Örtülü savaşın hedefiyiz
CHP lideri Baykal: Hükümetin terörle mücadelede izlediği politikalar artık geçerliliğini kaybetmiştir. Ayrıca, terör örgütüne ‘Parlamentoya gir’ çağrısı yapan zihniyet iflas etmiştir.
Baykal: Örtülü savas
CHP lideri Baykal, PKK aracılığıyla Türkiye’ye karşı örtülü savaş yürütüldüğünü belirterek, ‘’Türkiye, terörle mücadelesini bu anlayış içinde belirlemelidir’’ dedi.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Hakkari'deki çatışmayla ilgili olarak, PKK aracılığıyla Türkiye'ye karşı örtülü savaş yürütüldüğünü belirterek, ''Türkiye, terörle mücadelesini bu anlayış içinde belirlemelidir'' dedi. Baykal, bir grup gazeteciye, Hakkari'deki çatışmayla ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Terörün, içine girdiği çok tehlikeli tırmanışı sürdürdüğünü belirten Baykal, yükselen terör olayları karşısında Türkiye'nin etkili, caydırıcı bir terör politikasına ihtiyacının her geçen gün daha ağır bir biçimde ortaya çıktığını söyledi. ''Terör, artık hükümeti aşmıştır'' diyen Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Hükümetin terörle mücadele konusunda izlediği politikalar ve o politikaların varsayımları artık geçerliliğini kaybetmiştir. Türkiye'nin yeni, kapsamlı bir terör politikasına acilen, şiddetle ihtiyacı var. Bu, milli terör politikası olmalıdır. Hükümet'in halen kendi başına, kendi iç organlarında bu konuyu konuşarak terör tehdidine karşı etkili, caydırıcı bir tutum geliştirme şansı ne yazık ki kaybolmuştur. Derhal, yeni bir milli platform oluşturulmasını ve milli bir terörle mücadele politikasının acilen iktidar, muhalefet, asker, sivil birlikte kararlaştırılmasını zorunlu görüyorum. Bunu günlerdir söylüyorum ancak bugün bir kez daha bu yaşanan olaylardan sonra hatırlatmak istiyorum.'' Başbakan Erdoğan'ın, daha önce terör örgütüne, ''parlamentoya gir'' çağrısı yaptığını ileri süren Baykal, ''Bu, bir terörle mücadele zihniyeti, anlayışıdır. İflas etmiş, geçersizliği kanıtlanmış bir anlayıştır'' dedi.
Bataklık kurutulmalı
Baykal, terörle mücadele konusunda artık yeni bir milli değerledirmeye gerek duyulduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: ''Türkiye, teröristlerle teker teker çatışma içine girerek terörü etkisiz kılamaz. Terör bataklığını kurutmak zorundadır. Çevremizdeki bütün sorumlular, siyasi otoriteler, ülkeler Türkiye'ye yönelik terör saldırısını himaye etmenin kendileri için ağır bedeli olacağını görmelidir. Türkiye, bunu gösterme kararlılığı içine girmelidir. Terörü himaye edenleri yok sayarak, onların himaye ettiği teröristlerle mücadeleyi kabul etmek, bir tuzağın içine sürüklenmek demektir. Türkiye askeri müdahale konusunda tereddütlü, çekingen bir tutum sergileyerek caydırıcı olamaz. Olay, olağanüstü ciddiyet kazanmıştır. Karşı karşıya bulunduğumuz sorunu, terör olarak nitelemek yetersiz olmaya başlamıştır. Bir örtülü savaşın hedefi haline geldiğimizi kavramalıyız. PKK, aracılığıyla Türkiye'ye karşı bir örtülü savaş yürütülmektedir. Türkiye, terörle mücadele hedefini bu anlayış içinde belirlemelidir.''
Halk oylamasına katılmadı
Baykal, bir soru üzerine, dün Anayasa değişikliği için gerçekleştirilen halk oylamasına katılmadığını da söyledi. Baykal, oylamanın pek çok yerde sandık kurulları oluşmadan başladığı yönünde bilgi aldıklarını belirterek, bunun iptali gerektirdiğini ve gerekli girişimlerde bulunacaklarını bildirdi.