Orada kimse var mı?

Pes artık!.. Bunca yıl Türk sporunda yöneticilik yapıp ardından da milletimizin iradesi ile milletvekili seçilmeme rağmen ben bile TBMM''ye inen Kulüpler Yasası''ndan kendi gayretlerimle zar zor haberdar oluyorum. Oysa bir derbi müsabakası olduğu zaman protokolde izleyici olabilmek için yeri göğü ayağa kaldıran zevattan da, milletvekillerinden de, spor basınından da "tık" yok. Ne oluyor? Sessiz sedasız yasa çıkıyor.

Arkadaşlar bakınız Türkiye Cumhuriyeti tarihinde büyük kitleleri ve hatta milyonları ilgilendiren, milletimizin istikbali gençlerimizi ilgilendiren spor konusunda biri rahmetli Atatürk zamanında 3530 sayılı yasa olmak üzere topu topu 3289 ve 6222 sayılı üç tane yasa çıkmış. Onun dışında da Türk Sporu anayasamızın 58 ve 59. maddesine dayanılarak bugüne kadar yönetilegelmiştir. Şimdi yeni bir yasa hazırlanırken bu hazin, bu vahim ilgisizliği gördükçe gençlerimiz adına endişe ediyorum. Endişe ediyorum, zira korkarım ki yine Türk Sporu "acemi ellerde", yani Türk Sporunu sadece futboldan ibaret sayanlarca, enine boyuna tartışılmadan, istişare edilmeden, gargaraya getirilip, "böyle başa böyle tarak" misali "mundar" edilecek.

***

Keşke diyorum, keşke bu çıkacak yasa da "yap işlet devret modeli" bir "naklen yayın" veya "tesis yapma modeli!" ya da "rant" içeren husus eklenseydi, acaba o zaman iktidar, basın veyahut rant bekleyen çete, hatta muhalefet, böyle bir sessizliğe bürünür müydü? Mesela yapılıp açılan köprü, havalimanı ve hastane müteahhitleri özel şartname hazırlıkları ile ilgili kim bilir ne taklalar atar, kanuna nasıl sahip çıkardı. Fakat heyhat konu Türk gençliğinin sağlığı ve istikbale koşacağı, Türk Bayrağının zirve yapacağı "maneviyat içerikli kanun" ve kurallara geldiğinde kimsenin sesi çıkmıyor. Yazık. Koca Türk Sporunu Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor maçlarından ibaret sayan "magazin meraklısı spor cahilleri" ile yine Türk Sporuna istikamet çizilecek.

Sporumuz batacak mı çıkacak mı? Kulüplerimiz yabancı fonlara satılacak mı? Hepsinin yol haritası bu kanunlar aslında. Yahu taslak ya da metniniz spor kamuoyunda tartışıldı mı? Hıncal''a, Şansal''a, Ercan Güven''e ya da ihtisas sahiplerine hiç sordunuz mu? Yok sormadık! O halde ben soruyorum. Hatta ne sorması, haykırıyorum. "Heey!!! Orada kimse var mı?" Varsa, ses vermeye yasanın adından başlayın. Bu kanuna sadece "Kulüp Yasası" deyip geçmeyin. Yasa "Türk Spor Federasyonları ve Kulüpleri Yasası" diye anılsın ve tüm aksayan konuları hükme bağlasın. Çünkü sporda her yıl bir kanun çıkmıyor ve dökülüyoruz.

NOT: Öneri istenirse yollarız.

Yazarın Diğer Yazıları