Orhun Derneği Türkçüler Günü için yürüdü

Orhun Derneği Türkçüler Günü için yürüdü
Orhun Derneği üyeleri; Eskişehir, Edirne ve Konya'da 3 Mayıs Türkçüler Günü için etkinlik düzenledi.

Eskişehir'de Orhun Derneği, 3 Mayıs Türkçüler Günü'nün 72. yıldönümü sebebiyle 2 Eylül Caddesi'nden başlayıp Adalar mevkiinde son bulan bir yürüyüş düzenledi. 

Yürüyüş sonrası Orhun Derneği adına bir basın açıklaması yapan Anıl Kalkan, Türkçüler Günü'nün önemine vurgu yaparak, "Hem Türkçülükte ilk hareket, hem de Cumhuriyet tarihinde ilk sivil yürüyüş olan '3 Mayıs 1944 Ankara Nümayişi' ve aynı isimle anılan 'Türkçülük-Turancılık Davası', burada toplanma amacımızdır. 3 Mayıs hareketi bir matem veya bir bayram günü değil, Türkçülerin dostla düşmanı ayırt ettiği tarihtir. Bu yüzden Türkçüler için asla bir son değil, tam aksine bir başlangıçtır" ifadelerini kullandı.

EDİRNE'DE TÜRKÇÜ YEMİNİ EDİLDİ

Orhun Türkçüler Derneği Edirne Şubesi, 3 Mayıs Türkçülük Günü’nde Atatürk Anıtında basın açıklaması yaptı.

Orhun Türkçüler Derneği Edirne Şubesi üyesi Tolunay Orman, basın açıklamasında Türkçülüğün tarihinden bahsederek, "3 Mayıs Türkçülüğün tarihinde bir dönüm noktası oldu. O zamana kadar yalnız duygu ve düşünce olan edebi ve ilmi sınırları pek de aşmayan Türkçülük, 1944 yılının 3 Mayıs’ında hareket oluverdi. Ali Suaviler, Süleyman Paşalar, Mehmet Eminler, Ziya Gökalplar, Rıza Nurlar yalnız duygu, düşünce, iş Türkçüsüydüler. Hareket Türkçüsü olmamışlardı. Çırağan baskısını Türkçü Ali Suavi’nin siyasi bir hareketiydi. Bunun Türkçülükle ilgisi yoktu. Sıhhiye vekili olduğu zaman gayri Türkleri atarak yerine Türkleri yetiştiren Rıza Nur fiili Türkçülük yapıyordu. Fakat bu da hareket değildi. Türkçülükte ilk hareketi 3 Mayıs 1944 Çarşamba günü, Ankara’daki birkaç bin meçhul Türk genci yaptı. Bu bakımdan Türkçülük tarihinde onların bir hususi bir şerefi vardır" ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 40 kişi, bozkurt işareti yaparak hep birlikte Türkçü andını okudu.

KONYA'DA PROGRAM DÜZENLENDİ

Konya'da da Orhun Türkçüler Derneği Konya Şubesi tarafından "3 Mayıs 1944 Türkçüler Günü" adlı anma programı tertip edildi.

Orhun Türkçüler Derneği Konya Şube Başkanı Enes Ünveren, ellerindeki kıt imkanlara rağmen 3 Mayıs Türkçüler Günü münasebeti ile  bu programı düzenlediklerini  ve bundan sonra bu büyük ve kutlu mefkure için çalışmaya devam edeceklerini belirterek, "İnançları aynı, güzel günler gelecek, gücün bize geçtiği günler. Şimdi bu yoklukta bu kadar is başaran gençler yarın Türk milletini yönetecek. O gün geldiğinde; emperyalizmin pis elleri kırılacak, Türk düşmanlarının kökü kazanacak. Bu çocuklara güvenin, inanın. Çok şey başaracaklar" diye konuştu. 

İlgili Haberler