Örgüte neden Horasan denildi?

Örgüte neden Horasan denildi?

Türkiye Cumhuriyeti Devleti''nin temel dayanağı olan cumhuriyet eğitimli kadroların, ordudan, emniyetten, istihbarattan, yargıdan, üniversitelerden tasfiyesi için düğmeye basılırken ilk uydurma soruşturmaya "Ergenekon" adının verilmesinin tesadüf olmadığını bugün herkes kabul etmektedir.

Aslında devletin içinde böyle bir yapılanma belki geçmişte vardı… Kıbrıs için örtülü mücadele verildiği yıllarda bir grup kurulmuş ve onlar da Kıbrıs''ta "Türk Mukavemet Teşkilatı"nı oluşturmuştu. Bu millî bir faaliyetti ve sonuç da alınmıştır.

Yıllar sonra sanki devletin içinde böyle bir organizasyon varmış gibi "Ergenekon" adı verilerek girişilen operasyon, Türk kimliğini oluşturan tarihi referansları kirletme amacını da taşıyordu. Kısacası asıl hedef Türk kimliğiydi! Nitekim hemen sonra başlatılan Balyoz ve Askeri Casusluk operasyonlarıyla terörle mücadele etmiş Türk subaylarından intikam alındı!

***

ABD''nin Afganistan''ı Taliban örgütüne teslim ederek çekilirken Kabil Havaalanı girişindeki intihar saldırısından sorumlu olduğu bildirilen örgütün "Horasan" diye anılması bana Ergenekon operasyonunu hatırlattı!

DEAŞ-K da denilen örgütün üyeleri için "Irak El Kaide''sinden ayrılarak Afganistan''a gittiler" deniliyor. İyi de önce El Kaide sonra IŞİD ve El Nusra adları altında Irak''ın ve Suriye''nin kuzeyinde etnik temizlik yapan, böylece bölgede kurulacak PYD devleti ile Kuzey Irak''taki devletin birleştirilmesi için zemin hazırlamak görevini tamamlayan militanlar, Afganistan''a ABD tarafından gönderilmedi mi?

Bu militanların, Afganistan''da "Horasan" adıyla eylem yapması da başlı başına bir operasyon değil midir?

Erzurum''da Horasan adlı bir ilçe vardır. İran''ın kuzeydoğusundaki bölgenin adı da Horasan''dır ama asıl Horasan, bugünkü Türkmenistan merkezli olmakla birlikte, İran, Afganistan, Özbekistan, Tacikistan ve hatta Gazneliler döneminde Pakistan''a kadar uzanan, şimdi bu ülkeler tarafından paylaşılmış olan coğrafyanın adıdır.

Horasan "güneşin yükseldiği yer" demektir.

Bugün Tunceli''de veya Anadolu''nun dört bir tarafında yaşayan birçok insan, Horasan''dan geldiğini söyler. Öyle ki Dersim isyanında idam edilen Seyit Rıza bile Horasan kökenli olduklarını ifade etmiştir.

Horasan, Anadolu''ya yönelik Türkmen göçlerinin başladığı yerdir!

***

Kabil''deki eylemden 2.5 ay önce 1 Haziran 2021''de yayınlanan Birleşmiş Milletler''in "Afganistan''da barış, istikrar ve güvenliğe tehdit oluşturan Taliban ile diğer bağlantılı kişiler ve oluşumlar" başlıklı raporunda Horasan örgütünden söz edilmiş olması önemlidir.

Özeti artigerçek.com''da yayınlanan raporda, Horasan grubunun Irak ve Suriye''de faal olmakla birlikte, Afganistan, Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Sri Lanka, Maldivler ve Orta Asya Cumhuriyetlerini kapsayan geniş bir alanı eylem sahası olarak seçtiği hatırlatılmış ve Taliban ile bu örgüt arasındaki bağlantının Hakkani Grubu tarafından üstlenildiği ifade edilmişti.

Raporda Afganistan''da yabancı teröristlerden oluşan örgütlerin sayısının on binden fazla olduğu, bu örgütler arasında Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgeleri ile Orta Asya, Kuzey Kafkasya, Pakistan ve Sincan-Uygur Özerk Bölgesi''nden gelen "Tehrik-i Taliban Pakistan" (Pakistan Talibanı), "Doğu Türkistan İslami Hareketi", "Cemaat Ensarullah", "Cemaat el-Tevhid ve el-Cihad", "Özbekistan İslami Hareketi", "İslami Cihad Grubu" gibi yapılanmaların da bulunduğu belirtilmişti! 

***

Bu tabloya ek olarak Fox News haber sunucusu Todd Starnes''in, "Öldürülen her Amerikan askeri için bir Afganistan şehri yok edilmeli" demesi ve ABD Başkanı Biden''ın "bedelini ödeteceğiz" sözleri bundan sonraki sürecin nasıl sürdürüleceğini izah ediyor...

Gazeteci Sedat Ergin de "BM raporlarına bakılırsa dünyayı büyük bir terör dalgası bekliyor" değerlendirmesi yaptı.

Kısacası, bedeli yine Türk-İslam coğrafyasına ödetecekler!

Yazarın Diğer Yazıları