ÖRTÜLÜ ‘EYALET’ KÜRDİSTAN!

ÖRTÜLÜ ‘EYALET’ KÜRDİSTAN!
ÖRTÜLÜ ‘EYALET’ KÜRDİSTAN!

Harita üzerinde Irak’a, aslında Türkiye’ye bağlı

Ankara-Erbil ilişkilerinin petrol ticaretine kadar ilerlemesiyle çileden çıkan Irak yönetimi, Barzani’yi değil AKP Hükümeti’ni uyardı: Kaçakçılığı bırakın

Bağdat’a mı bağlı, bize mi?!
BaĞdat yönetimi artık bütün ihtiyaçlarını Türkiye’nin karşıladığı, sorunlarını Türkiye’nin çözdüğü “Kürdistan”da yapılan işler ve tasarruflar için, Barzani yönetimini değil, AKP’yi uyarıyor. Hükümetin fiilen baypas ettiği merkezi Irak hükümeti, Erbil’le petrol ticaretine çok sert çıktı.

Resmen kaçakçılık suçlaması
Irak Hükümet Sözcüsü Ali el-Debbağ Türkiye’nin, Kürt Bölgesel Yönetimi’nden ‘yasa dışı’ ham petrol geçişine son vermesini istedi. Türkiye’nin “Irak petrolünün kaçırılmasına katkıda bulunduğunu” söyleyen Debbağ, “Petrol ve doğal gaz Iraklılarındır ve geliri Bağdat’ın olmalı” dedi.

Azaltmayız, daha da artıracağız!
Petrol ticareti öncesi Erbil’le Bağdat arasında Barzani’yi tutan Başbakan Erdoğan, ham petrol alınıp işlenmiş petrol ürünü verileceğini açıklamıştı. Irak’ın sert çıkışına cevap ise Enerji Bakanı Taner Yıldız’dan geldi: Günlük 5-10 tankerle başlayan petrol alımı, 200 tankere çıkabilir!


Her fırsatta Türkiye’de!

Peşmergenin seyir defteri
AKP’nin düne kadar “postal öpücü” diyerek küçümsediği, sonra birden “Kak” (Ağabey) olan Mesud Barzani, Bağdat’la köprüleri atıp yüzünü kırmızı halıyla karşılandığı Ankara’ya çevirdi.

Bağdat’tan kaçan geliyor
Merkezİ hükümetten adım adım uzaklaşan Barzani, artık tüm işlerini Ankara ile yürütüyor. Irak’ın “terörist” dediği Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi de İstanbul’da yaşıyor.

 

Kuzey Irak bölgesi Türkiye’ye bağlandı

Türkiye, bir eyaleti gibi hareket ederek Irak’ın “Kürdistan” bölgesinin bütün ihtiyaçlarınıı karşılarken, bir de onlarla petrol ticareti yapıyor

Haber :  Salim Yavaşoğlu
Kukla Bölgesel Kürt yönetimi aracılığı ile Kuzey Irak, Türkiye’ye bağlandı. Petrol, Türkiye üzerinden pazarlanıyor, havalimanından alış veriş merkezlerine kadar bütün yatırımlar bölgede faaliyet gösteren bin 100 Türk şirketi tarafından yapılıyor. Kukla yönetimin yiyecek, içecek, giyecek Türkiye’den karşılanıyor. Elektrik, Türkiye’den gidiyor, elektrik santrallerini Türk firmalar yapıp, işletiyor. Dış ticaret Türkiye üzerinden yürütülüyor. Başta Mesut Barzani olmak üzere bölgesel yönetimin üyeleri Bağdat’tan çok Ankara’ya gidip geliyor. Bağdat yönetimi de bunu açıkça kabul etti. Artık Kuzey Irak’ta yapılan yasadışı işler ve tasarruflar için, Barzani yönetimini değil, Türkiye’deki AKP yönetimini uyarıyor.
Petrol, doğal gaz Türkiye’ye
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak’tan ham petrol alıp karşılığında petrol ürünleri verilmesi ile ilgili süreçte petrol alımının günlük 5-10 tankerle başladığını, bu miktarın 100-200 tankere kadar çıkabileceğini söyledi. Yıldız Göynük’te Aksa Enerji’ye ait 270 MW’lık termik santralin temel atma töreni öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada Kuzey Irak’tan petrol alımı konusunda, “Özel sektörden müracaat yapıp da orada kontrat yapanların lisans alabildiği bir ortamda yapılıyor. Şu anda mütevazi rakamlarla başladığını biliyorum. 5-10 tankerle başlayıp 100-200 tankere çıkabilecek. Sonra daha fazla kapasiteye ulaşacaktır” dedi. Bölgesel Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami de, geçtiğimiz günlerde iki yıl içinde Türkiye’ye doğalgaz göndermeye başlayacaklarını söylemişti. Bağdat yönetiminden bağımsız, Kerkük-Yumurtalık hattına paralel bir boru hattı inşaası hem Türkiye hem de Barazani yönetimi tarafından sürdürülüyor. Irak’ın kuzeyinde kurulan Bölgesel Kürt Yönetimi, maddi bağ dışında Bağdat’tan resmen kopmuş durumda. Araplar, Kukla yönetimin bölgesindeki Erbil ve Süleymaniye gibi şehirlere artık izin almadan giremiyor. Kuzey Irak yönetimine bağlı Peşmergeler, kontrol noktalarında Irak’tan gelen Arapların araçlarını kontrol ediyor. Bölgelerine, “Neden geldiğini” sorguluyor. Ancak Kürtler serbestçe Bağdat yönetimindeki şehirlere gidip gelebiliyor.


