Onur Öymen: “Trump'ın sözde barış planı başarısız olur”

Onur Öymen: “Trump'ın sözde barış planı başarısız olur”
ABD başkanı Trump'un açıkladığı Orta Doğu Barış Planı tepkileri de beraberinde getirdi. Emekli Büyükelçi Onur Öymen, “Plan İsrail’in her istediğini veriyor buna karşılık Filistinlilere de 50 milyar dolarlık yatırım öngörüyor. Filistin’in bunu kabulü zor” dedi.

FATİH ERBOZ/YENİÇAĞ

ABD başkanı Trump'un açıkladığı Orta Doğu Barış Planı tepkileri de beraberinde getirdi. Emekli Büyükelçi Onur Öymen, "Plan İsrail'in her istediğini veriyor, buna karşılık Filistinlilere de 50 milyar dolarlık yatırım öngörüyor. İşin esası bu. Böylelikle Filistin İsrail içinde bir azınlık halinde kalacak. Bugüne kadar savundukları görüşler, BM'nin almış olduğu kararlar ellerinden alınacak. Nasıl daha önceki planlar başarısız olduysa bu planın da başarısız olma ihtimali yüksek" dedi.

BİRÇOK DİNİN MERKEZİ

Türkiye ve Filistin yönetiminin karşı çıktığı planın kabul edilmesi halinde çok ciddi sorunlar yaşanacağını anımsatan Öymen "bunların başında toprak meselesi geliyor. İsrail'e, BM'nin hiç vermediği bir takım toprak tavizleri veriyor ABD. Kudüs BM'nin kararına göre müstakil bir bölge olacaktı. İsrail'in Kudüs üzerinde hiçbir etkisi olmayacaktı. Kudüs birçok dinin ve kültürün merkezi. Orada İsrail'in egemenliğini olmayacaktı. Trump bunu daha önce de söylemişti, bunu kabul ediyor, Golan tepeleri de İsrail'indir diyor. Savaşta el koyduğu ve BM kararlarına göre geri verilmesi gereken topraklar. Ürdün sınırındaki bölgeyi de İsrail'e veriyor. Oradaki yerleşim merkezlerine yerleşmiş insanlar orada kalabilir diyor. Bunun karşılığında Filistin topraklarında 50 milyar dolarlık yatırım yapacağız diyerek ekonomik ve ticari bir vaatte bulunuyor. Bunu Filistinlilerin hazmetmesi çok zor" diye konuştu.

İSRAİL’E HİZMET EDECEK

Planın 80 sayfa olduğunu ve detaylarının iyi incelenmesi gerektiğini kaydeden Öymen şöyle devam etti: "İsrail'in güvenlik çıkarlarına hizmet edeceği açık. Filistinlilere de elle tutulur bir şey vermiyor. Daha önce hiçbir ABD hükümetinin kabul etmediği BM kararlarına aykırı tavizleri Trump kolaylıkla vermiş. Bunun nedeni, Trump'ın iç politikada Yahudilerin desteğine ihtiyaç duyması."

50 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Emekli Büyükelçi Onur Öymen "Plan İsrail'in her istediğini veriyor buna karşılık Filistinlilere de 50 milyar dolarlık yatırım öngörüyor. Filistin'in bunu kabulü zor" dedi. ABD'nin İsrail'e BM'nin hiç kabul etmediği bir takım toprak tavizleri verdiğini belirten Öymen Filistin'in karşı çıktığı planın onaylanması halinde ciddi sorun çıkacağını söyledi.