Orada birileri var mı?

Bayramı hazır mesajlarımızda olduğu gibi kutlu, mutlu ve barış dolu geçiremedik. Önce sosyal medyada yayılan Adalar'daki faytonlarda kullanılmak üzere Tuzla'ya getirilen ve sıcağın altında eziyet çeken atlarla ilgili yardım çığlığı canımızı yaktı. Ardından Sakarya'da bütün uzuvları kesilen yavru köpeğin ölümü ülkeyi adeta yasa boğdu. İçimizi acıtan tabii ki canların şiddete maruz kalmaları ama acımızın yanında bir de bunu yapanlarla aynı dünyada yaşıyor olmak... Bir insan bunu nasıl yapabilir kimsenin aklı almadı. İnsan tanımını defalarca düşündük, yanıtlayamadık ve içimizdeki seslerle kavga ettik. 'Bu son olsun artık' derken yine aklımızda tek soru vardı. Ne oldu hayvanları korumaya yönelik yasal düzenleme?

Geçtiğimiz aralık ayında Erzincan'da orduevinde yakaladığı yavru kediyi önce yumruklayıp yere fırlatan, ardından da tekmeleyen askerin görüntülerinin ortaya çıkmasıyla yine canımız acımıştı. O dönem siyasiler hayvanları korumaya yönelik düzenlemenin son aşamaya geldiğini belirtmişler, ancak bu yönde bir gelişme olmamıştı. Hayvanı 'eşya' statüsüne koyan yasayı ret ediyor ve bu yasanın bir seçim vaadi değil, bir zorunluluk olduğunu altını çizerek belirtmek istiyorum!

Biz insanlar bu dünyanın sahibi sandık kendimizi. Yeryüzü kaynaklarını tükettik, denizleri kirlettik, ağaç kestik, orman yaktık, havayı kirlettik... Yetmedi bizden sadece sevgi isteyen dostlarımızı aç bıraktık hatta öldürdük... Bizi besleyen canlıları devamlı sömürdük... Ya sadece fotoğraf çekip sosyal medyada paylaşmak için bindiğimiz faytonlar? Gerçekten dayanılacak gibi değil... Şeytan bile bunu yapacak kadar acımasız olamaz...

***

Benim gibi gündemden bunaldıysanız sizi Bakırköy Belediyesi tarafından yaptırılan Mizah Müzesi'ne davet ediyorum. Bakırköylü değerli sanatçı Münir Özkul'un adının verildiği 'Bakırköy Belediyesi Münir Özkul Kültür ve Sanat Merkezi'nde açılan müze mizah dergilerinin çıkamaz hale geldiği böyle bir dönemde bize ilaç gibi gelecek. Karikatürist Ergin Gülen'in 50 yıllık koleksiyonuyla müzede; "Mizah Kitaplığı", "Karikatür ve Çizgi Roman Atölyesi", "Seyir Salonu", yerli ve yabancı dergiler, sinema ve tiyatro afişleri, yayınlar, karikatürler, komik objeler ve aynalar yer alıyor. Bence kaçmaz, biraz nefes almak iyi gelir...

***

Haftanın alkışı canım ülkemin duyarlı sanatçılarına... Gülriz Sururi, Berna Laçin, Mert Fırat ve Fırat Tanış'ın aralarında yer aldığı birçok oyuncu, 24 Haziran seçimleri için kamera karşısına geçerek seçmenlere oy kullanma ve müşahit olma çağrısı yaptı. Bize de görseli yaymak düşer!

Yazarın Diğer Yazıları