Haşimi mekik dokuyor
Gözaltına alınması için İnterpol’ün hakkında kırmızı bülten çıkardığı Eski Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el Haşimi, İstanbul’da kendisine tahsis edilen konutta, 17 korumasıyla yaşıyor. Bağdat’ta gıyabında yargılanan, terörü organize ve finanse etmekten dolayı hakkında tutuklama kararı çıkarılan el Haşimi ise Kuzey Irak’la Türkiye arasında mekik dokuyor. Öte yandan; Amerika Birleşik Devletleri düşünce kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu hazırladığı raporda şok bir iddia ortaya attı. Raporda Kürt yetkililerinin “Türkiye’ye katılma isteğine” dikkat çekiliyor. Yetkililerin görüşlerine uzun uzun yer verildikten sonra, Türkiye’nin dolaylı yollarla Kerkük’e sahip olacağı belirtiliyor. Raporda, “Ankara’nın çıkmazı, Amerikan ordusunun ayrılmasının ardından (Irak’ta) ne olacağını bilmediği için tüm yumurtalarını Bağdat’ın sepetine koyarak Kürtleri yabancılaştırma riskini almak ile İran’ın güçlü etkisi altındaki geleceğin Irak’ıyla arasında bir tampon bölge oluşturmak için kuzeydeki bölgesel yönetimi destekleyerek Bağdat’ı kızdırmak arasında kalması... Etkili olmak için bahislerini koruma altına alarak, her iki tarafla ilişkilerini dengeliyor” deniliyor.


Erdoğan: Seyirci kalamayız

Irak’ın kuzeyinde kurulan Bölgesel Kürt Yönetimi’nden Türkiye’ye petrol ithalatı ile ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, daha önceden mesaj vermişti. Erdoğan  Haziran ayında Brezilya’ya giderken gezide kendisine eşlik eden gazete genel yayın yönetmenlerine yaptığı açıklamada, Bağdat yönetiminin Kuzey Irak’taki yönetime işlenmiş petrol ürünü vermeyi azalttığını belirterek, Türkiye’nin buna seyirci kalamayacağını vurgulamıştı. Erbil’in Türkiye’den mazot, benzin gibi işlenmiş petrol ürünleri talep ettiğini kaydeden Erdoğan, “Oradan ham petrol alıp, Türkiye’de işleyeceğiz. Ardından Kuzey Irak’a geri göndereceğiz.” demişti. Bunun üzerine tankerler petrol taşımaya başlamıştı. Kuzey Irak’tan ham petrol alıp karşılığında petrol ürünleri verilmesi ile ilgili süreçte günlük 5-10 tankerle başlayan petrol alımı, 100-200 tankere çıkabilecek kapasitede.


Türkiye’ye uyarı: Kanunsuz petrol ticaretini durdurun

Türkiye’nin, Kandil’de yuvalanan terör örgütüne ev sahipliği yapan peşmergelerden petrol ithal etmesine Irak Hükümeti karşı çıktı. Merkezi Irak Yönetimi, Türkiye’den ruhsatlı olmadığını belirttiği peşmergelerin gönderdiği petrolünün toprakları üzerinden ihraç edilmesini durdurmasını istedi. Irak Hükümet Sözcüsü ve Devlet Bakanı Ali Debbağ yaptığı yazılı açıklamada, petrol ve gazın tüm Iraklıların mülkü olduğunu ve bundan elde edilecek gelirlerin de tüm Iraklıların temsilcisi olan merkezi hükümetin kasasına girmesi gerektiğini belirterek, Türkiye’nin toprakları üzerinden ruhsatlı olmayan Irak petrolünün ihracatına izin vermemesi gerektiğini söyledi. kuzeyden Türkiye’ye petrol ihraç edilmesinin yasal olmadığını ifade eden Debbağ, Türkiye’nin tutumunun, iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyeceğini ve ülkeler arasındaki iktisadi ilişkilerin zarar göreceğini belirtti. Bölgesel Kürt Yönetimi ile petrol konusunda Irak merkezi hükümetinin ihtilafları bulunduğunu kaydeden Debbağ, sorunun Irak’ın meselesi olduğunu ve tek bir ülke çatısı altında çözülmesi gerektiğini söyledi.