmakta fayda var, dışarıdan oluşturulması konusunda özellikle" diye konuştu.