Ordu bayrama sel ile uyandı

Ordu bayrama sel ile uyandı
Ordulular bayram sabahına selle uyandılar. Fatsa ve Perşembe'de evlerinde mahsur kalanlar iş makineleri ile kurtarıldı. Son 50 yılın en yoğunu olarak isimlendirilen yağış nedeniyle bölgede kırmızı alarm verildi.

Ordu'da dün geceden itibaren etkili olan sağanak yağış sel felaketine neden oldu. Son 50 yılın en büyük yağmuru olarak değerlendirilen sel felaketinde Fatsa ve Perşembe ilçeleri büyük hasar gördü. Evlerinde mahsur kalan vatandaşlar uzun bir bekleyişin ardından iş makineleri sayesinde kurtarıldılar. İlçelerdeki köprüler yıkılırken yollarda da büyük hasar meydana geldi.


Sel nedeniyle Fatsa-Çamaş-Çatalpınar-Aybastı-Reşadiye yolunun bir kısmı, Fatsa-Ilıca-Aslancami yolunun tamamı ulaşıma kapandı. Yine aynı bölgede Özel Sanayi Sitesi'nde bulunan dükkanların tamamı da sular altında kaldı. Bayram namazı için erken saatte evlerinden çıkan vatandaşlar Ilıca Kavşağı’nda gördükleri manzara karşısında adeta şoke oldular.

Ilıca Irmağı’ndan gelen aşırı sel suyu önüne ne kattıysa Karadeniz'e sürüklerken sabahın erken saatlerinden itibaren Fatsa Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Fatsa Belediye Başkanı Hüseyin Anlayan, Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Çoruh, Fatsa İlçe Emniyet Müdürü İbrahim Etem Öztürk de Ilıca Kavşağı’na gelerek mağdur olan vatandaşlara ulaşım sağlanması konusunda birimleri harekete geçirdiler. Bir müddet sonra da Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz da afet bölgesine gelerek incelemelerde bulundular.

“ÖNCELİĞİMİZ CAN KAYBINI ÖNLEMEK”

Sel bölgesinde ilk açıklamayı yapan Fatsa Belediye Başkanı Hüseyin Anlayan dün geceden beri yağan aşırı yağmurun sel felaketine neden olduğunu belirterek, “Sel suyu Ilıca Aslancami bölgesinde çok büyük taşkınlara neden oldu. Yollara ve köprülere çok ciddi zararlar verdi. Ilıca ve birçok mahallelerle irtibat kesildi. Şu andaki önceliğimiz can güvenliğini sağlamak. Sel suları başta Özel Sanayi Sitesi olmak üzere geniş bir alana yayılmaya başladı. Burada mahsur kalan bir aileyi çok şükür kurtardık. Yıkılan yollar da yıkılan köprüler de yıkılır önemli olan buradan can kaybı vermeden çıkabilmek” dedi.

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu'da yaptığı açıklamada çok uzun yılların ortalamasının çok üzerinde yağış meydana geldiğini ifade ederek, “Ana arterlerimiz hariç yollarımızın büyük bir kısmı kapalı durumda. Birçok köprüler yıkıldı. Alt yapı tamamen tahrip oldu. Belediyemiz, Karayolları, afet ekipleri can kaybı olmadan insanların mağduriyetini gidermeye çalışıyor. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar bütün ekiplerimiz görevlerinin başında. Yollar köprüler her şey yapılır yeter ki can kaybı olmasın. Devletimiz güçlüdür Belediyemize yardımcı olur” diye konuştu.

PERŞEMBE’DE DE AĞIR HASAR VAR

Ordu’nun bazı ilçelerinde etkili olan sağanak yağmurdan en fazla etkilenen ilçelerden birisinin de Perşembe İlçesi olduğu bildiriliyor. Kırlı Mahallesi’nden geçen Akçaova Irmağı’nın taşması sonucu evlerin zemin katları sular altında kaldı. Sel sularına kapılarak mahsur kalan bazı araçlar ise vatandaşların çabasıyla traktör yardımıyla kurtarıldı. Karadeniz Sahil Yolu üzerindeki derelerin taşması sonucu otoyoluna sürüklenen kaya parçaları da Karayolları’na ait iş makineleri tarafından temizlendi. Çalışmalar nedeniyle Bolaman- Perşembe otoyolunda Samsun- Ordu karayolunda trafik 1.5 saat süreyle dururken, Türkiye’nin en uzun tüneli olan Ordu Nefise Akçelik tüneli ve dışında da kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Perşembe İlçesi ile Altınordu ilçesinin ulaşımını sağlayan Akçaova Köprüsü’nde çöküntü oluşurken, ilçeler arası ulaşım alternatif mahalle yollarından sağlanıyor.

İstanbul ve çeşitli kentlerden Ramazan Bayramı nedeniyle Ordu’ya gelenlervatandaşlar da yolda mahsur kaldı. Bazı vatandaşlar araçlarından inerek, Perşembe’de bazı köprülerin araç trafiğine kapalı olması nedeniyle 1-2 saat yürüyerek köylere ulaşmaya çalıştı.

Bazı yerlerde mahsur kalan araçlar ve vatandaşlarda traktör yardımıyla taşınırken, jandarma ve poliste olumsuz durum yaşanmaması için bölgede tedbirini sürdürüyor.

METEOROLOJİ: YAĞIŞLAR SÜRECEK

Meteoroloji’den yapılan açıklamada, Ordu ve Giresun’daki gök gürültülü sağanak yağışlara karşı uyarıda bulunularak, şöyle denildi: “Ordu ve Giresun çevreleri için daha önce yaptığımız çok kuvvetli yağış uyarımız doğrultusunda, Ordu’nun Perşembe ilçesinde son 6 saatte 130 kg/metrekare yağış kaydedilmiştir. Sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların öğle saatlerine kadar etkisini sürdürmesi beklendiğinden ve bölgede son günlerde meydana gelen yağışlar sonucu toprak doygunluğa ulaştığından sel, su baskını, yıldırım, heyelan ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.”